Menu
LG Amsterdam Tournament: ManUnited klopt FC Porto

LG Amsterdam Tournament: ManUnited klopt FC Porto

Sir Alex Ferguson heeft met zijn Manchester United een eerste stap gezet naar winst van het 8ste LG Amsterdam Tournament. De Engelsen wonnen met 3-1 van het FC Porto van Co Adriaanse en vergaarden zo zes punten: drie voor de overwinning en drie voor het aantal doelpunten.

De eerste speldenprikjes kwamen nog op het conto van de Portugezen, bij wie Tarek Sektioui zijn opwachting maakte. De voormalig AZ´er, bij FC Porto herenigd met zijn vroegere trainer, gaf meteen zijn visitekaartje af in de vorm van een aantal onnavolgbare dribbels. Het was echter Manchester United dat op een vroege voorsprong kwam. De nieuwe aanwinst Michael Carrick, deze zomer overgekomen van Tottenham Hotspurs, mocht in de twaalfde minuut een hoekschop nemen vanaf de linkerkant van het veld. Waar de Portugese defensie rekende op een voorzet in de doelmond, vond de Engels international op de rand van het strafschopgebied ploeggenoot Paul Scholes. Die controleerde de bal, kapte zijn directe tegenstander uit en verschalkte doelman Helton met een droge schuiver in de verre hoek.

Na twintig minuten verdubbelde Wayne Rooney de voorsprong van de
Mancunians. In eerste instantie leek hij zijn actie te ver door te voeren, maar op de voor hem zo karakteristieke wilskracht heroverde hij de bal en maakte hij oog in oog met Helton geen fout. De magnifieke afronding deed het publiek in de Amsterdam ArenA denken aan een onlangs gestopte ´grootmeester´: een stiftje à la Bergkamp. Even daarvoor had Alan namens FC Porto nog dé kans op de gelijkmaker laten liggen. Of beter gezegd: Edwin van der Sar, weer even ´thuis´, liet zien waarom hij nog altijd tot de beste keepers ter wereld behoort. De oud-Ajacied plukte de bal buiten zijn zestienmetergebied van de voet van de Porto-aanvaller.
Op slag van rust kwam van rust leek de landskampioen van Portugal toch weer terug in de wedstrijd te komen. Niet door een doelpunt, maar door een vlaag van verstandsverbijstering bij de eerder nog zo geniale Rooney. De aanvaller plantte bij een luchtduel zijn elleboog in het gezicht van tegenstander Pedro Emanuel en mocht van scheidsrechter Ruud Bossen nog voor het rustsignaal de kleedkamer op gaan zoeken.

In de tweede helft mocht Porto het spel maken, maar United kwam eigenlijk geen moment in de problemen. Het mooiste moment vertolkte zich in de 64ste minuut, toen Van der Sar onder een staande ovatie van het veld ging en plaats maakte voor reservekeeper Ben Foster. Kort daarop moest zijn club zelfs met negen man verder, nadat Paul Scholes over de scheef ging en eveneens rood zag. Maar ook dit numerieke voordeel kon de ploeg van Adriaanse niet uitbuiten. Sterker nog, een kwartier voor tijd liep de Engelse grootmacht uit naar 3-0. Het doelpunt kwam op naam van ´good old´ Ole Gunnar Solksjaer, die een fraaie actie op dito wijze bekroonde. Dat centrumverdediger Pepe met een wonderschoon afstandsschot de Portugese eer redde, deed nauwelijks nog ter zake.