Menu

'Let's go to work'

Als de hoofdrolspelers in de cultfilm Reservoir Dogs liepen de Ajacieden woensdagochtend over het strand van Noordwijk. Doelbewust, zelfverzekerd, een beetje stoer zelfs. Ajax beseft dat er vanavond tegen Club Brugge een klus geklaard moet worden: de eerste drie punten binnenhalen in de UEFA Champions League van dit seizoen.

Als de selectie doorgaans de traditionele wandeling maakt over het strand van Noordwijk, lopen de spelers en trainers meestal in een lang lint, twee aan twee. Niet deze woensdag. De Ajacieden stapten over het zand in een brede waaier. Alsof zij alvast wilden aangeven: wij zijn een eenheid. Als team zullen wij deze klus klaren. Want de opdracht is duidelijk. Thuis tegen Club Brugge dient Ajax drie punten te vergaren.

Voor de Ajax-Belgen heeft de ontmoeting met hun landgenoten natuurlijk een speciaal tintje. Tijdens de wandeling zochten Jelle van Damme, Wesley Sonck en Tom Soetaers elkaar even op. Het zal toch een merkwaardige ervaring zijn, spelen tegen zulke goede bekenden.

Soms dwaalde een in gedachten verzonken Ajacied even af. Zlatan Ibrahimovic keek naar de golven. Zou de spits weer toeslaan in de UEFA Champions League? Zoals hij vorig seizoen tot twee keer toe deed in de eerste thuiswedstrijd, tegen Olympique Lyonnais?

Rafael van der Vaart had ook een vastberaden blik in de ogen. De middenvelder ontbrak in het competitieduel tegen Willem II, maar is er tegen Club Brugge weer bij. Van der Vaart is een Europese topper, en welk podium is mooier om dat te bewijzen dan de UEFA Champions League.

Nicolae Mitea behoorde voor het eerst tot de groep die zich voorbereid op een Europees traffen. De 18-jarige Roemeen maakte maandag met Jong Ajax veel indruk door zijn acties en doelpunten als linksbuiten, en werd als beloning door trainer Ronald Koeman aan de groep toegevoegd.

Na de onfortuinlijke 1-0 nederlaag bij AC Milan, moet Ajax in de eerste thuiswedstrijd de winst pakken. Zeker, Club Brugge is een niet te onderschatten tegenstander. De Belgen schakelden Borussia Dortmund uit in de voorronde en haalden al een punt door tegen Celta de Vigo met 1-1 gelijk te spelen in Brugge.

Maar Ajax speelt woensdagavond thuis. In de Amsterdam ArenA, waar het vorig seizoen ploegen als Olympique Lyonnais, Valencia, AS Roma en Arsenal zijn wil oplegde op weg naar de kwartfinale van de UEFA Champions League. Zoals Ronald Koeman dinsdag al liet weten: ,,Wij moeten aantonen dat we zijn gegroeid en om verder te komen zal je thuis moeten winnen.''