Menu
Leonardo, trotse debutant

Leonardo, trotse debutant

Leonardo Vitor Santiago is voorlopig de laatste speler in een lange reeks debutanten in Ajax 1. Een week na zijn officieuze debuut tegen Ajax Cape Town, pakte de Braziliaan officiële speelminuten tegen FC Utrecht. Ook ‘Leo’ stapte zondag als winnaar van het gras.

Een mooie middag op een mooie zondag. Daags na de gewonnen (2-0) wedstrijd tegen FC Utrecht kijkt Leonardo met gepaste trots terug op zijn officiële debuut als Ajacied. Tegen FC Utrecht werden de Ajacieden op de tribunes bijna 35 minuten lang getrakteerd op de nieuwste attractie.

Leonardo staat op het punt uit te halen op het doel van Maarten Stekelenburg. Leonardo staat op het punt uit te halen op het doel van Maarten Stekelenburg.

,,Gistermiddag was mooi’’, klinkt het bijna dromerig en in onvervalst Nederbraziliaans na de ochtendtraining. De anderhalf uur durende oefensessie is net voorbij. De negentig minuten ervoor werden de wisselspelers nog getraind door Hennie Spijkerman. Veel positiespelletjes, pass- en dribbeloefeningen. De basisspelers werkten hun hersteloefeningen af op het kunstgrasveld. De Ajacieden met negentig minuten in de benen volgden begrijpelijkerwijs een lichter programma.

Loop- en conditietrainer Laurens Ebben ontfermde zich over de basiskrachten. Tussen het uitlopen en het rekken en strekken door, vonden de basiskrachten telkens wel een rustmoment waarop de mannen van Spijkerman werden geobserveerd. De reserves moesten flink aan de bak.

De basisspelers uit de wedstrijd tegen FC Utrecht leefden zich onder meer uit in een rondo. De basisspelers uit de wedstrijd tegen FC Utrecht leefden zich onder meer uit in een rondo.

Terugkijkend op zijn debuut, laat Leonardo een minpuntje niet onbesproken. Ook hij had zijn ploeg aan een ruimere voorsprong kunnen helpen. Ajax had eerder en ruimer afstand moeten nemen van de Utrechters. De aanwinst trekt het zichzelf aan dat de thuisploeg slechts twee keer wist te scoren. ,,Als je kansen krijgt, moet je doelpunten maken ook. Met een 3-0 voorsprong maak je het jezelf makkelijker. Als je drie doelpunten voorstaat, is de wedstrijd normaal gesproken gespeeld. We hadden het onszelf makkelijker kunnen maken.’’
De nieuwste Ajacied nam wel het technische hoogstandje van de wedstrijd voor zijn rekening. In een vloeiende actie zette Leonardo liefst drie man op het verkeerde been. Wat volgde was een rush richting achterlijn en een voorzet.

'Leo' haalt hard uit. Olaf Lindenbergh komt te laat om het schot nog te keren. 'Leo' haalt hard uit. Olaf Lindenbergh komt te laat om het schot nog te keren.

Leonardo blijkt zich de actie nauwelijks te herinneren. Zelfs het applaus na de actie is Braziliaan grotendeels ontgaan. ,,In een wedstrijd gaan sommige dingen zo snel’’, legt Leonardo uit. ,,Je hebt helemaal geen tijd om te kijken hoeveel spelers je voorbij bent. Je bent volledig geconcentreerd op de wedstrijd en op je medespelers. En nee, ik heb de wedstrijd gisteravond ook niet teruggezien op televisie. De hele zondag heeft veel indruk gemaakt. Het was mijn eerste keer voor eigen publiek. Eerdere wedstrijden in de ArenA waren voor mijn gevoel toch heel anders. De trainer vertelde me na de wedstrijd dat hij blij voor me was. Voor mij is ook dat een bijzonder moment. Het was een mooi debuut. Alleen hadden we meer doelpunten moeten maken.’’