Menu
Leonardo geeft @ntwoord

Leonardo geeft @ntwoord

Via een e-mail aan de website van Ajax konden de supporters een vraag stellen aan Leonardo. De aanvaller vertelt over zijn emotionele karakter en de verschillen tussen Brazilië en Nederland.


Wist je vroeger al dat je profvoetballer zou worden?
Melvin Quint, Wekerom

,,Nee. In Brazilië gaat het er anders aan toe dan in Nederland. Hier speelt iedereen die kan voetballen bij een club. Wanneer je goed bent, word je vanzelf een keer ontdekt. In Brazilië moet je vooral veel geluk hebben. Toen ik dertien jaar was, mocht ik voor het eerst stage lopen bij Feyenoord. Dat ik het uiteindelijk heb gered als profvoetballer is een droom die werkelijkheid is geworden."
Ben je als ex-Feyenoorder niet bang geweest voor de Ajax-aanhang toen je in Amsterdam tekende?
Wilfred Wesselius, Rolde

,,Nee. Je moet niet bang zijn om ergens te tekenen vanwege de rivaliteit tussen twee clubs. Het publiek moet je overtuigen met je voetbalkwaliteiten. Ik kon kiezen tussen PSV, Tottenham Hotspur en Ajax. Ik heb voor Ajax gekozen omdat ik het altijd al een mooie club heb gevonden."
Welke positie in het veld heeft jouw voorkeur?
Stefan Essers, Katwijk

,,Dat ligt aan het systeem. Bij NAC speelden we vaak 4-4-2. Ik had graag een vrije rol voorin. Bij Ajax hanteren we meestal een systeem met drie spitsen. Ik richt me vooral op de linksbuitenpositie. Met mijn snelheid en mijn actie kan ik daar veel voor de ploeg betekenen."
Wat vind je van Marco van Basten als trainer?
Remco Biekens, Drunen

,,Ik vind het bijzonder dat we zo’n grote naam als trainer hebben. Als ex-aanvaller kan hij mij veel leren."
Je hebt een aantal flinke blessures gehad. Ben je nu voorzichtiger in het veld?
Bart van Veen, Heerhugowaard

,,Nee. Wanneer je bang bent, krijg je juist eerder blessures omdat je anders gaat voetballen dan je gewend bent."
Waarom ben jij altijd zo emotioneel na een doelpunt?
Ruud van der Wel, Zevenhuizen

,,Dat is nu eenmaal mijn karakter. Ik ben één keer helemaal uit mijn dak gegaan na een doelpunt. Dat was in de uitwedstrijd tegen Groningen in januari 2007. Ik was net terug van een blessure en de ploeg had de punten hard nodig voor het kampioenschap. Vlak voor tijd scoorde ik toen de 2-3. Een heel bijzonder moment."
Welke ploeggenoten beschouw jij als echte vrienden?
Nathalie Hupkens, Almere

,,Vrienden worden is erg lastig in de voetballerij. Elk jaar verandert het team en speel je dus met andere mensen. Naast het voetbal spreek ik met niemand af van de club. Ik ben vader en daar gaat veel tijd in zitten."
Welke back heeft jou de moeilijkste wedstrijd bezorgd?
Sebastiaan te Kloese, Hilversum

,,Dat was in mijn eerste wedstrijd voor Feyenoord. Ik had enorm veel moeite met Urvin Lee van AZ die mij constant probeerde te provoceren."
Wat zijn voor jou de grootste verschillen tussen Brazilië en Nederland?
Danny Binnendijk, Bodegraven

,,Het is een andere cultuur en dus moeilijk te vergelijken. Vooral aan het koude weer heb ik lang moeten wennen. Inmiddels voel ik me hier helemaal op mijn plek. Nederland is mijn tweede thuisland geworden."
Ruil jij vaak shirtjes na afloop van een wedstrijd?
Lars Luijten, Bergeijk.

,,Nee, maar wanneer mijn broer vraagt of ik een shirtje met iemand wil ruilen, probeer ik dat wel te doen. Zo heb ik voor hem shirtje geruild met Adriano nadat we voor het Amsterdam Tournament tegen Inter hadden gespeeld. Ik ken Adriano persoonlijk, dus dat was gemakkelijk geregeld."
Wat verwacht jij dit seizoen van jezelf en van Ajax?
Benoit Schnabel, Maastricht

,,Ik hoop dat we met het team stabiel kunnen presteren en kampioen worden. Zelf hoop ik veel te spelen en fit te blijven."
Welke doelstellingen heb jij voor je carière?
Robbert van Ravenvorst, Lunteren

,,Omdat ik veel blessures heb gehad, weet ik wat echt belangrijk is in het profvoetbal: fit blijven. Verder probeer ik niet te veel te plannen. Ik speel nu voor Ajax en ben nog niet bezig om eventueel in de toekomst voor een andere club te spelen. Ik wil er hier alles uithalen."