Menu
Leonardo maakt entree in goed draaiend Ajax

Leonardo maakt entree in goed draaiend Ajax

Leonardo maakte in het duel met FC Utrecht (2-0) zijn officiële debuut in Ajax 1. De balvirtuoos kwam in het veld toen Ajax al met 2-0 leidde en bezig was de opponent van de nieuwe grasmat te spelen.

Toen Leonardo zijn opwachting maakte, hij verving Ryan Babel in de 56ste minuut, was de eindstand al bereikt. Op de eerste minuten na was Ajax heer en meester. Met bij vlagen wervelend voetbal namen de Amsterdammers al in de eerste helft een 2-0 voorsprong. Via een mooi afstandsschot van John Heitinga en een prachtige goal van Wesley Sneijder na een dubbele eentwee met Babel werd het de Utrechters binnen een minuut of twintig duidelijk dat ze dit seizoen niet weer de punten mee naar huis zouden nemen. Ajax reeg de fraaie aanvallen aaneen. Tom de Mul etaleerde zijn kwaliteiten als vleugelspits en de rest van het team volgde vol overtuiging. Het enige manco bij de thuisclub was het uitblijven van meer treffers. Sneijder, Klaas Jan Huntelaar en De Mul kregen zowel voor als na rust goede mogelijkheden om de score verder uit te bouwen.

Met Leonardo binnen de lijnen won het duel nog meer aan kijkwaarde. Kort na zijn entree zette de Braziliaan met enkele onwaarschijnlijke passeerbewegingen de Utrecht-defensie te kijk; ook bood hij met een overstapje Tom de Mul de mogelijkheid om diens goede spel luister bij te zetten door te scoren (helaas schoot de Belg over). Leonardo had bij zijn debuut kunnen scoren als een pass van de ijverige maar enigszins ongelukkige Klaas Jan Huntelaar op maat was geweest.

,,Leonardo maakte een goed debuut'', sprak coach Henk te Cate na afloop. ,,Er gaat veel dreiging van hem uit. Eigenlijk bindt hij altijd twee mensen aan zich, dus is het voor de andere spelers zaak om wat met de ruimte te doen. Leonardo is een grote aanwinst en dit is pas het begin. Ik ben er van overtuigd dat hij een grote carrière bij Ajax tegemoet gaat.''

Ook over de rest van zijn elftal toonde Ten Cate zich tevreden. ,,We hebben amper iets weggegeven; achterin was het heel goed georganiseerd. We hebben de nul gehouden en veel kansen afgedwongen, alleen hadden we onszelf moeten belonen met meer doelpunten. Dit lijkt een zakelijke overwinning, maar dat was het niet. Het spel was goed en we hadden een grotere uitslag neer kunnen zetten als we zorgvuldiger waren geweest in de afwerking of de eindpass op sommige momenten. Ik ben echter niet ontevreden. Vorig seizoen haalde Ajax nul punten tegen FC Utrecht, dit seizoen zes.''