Menu
Lichtvoetigheid brengt Ajax terug aan de Europese top

Lichtvoetigheid brengt Ajax terug aan de Europese top

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 18 maart 1987 wanneer Ajax door het mannelijke voetbal van de jongens van Johan Cruijff terugkeert aan de Europese top.

Verwachtingsvol geroezemoes vult De Meer, dat met 25.000 toeschouwers stijf uitverkocht is. Ajax staat na de uitwedstrijd tegen Malmö FF met 1-0 achter, maar de Amsterdamse aanhang heeft in het Europese bekertoernooi onverzettelijk spel gezien van de beloftevolle jongens van coach Cruijff. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen.

Veld
Alleen het veld, dat ligt er na een lange kwakkelwinter met vorst, sneeuw en ijzel allerbelabberdst bij aan het begin van de lente. Is dat in het nadeel van het technisch goed onderlegde Ajax dat het balletje snel en soepel rond wil laten gaan? Geenszins. De lichtvoetige Ajacieden blijken zich prima aan de zware terreinomstandigheden aan te passen, terwijl de Zweedse mannetjesputters als het ware de modder worden ingezogen.

In de return van de kwartfinale van de Europa Cup 2 (het toernooi van de bekerwinnaars) helpen talent en wilskracht Ajax langs de stugge ploeg van de Engelsman Roy Hodgson, het voetbaldwaallicht dat decennia later, op het EK van 2016 in Frankrijk, zal afgaan als coach van het falende Engeland.

Johan Cruijff gunt Dennis Bergkamp een applauswissel en doet de zeventienjarige scholier uitgeleide met een schouderklopje.
Johan Cruijff gunt Dennis Bergkamp een applauswissel en doet de zeventienjarige scholier uitgeleide met een schouderklopje.

In 1987 beschikt Hodgson bij Malmö over krachtige spelers die hij fysiek laat voetballen: kick and rush. Voetbal waar de dartele Ajacieden doorgaans slecht tegen opgewassen zijn. Eind 1984 had Aad de Mos na de vroege uitschakeling in de UEFA Cup door het kleine, maar fel van zich afbijtende Bohemians uit Praag nog verzucht dat je met knapen als Frank Rijkaard en Marco van Basten de oorlog niet kunt winnen. Maar dik twee jaar later is Rijkaard niet meer die labiele momentenvoetballer wiens aandacht nog wel eens wil verslappen en Van Basten niet meer dat stijlvolle lichtgewicht die zich omver laat kegelen.

Scholier Bergkamp
Scholier Dennis Bergkamp debuteert tegen Malmö als basisspeler en speelt linksback Torbjörn Persson, toch een international, volkomen zoek. Na nog geen kwartier bereikt Rijkaard met een slimme steekpass Van Basten die de bal kiezelhard in de kruising kogelt.

Ajax speelt va banque, met vier aanvallers: de zeventienjarige Bergkamp op rechts, John van ’t Schip voor de verandering op links en Johnny Bosman met Van Basten in het centrum. Malmö kan slechts tegenhouden en blijft in de race voor de halve finale omdat Van Basten een strafschop verprutst. Maar na ruim een uur maakt invaller Aron Winter de bevrijdende 2-0 waarna Van Basten met een knappe individuele actie het pleit beslecht. De late 3-1 van Hâkan Lindman biedt Malmö geen soelaas meer en mentaal gesterkt bereikt Ajax de halve finale, om twee maanden later, en voor het eerst in veertien jaar, weer eens een Europese beker te winnen.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Bestel hier deel 1 van de Ajax Encyclopedie]

Ajax Encyclopedie

Fotobijschrift (boven): De Ajax-aanhang viert het bereiken van de halve finale met matchwinnaar en aanvoerder Marco van Basten.

Foto's: Erfgoed Ajax