Menu

Leuk afzien in de middagzon

Op de tweede training van de donderdag, de middagsessie, hadden de Ajacieden het zwaar te verduren. Een combinatie van de brandende zon en een pittige training deed de groep naar adem happen.

Een felle zon aan een strakblauwe hemel; heerlijk weer om buiten te zijn donderdagmiddag. Maar voor het groepje voetballers in Amsterdam Zuid-Oost ook zware omstandigheden om te trainen.

Gelukkig had de trainersstaf van Ajax een zware, maar wel leuke training bedacht. Iets waar de liefhebbers, en dat zijn er vele in de selectie van Ajax, hun hart aan konden ophalen. Behalve de warming-up en de krachttrainingen, mochten de spelers voortdurend met de bal bezig zijn.

Bij de eerste baloefening moesten de Ajacieden allerlei dribbelvormen uitvoeren tussen enkele pylonen. Sommigen begrepen meteen wat d bedoeling was, anderen keken aanvankelijk vertwijfeld om zich heen. Ronald Koeman moest het zelf even voordoen, daarbij in het Spaans aan Maxwell uitleggend wat er van hem verlangd werd.

Het laatste onderdeel van de dribbeloefening vormde het hooghouden van de bal terwijl de speler aan het lopen was. Boukhari en Yakubu hadden als eerste de oefening voltooid. Vooral Nourdin Boukari, waarschijnlijk door zijn straatvoetbal-achtergrond, toonde aan over een feilloze balbehandeling te beschikken. De vleugelaanvaller hield de bal in volle ren hoog.

Daarna was het alweer tijd voor het laatste onderdeel van de training: een oefening waarbij lopen, voorzetten en afwerken op doel centraal stonden.

De bal werd ingespeeld naar de zijkant, vervolgens doorgepasst naar het midden en dan weer naar de flank. Van daar kwam de voorzet die vervolgens door de inlopende speler snel moest worden aangenomen en ingeschoten terwijl de keepers aan beide zijden de doelen verdedigden.

Na elke pass moesten de spelers flink vaart maken om naar de volgende positie te komen. De Ajacieden, blij dat ze voor het eerst echt op doel mochten afwerken, deden de oefening vol overgave. De voorzetten en schoten misten af en toe nog precisie, maar er zaten ook fraaie assists en treffers bij. Het was duidelijk zichtbaar dat een aantal Ajacieden niet stil gezeten heeft in de zomer, maar alvast op het vakantieadres een begin heeft gemaakt met de conditietraining.

De oefenvorm werd eerst uitgevoerd met de voorzetten van rechts. Na een zeer noodzakelijke waterpauze nam 'drill instructor' René Wormhoudt de groep onder handen met verschillende vormen van push-up en sit-ups. Vervolgens ging het tempo weer omhoog en kwamen de voorzetten nu van links. Na een uur werken waren de trainers tevreden en mochten de spelers gaan afkoelen.