Menu
'Lijn thuisduels doorzetten'

'Lijn thuisduels doorzetten'

Na de nederlaag tegen FC Groningen afgelopen weekeinde is voor Ajax zaterdag maar een resultaat wenselijk: winst. Bovendien leeft er nog een revanchegevoel bij de Ajacieden na de afstraffing tegen sc Heerenveen in Friesland.

Marco van Basten vond de 5-2-nederlaag in Friesland zeer pijnlijk en wil zaterdag alles doen om een goede uitslag neer te zetten. Marco van Basten vond de 5-2-nederlaag in Friesland zeer pijnlijk en wil zaterdag alles doen om een goede uitslag neer te zetten.

Op 5 oktober 2008 ging Ajax ongenadig hard onderuit op Friese bodem. Het werd liefst 5-2 voor sc Heerenveen. ,,Die uitslag was voor ons zeer pijnlijk", herinnert Van Basten zich tijdens het persmoment op vrijdag. ,,Het was een nare ervaring. We zullen zaterdag met alles wat we in ons hebben, proberen het anders te doen. Ik denk bovendien dat we verder zijn dan toen. We zijn meer een team en het is meer duidelijk bij de spelers wat we willen. Dat moet zich wel vertalen in de wedstrijd."
Afgelopen zondag verloor Ajax bij FC Groningen met 1-0. Ook dat kwam hard aan bij de trainer. ,,Achteraf kan je makkelijk zeggen wat we als trainers misschien fout hebben gedaan. Maar vooraf hebben we alle opties goed overwogen. Ik heb ook geen spijt dat ik met Siem de Jong in de spits ben begonnen. Want daardoor konden Urby Emanuelson, Miralem Sulejmani en Luis Suarez op hun eigen plaats blijven staan. Helaas pakte het niet goed uit; collectief hebben we niet kunnen brengen wat nodig was om de wedstrijd in winst om te zetten. We begonnen niet goed en dat is een vreemd mirakel in de sport. Want we wisten nog wat voor goed gevoel de winst tegen NEC ons had gebracht. In de rust van het duel tegen Groningen heb ik de gemaakte afspraken en de beleving aan de kaak gesteld. Daar was ik ontevreden over. In de tweede helft ging het beter. Maar we moeten allemaal de hand in eigen boezem steken. We hebben met z'n allen verloren."
Door de nederlaag liep het verschil met koploper AZ op tot zes punten. Of er daardoor extra druk op het duel tegen Heerenveen ligt?, wilde het journalistengilde weten. ,,Er is altijd druk bij Ajax", vertelde Van Basten. ,,Dat moet ook als je groot wilt worden. Als we morgen weer punten verliezen zal iedereen begrijpen dat het steeds moeilijker wordt om kampioen te worden. Dus het motto is: winnen."
Van Basten mist nog altijd Daley Blind en Eyong Enoh. Jan Vertonghen is geschorst, maar bovendien geblesseerd. ,,Het is afwachten of hij de wedstrijd van dinsdag tegen Heracles haalt. Ook voor die wedstrijd geldt dat we willen winnen. In thuiswedstrijden hebben we tot nu altijd goed en verzorgd gespeeld. Die lijn willen we doorzetten."