Menu
Lesley de Sa kijkt terug op 'topjaar'

Lesley de Sa kijkt terug op 'topjaar'

Een van de jonge talenten van Ajax A1 die dit seizoen al even aan het eerste elftal heeft mogen ruiken, is Lesley de Sa. De laatste weken van het seizoen moest de buitenspeler (19 jaar) wegens een hamstringblessure toekijken hoe zijn ploeg kampioen werd bij De Graafschap, maar afgelopen weekeinde kon hij het seizoen tóch spelend afsluiten op de Copa Amsterdam.

Met een brede glimlach stond De Sa op de sintelbaan van het historische Olympisch Stadion de pers te woord. Hij had ook alle reden om vrolijk te zijn, want mede dankzij hem had Ajax de Griekse ploeg Panathinaikos verslagen. Tijd om terug te blikken. ,,We hebben dit seizoen goed gespeeld. Hebben veel bereikt, zoals de finale van de NextGen en we zijn kampioen geworden. Een topjaar dus!”

Hoewel De Sa afgelopen seizoen tot de vaste selectie van Ajax A1 behoorde, is hij ook bij Jong Ajax - vier wedstrijden - en zelfs Ajax 1 ingezet. ,,Toch voelde ik mij echt wel A1-speler. In dat elftal moest ik het laten zien. Als ik dan in de hogere teams mocht meespelen, was dat mooi meegenomen. Dat mag als je presteert in je eigen team. Ik heb zelfs mijn debuut mogen maken.”

Daarmee noemt De Sa direct het persoonlijk hoogtepunt van afgelopen seizoen op. ,,Mijn debuut in Ajax 1 was inderdaad voor mij het hoogtepunt. Ik werd een dag van tevoren gebeld door de trainer of ik mee wilde trainen met Ajax 1 en dan mee te gaan naar Noordwijk voor de bekerwedstrijd. Toen ging mijn hart wel sneller kloppen. Dat was zo leuk om mee te maken.”

In die wedstrijd viel De Sa al na 31 minuten in voor de onfortuinlijke Aras Özbiliz die net zijn rentree na een blessure had gemaakt en wederom moest afhaken. De invalbeurt werd onvergetelijk zeker toen de behendige aanvaller in de 62ste minuut de 0-3 op het scorebord bracht.”

De speeltijd van Lesley de Sa in Ajax 1 bedroeg 60 minuten: ,,Dat mogen er volgend jaar wel meer worden." De speeltijd van Lesley de Sa in Ajax 1 bedroeg 60 minuten: ,,Dat mogen er volgend jaar wel meer worden."

Terugschakelen naar de A1 leverde hem niet veel problemen op. ,,Je hebt geroken aan het echte werk en dat is wat je wilt, dus dan moet je als A1-speler wel omschakelen, maar mijn hoofd blijft altijd op z’n plek. Dus daar heb ik geen problemen mee gehad.”

Die dagen rond Ajax 1 waren voor De Sa het mooiste leermoment van het afgelopen seizoen. ,,Aansluiten bij het eerste daar heb ik veel van geleerd. Het is fysieker, gaat sneller. De spelers zijn groter en je moet sneller denken en handelen. Ook dat we de NextGen speelden waren goede leermomenten.”

De laatste weken van het seizoen moest De Sa spijtig genoeg vanaf de zijlijn toekijken. Hij had een hamstringblessure. ,,Dat vond ik wel moeilijk, want je wilt je team helpen. Bij het kampioenschap tegen De Graafschap stond ik naast de lijn. Natuurlijk heb ik wel een bijdrage geleverd aan de titel, maar de beleving is wel anders in zo’n kampioenswedstrijd dan wanneer je zelf speelt. Ik ben natuurlijk wel heel blij voor ze. Het was nog spannend ook, want we kwamen eerst op achterstand en aan het einde wonnen we gelukkig nog. Het was volgens mij voor mij langs de lijn veel enger dan daar binnen.”

Op het toernooi Copa Amsterdam kon de negentienjarige tot zijn eigen vreugde zijn rentree maken. ,,Dat is een prachtig toernooi. Ik heb hem vorig jaar ook gespeeld. Nu heb ik vakantie en moet ik mij op 12 juli weer melden bij Jong Ajax. Dan ga ik hard werken om zo snel mogelijk bij het eerste te kunnen aansluiten. Want dat is toch wat je wilt. Ik heb dit seizoen zestig minuten in Ajax 1 gespeeld, dat moeten er volgend jaar veel meer worden.”


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (top) en Louis van de Vuurst (midden)