Menu
'Leuk om naast de koningin te zitten'

'Leuk om naast de koningin te zitten'

Supporters van Ajax zijn er in alle soorten en maten. Elke maand lichten we één van de fans uit in de rubriek 'Mijn Club'. In deze tweede aflevering zanger Koos Alberts, wiens Mokumse levensliederen met regelmaat door de ArenA galmen.

Supporter: Koos Alberts

Leeftijd: 66 jaar

Woonplaats: Harderwijk, maar geboren en getogen in Amsterdam

Beroep: Artiest

Seizoenkaarthouder: Ja, ik heb twee stoelen in de Koninklijke Loge

Fan van Ajax sinds: Mijn dertiende. Vanuit de Jordaan ging ik met mijn vader naar de Meer en vanaf dat moment zat Ajax in mijn hart. Als kind heb ik nog geprobeerd om bij de betaalde jeugd van Ajax te komen, maar ik werd niet ingeloot. Of ik aardig kon voetballen? Nou, ik was altijd de enige artiest die mee mocht doen met de oud-internationals. Speelde ik in een team met Eddy Pieters Graafland en mijn vriend Gerrie Mühren, jongens die ik normaal vanaf de tribune zag spelen. En met Coen Moulijn, die ze op een presenteerblaadje voor gaf. Als spits hoefde ik ze alleen maar af te maken.

Hoe is jouw band met Ajax? Die is ongelooflijk sterk. Ik heb heel veel voor Ajax gezongen. Bij kampioensfeesten, maar ook op het veld in de ArenA. Dat blijft een eer, elke keer weer. Helaas hoor je die Amsterdamse liederen tegenwoordig steeds minder in het stadion. Na mijn ongeluk (Alberts raakte in 1987 vanaf zijn middel verlamd nadat hij met zijn auto tegen een boom was gereden, red.) stonden al die topvoetballers van Ajax aan mijn bed. Gerrie Mühren, Eddy Pieters Graafland, Johan Cruijff. Het ging alleen maar over voetbal. Ik kon niks terugzeggen, maar vond het prachtig. Dat beurde me op.

Voorafgaand aan Ajax - PSV (6 maart 2011) verzorgde Koos Alberts een optreden op het veld in de ArenA. Voorafgaand aan Ajax - PSV (6 maart 2011) verzorgde Koos Alberts een optreden op het veld in de ArenA.

Hoe vaak ben je op de Toekomst of de ArenA te vinden? Ik ben elke thuiswedstrijd in de ArenA en als het even kan ga ik met mijn vrouw naar de Ajax Vrouwen kijken. Zij is net als ik gek van voetbal en heeft vroeger zelf ook gevoetbald. Laatst zijn we zelfs naar een uitwedstrijd in België geweest, tegen Lierse. Hartstikke leuk. Bovendien doen die meiden het nog goed ook.

Hoe is jouw wedstrijdbeleving? Ik leef ontzettend mee en ben best kritisch. Soms gaan er kansen mis die ik in mijn rolstoel nog had gemaakt. Wanneer ik niet in die stoel had gezeten, had ik op de F-side gestaan, tussen het fanatieke publiek. Dan zou ik ook meegaan naar uitwedstrijden. Nu bekijk ik ze vanuit mijn luie stoel, voor de tv. Ik ga om 12:30 uur zitten en kom er om 18:30 uur uit voor het eten. Een halfuur later plof ik dan weer neer om de herhalingen te bekijken. Heerlijke zondagen als je het mij vraagt.

Ik zou wel eens willen zitten naast: Daar vraag je me wat. Ik heb al naast iedereen gezeten. Van Sjaak Swart tot de voormalige koningin. Ik zat naast haar bij de opening van de ArenA. Toch leuk dat zo’n vrouw daarbij was. Maar terugkomend op je vraag: ik kan het niet bedenken. Jij mag ook naast me zitten.

Mooiste Ajax-moment: De optocht over de Middenweg nadat Ajax voor het eerst de Europacup 1 had gewonnen, in 1971. Dat vergeet ik nooit meer. Maar ik denk ook graag terug aan Europacup-successen in het buitenland. Ik ben bijna overal geweest, met als hoogtepunt de Europacup 2-finale in Athene. Ajax won die wedstrijd. Geweldig om mee te maken.

Mooiste Ajax-doelpunt: Die van Johan Cruijff in 1972, tegen Den Haag. Hij nam de bal schitterend mee en scoorde vervolgens met een soort lob over de doelman. Prachtig. Maar ik vond die van Kolbeinn Sigthórsson tegen NAC ook geweldig. Dat mag je ook opschrijven.

Favoriete Ajax-speler op dit moment: Daley Blind. Die doet het heel goed. Hij zat in een dip, maar heeft zich teruggeknokt. Hoe ik het vond dat hij werd uitgefloten door zijn eigen fans? Treurig. Maar bij ons artiesten is dat niet anders. Onlangs nog bij Mick Harren, tijdens zijn optreden in de rust van Ajax-Heerenveen. Dat vind ik sneu. Zo’n jongen doet het voor nop en dan wordt hij uitgefloten. Maar ergens was het te verwachten, want voor zijn Ajax-nummer had hij een liedje van de F-Side gebruikt. Dat van Bob Marley. Daar moet je van afblijven. Zelf heb ik ook eens overwogen om dat liedje te gebruiken, maar ik dacht later: Koos, niet doen.

Favoriete Ajax-speler uit de historie: ,,Ik ben geneigd om Johan Cruijff te noemen. Maar ik was ook altijd gecharmeerd van Piet Keizer. Dat was me toch een mooie linksbuiten. Hij kon mannetjes passeren alsof ze er niet stonden, zo eenvoudig."

Wat kan er bij Ajax anders volgens jou? Ik zou graag willen dat er bij thuiswedstrijden meer Nederlandstalige muziek wordt gedraaid. Het is alsmaar house; boem boem boem. Alsof een band van mijn rolstoel lek is. Dat geluid. Natuurlijk, sommige mensen vinden dat weer leuk, maar mij doe je er geen plezier mee. Laat ze muziek van Willy Alberti draaien en Manke Nelis. Of laat mij of Peter Beense optreden. Let maar op, dan doet iedereen mee. Er gaat niks boven het Mokumse levenslied.

Ajax is voor mij: De mooiste club op de wereld. Zet dat maar neer.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst