Menu
Licht aan de horizon voor Leyder

Licht aan de horizon voor Leyder

Nathan Leyder ging door diepe dalen, maar voor de Belg (19) schijnt er licht aan het einde van de tunnel. Hij maakt vrijdagavond na twee jaar blessureleed op bezoek bij FC Emmen voor het eerst deel uit van de selectie van Jong Ajax. ,,Ik voel me weer voetballer en dat is het belangrijkste.”

Nathan gefeliciteerd, dit lijkt me mooi nieuws na zo'n moeilijke periode.
,,Zeker. Ik heb zaterdag in een oefenwedstrijd tegen Telstar mijn eerste minuten gemaakt, dat was het belangrijkste. Het is een goede zaak dat ik nu weer bij de selectie zit.”

Ben je er klaar voor? Op hoeveel procent van je kunnen zit je?
,,Dat is moeilijk te zeggen, want ik kom van ver. Twee jaar blessureleed poets je niet in tien dagen weg. Ik heb tijd nodig om terug op niveau te komen. Ik leg mezelf geen druk op. Elke dag doe ik mijn best op trainingen en dan zien we wel hoe ik er over zes maanden voor sta. Het belangrijkste is keihard trainen om terug te komen. En dat gaat goed komen, denk ik.”

Wat heb je de afgelopen twee jaar precies voor je kiezen gehad?
,,Ik heb eerst mijn kruisband afgescheurd. Het herstel heeft vanwege veel tegenslag lang geduurd, zo'n veertien maanden. Vorig seizoen kwam ik even terug in de A-junioren, maar jammer genoeg was het maar voor anderhalve maand. Daarna kreeg ik problemen met mijn meniscus en moest ik een kijkoperatie ondergaan. Toen hebben ze mijn knie schoongemaakt. Vervolgens heb ik ook nog last van kraakbeen gehad, al hoefde ik daaraan niet geopereerd te worden. Alle problemen zaten in dezelfde knie.”

Nathan Leyder houdt zijn ogen op de bal gericht tijdens een duel met Ajax A1 in augustus 2014.
Nathan Leyder houdt zijn ogen op de bal gericht tijdens een duel met Ajax A1 in augustus 2014.

Hoe zwaar was het in mentaal opzicht?
,,Heel zwaar. Ik kwam naar Amsterdam om te voetballen. En nu zit ik al ruim drie jaar bij Ajax, maar heb ik meer in het fysiohok gezeten dan op het veld gestaan. Dat is heel rot. Je moet mentaal sterk zijn om terug te komen.”

Ik kan me voorstellen dat je gezien de voorgeschiedenis nu met volle teugen geniet.
,,Ja, dat zeker. Ik voel me weer voetballer en dat is het belangrijkste. Als ik een bal raak, ben ik gewoon blij.”

Hoe ziet het vervolgtraject er precies uit?
,,Het is voor mij eigenlijk heel eenvoudig: keihard trainen om weer mijn beste niveau te halen. Ik weet dat ik bij Jong Ajax in een goed team zit, dus ik kan op een goed niveau trainen. Dat maakt het makkelijk. En voor mezelf: ik zou over zes maanden weer op de top van mijn kunnen willen spelen. Dat zou mooi zijn.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst