Menu
Leonardo: 'Ajax moet thuis altijd winnen'

Leonardo: 'Ajax moet thuis altijd winnen'

Hoewel de uitbalans dit seizoen met onder meer drie nederlagen en een gelijkspel nog niet optimaal is, begint Ajax beetje bij beetje weer baas in eigen huis te worden. De Amsterdammers wonnen tot nu toe alle zes thuiswedstrijden in de ArenA.

Als invaller scoorde Leonardo tegen PSV 4-1. Als invaller scoorde Leonardo tegen PSV 4-1.

Als het aan Leonardo ligt, wordt daar zondag tegen FC Utrecht een zevende zege aan toegevoegd. ,,Ik denk dat wij sowieso thuis iedere wedstrijd moeten winnen", klinkt de Braziliaan overtuigend. ,,We hebben thuis ook al lang niet verloren. Daarnaast zijn bij Utrecht de laatste jaren veel spelers vertrokken. Het was altijd een pittige tegenstander, maar de laatste twee, drie jaar is het iets minder." Verder is er volgens 'Leo' een groot verschil tussen Utrecht uit of thuis. ,,Als je daar met 1-0 achterkomt wordt het heel moeilijk en mag je blij zijn als je nog gelijkmaakt."

Ondanks dat Leonardo pas 25 jaar is, loopt hij al lang mee in het betaalde voetbal. Dat blijkt vooral als hem naar zijn ervaringen met de Domstedelingen wordt gevraagd. ,,Ik heb zelfs nog tegen onze oude assistent-trainer Alfons Groenendijk - die deze zomer Ajax verruilde voor Willem II - gevoetbald", vertelt hij over de middenvelder die in 2001 zijn spelersloopbaan bij Utrecht afsloot. Van de huidige generatie Utrechters kent hij alleen Alje Schut, maar dan vooral van vroeger. ,,Die verdediger ken ik wel", graaft Leonardo in zijn verleden. ,,Hij heeft een zware blessure gehad. Ik ken hem van mijn begintijd in de jeugd van Feyenoord. Toen was hij net als ik ook nog een jochie."

Inmiddels is Leonardo na een omzwerving via NAC Breda alweer bijna twee jaar Ajacied. Hoewel hij aan het begin van het seizoen van trainer Marco van Basten kreeg te horen dat de kans op speeltijd mogelijk klein zou zijn, maakt de aanvaller de laatste maanden - voornamelijk als invaller - geregeld zijn opwachting in het eerste elftal. ,,Ik moet gewoon laten zien wat ik kan", zegt de trotse Zuid-Amerikaan met die opvallende hondstrouwe blik in de ogen. ,,Ik ben altijd blij als ik speel, maar de trainer kan er maar elf opstellen. Ik moet het gewoon accepteren als ik op de bank zit en als ik een kans krijg moet ik die grijpen. Ik heb het in elk geval nog steeds naar mijn zin hier."

Leonardo: ,,Ik ben altijd blij als ik speel." Leonardo: ,,Ik ben altijd blij als ik speel."

Wat Leonardo opvalt is dat Ajax dit seizoen iets meer kwaliteit in de groep heeft dan vorig jaar. ,,Dat merk je ook op de training", verklaart hij. ,,Het is er alleen nog niet allemaal uitgekomen. We spelen wel leuke wedstrijden, maar hebben nog niemand echt helemaal weggespeeld. We hebben ook nog wat tijd nodig. Het lijkt me in elk geval mooi om later tegen mijn zoon te kunnen zeggen dat papa kampioen van Nederland is geworden. Dat ben ik nog nooit geweest." Wie weet treedt zoonlief later in de voetsporen van zijn vader. Het zoontje van Leonardo, amper dertien maanden oud, is nu al verliefd op de bal. ,,Hij is verder ook eigenwijs en heel brutaal. Hij heeft echt temperament", lacht de linkspoot zijn witte tanden bloot om de vergelijking tussen vader en zoon.

Wat Leonardo na zijn carrière gaat doen weet hij nog niet. ,,Ik hoop dat ik nog zes jaar zonder blessures kan voetballen. Ik zou ook nog wel één of twee jaar in Brazilië willen spelen. Mijn favoriete club is Vasco da Gama", doelt hij op de club uit zijn geboortestad Rio de Janeiro die is vernoemd naar de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama.

Eerst wacht echter het thuisduel met FC Utrecht, dat zondag om 12.30 uur begint.

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2007-2008 Ajax - FC Utrecht 2-0 (23-01-2008)
2006-2007 Ajax - FC Utrecht 2-0 (21-01-2007)
2005-2006 Ajax - FC Utrecht 1-4 (29-01-2006)
2004-2005 Ajax - FC Utrecht 1-1 (29-08-2004)
2003-2004 Ajax - FC Utrecht 1-0 (14-12-2003)