Menu

Leo van Veen: 'Ajax staat nog steeds voor ouderwets clubgevoel'

Steeds meer Ajacieden vinden na hun actieve voetbalcarrière de weg terug naar Ajax. Als bestuurslid, directielid, trainer, leider of scout hebben ze bewust gekozen voor een tweede voetballeven bij hun eerste voetballiefde. In deze kerstspecial vertellen de oud-spelers over hun carrière van toen en over hun werkzaamheden van nu. In deze aflevering Leo van Veen, scout met België als voornaamste werkgebied.

Leo van Veen speelde één seizoen, 1982-1983, bij Ajax. Doelpunten maakte hij niet in dat ene jaar. Niet verwonderlijk, want de spits van weleer - goed voor 175 doelpunten in het betaalde voetbal waarmee hij op de negende plaats staat van de ranglijst aller tijden- had zich enkele seizoenen eerder bij FC Utrecht laten omscholen tot libero en op die plaats gebruikte trainer Aad de Mos hem ook. De concurrentie was echter gigantisch, want die luisterde naar de naam Frank Rijkaard of Jan Mölby. ,,Wim Jansen stopte", weet Leo van Veen nog goed. ,,Ajax zocht als vervanger net zo'n type voetballler, met routine."

Niet zo raar dat de Amsterdammers bij Van Veen uitkwamen. De Utrechter tekende zijn eerste contractje op negentienjarige leeftijd bij DOS, dat in 1970 met Velox en Elinkwijk opging in wat we nu kennen als FC Utrecht. De eerste belangstelling van Ajax kwam vier jaar na de fusie. Trainer George Knobel toonde belangstelling, maar Ajax haakte af vanwege de hoge transfersom die Utrecht vroeg. Vijf jaar later klopte Leo Beenhakker aan de deur. ,,Maar ik had net een overeenkomst getekend met Los Angeles. Daar speelde ik onder Rinus Michels, die er trainer was en met Johan Cruijff en Wim Suurbier. De competitie daar was zeer internationaal getint. Het was leerzaam, vooral het werken met een trainer als Michels. Daar ben ik twee seizoenen geweest en toen keerde ik terug bij Utrecht."

Toen Ajax zich voor de derde meldde voor Van Veen kwam hij wel. ,,Ik ben blij dat ik dat nog heb mogen meemaken. Ik heb niet alles gespeeld, maar toch nog zo'n 25 wedstrijd. Dat was een fantastische ervaring. In dat jaar wonnen we de dubbel. Dat ik dat nog mocht meemaken op mijn zesendertigste."

Hoewel hij een vierjarig contract had getekend, dat bestond uit twee jaar speler en twee jaar jeugdtrainer, verliet Van Veen de club na een seizoen. ,,Er was een fantastisch klinkende aanbieding uit Canada. Daar zou ik naar toe gaan met Hugo Hovenkamp, Piet Schrijvers. Hugo was daar al en belde op. 'Wacht maar even, het is niet wat ze hadden beloofd', liet hij weten. Het bleek een luchtballon te zijn en ik ben nooit heengegaan. Precies een maand zat ik zonder club. Toen kwam Utrecht weer. In dat jaar werd ik, terwijl ik nog actief voetballer was, toegelaten tot de cursus coach betaald voetbal. Dat was een unicum denk ik en met het diploma al op zak ben ik nog twee jaar als speler door gegaan. Maar ik vond het leuk. Daarna ging ik naar RKC waar ik na twee jaar spelen hoofdtrainer werd. Ik heb met die overgang nooit problemen en het ging ook goed. In het tweede seizoen werden we met een straatlengte voorsprong kampioen van de eerste divisie."

De eredivisie ging Van Veen niet in met RKC. Hij koos voor een Limburgs avontuur in Venlo bij VVV. Dat verliep niet naar wens en na een seizoen keerde hij terug naar RKC waar hij nog een aantal jaren zou blijven. Na twee jaar Utrecht, een jaar Go Ahead en een mooie tijd in Dubai sprak hij met Hans Westerhof, hoofd jeugdopleiding bij Ajax. Westerhof benaderde hem om hoofdtrainer te worden bij Ajax Capetown. ,,En daar kwam Steven Pienaar als jongetje van zeventien jaar binnen. Het was een slim ventje, handig, kon goed anticiperen. Na een week of zes liet ik hem al debuteren in de fysiek zware competitie. Dat deed hij goed en dat seizoen werd hij direct al tot Talent van het jaar gekozen. Natuurlijk stuurde ik lovende rapporten naar Amsterdam. Nu is het leuk om te zien hoe hij zich verder ontwikkelt en bewezen heeft mee te kunnen."

Na Zuid-Afrika haalde Co Adriaanse Van Veen in 2000 bij de technische staf als revalidatietrainer. Toen John van 't Schip hoofdtrainer werd bij FC Twente vulde Van Veen diens plaats in als assistent-trainer. ,,Dat is helaas geëindigd toen Co op een zijspoor werd gezet. Ik ging in de scouting, maar op het moment dat Heini Otto problemen kreeg bij Haarlem vroeg Leo Beenhakker of ik hem wilde vervangen. Het zou voor zes maanden zijn, maar al snel werd duidelijk dat ik het seizoen zou afmaken. Daar heb ik heel prettig samengewerkt."

Maar nu is Van Veen terug in de scouting, met zoekgebied België. ,,De lat ligt hoog voor spelers die geschikt moeten zijn voor Ajax. Ze moeten een aanvulling zijn. Ik zie minimaal drie wedstrijden per week. Dan wil ik ook op de hoogte blijven van het niveau van Jong Ajax en de A1. Het is leuk werk want het heeft direct met het voetbalspel te maken."

Wat is het Ajax-gevoel? ,,Ajax staat voor een ouderwets clubgevoel met de uitstraling van goed voetbal en succes. De binding met Ajax blijft. En dat is wel apart vind ik. Dat de combinatie van een beursgenoteerd bedrijf en een vereniging zo goed functioneert, vind ik opvallend. De mensen die hier werken, weten wie wie is. Je hebt het instituut Lucky Ajax, een vriendenclub van oud-spelers die veel voor Ajax hebben betekend, maar voor wie Ajax ook veel betekent."

Wil Leo van Veen nog iets meegeven voor 2004? ,,Zorg dat je gezond blijft en plezier hebt in de dingen die je doet. Met wat meer respect voor elkaar. Dat is belangrijk. De wereld verhardt en het egoïsme viert hoogtij en het is jammer dat we dat moeten constateren. Iets minder zou wel wenselijk zijn."