Menu
Lindenbergh tipt Ajax tegen AZ

Lindenbergh tipt Ajax tegen AZ

Het zal voor de meeste Ajacieden even slikken zijn als AZ zondag in de Amsterdam ArenA als kampioen het veld betreedt. Voor de bezoekers staat er slechts prestige op het spel. Ajax daarentegen zal zich willen revancheren voor de nederlaag bij PSV. Bovendien heeft de ploeg van trainer Marco van Basten nog altijd uitzicht op de tweede plaats, die recht geeft op de voorronde van de Champions League.

Ook Olaf Lindenbergh, oud-speler van Ajax en AZ, noemt het scenario van komende zondag apart. ,,Maar dat was vorig weekend ook al zo," doelt de voormalige middenvelder op de ontknoping in de titelstrijd. ,,Eerst liet AZ het zaterdag liggen tegen Vitesse en een dag later worden ze zonder te spelen toch kampioen. Maar goed, over het hele seizoen genomen is AZ de terechte kampioen."

Desondanks geeft Lindenbergh, die bij Ajax een groot gedeelte van de jeugdopleiding doorliep en in 2005 door toenmalig trainer Danny Blind werd teruggehaald naar Amsterdam, Ajax zondag de meeste kans op een overwinning. ,,Ik denk dat Ajax die wedstrijd gewoon wint. Bij AZ is de druk er vanaf en je weet niet welke gevolgen alle feestjes hebben voor de ploeg. Daarnaast wint Ajax thuis bijna altijd van AZ."

Zelf kijkt Lindenbergh met gemengde gevoelens terug op de Noord-Hollandse streekderby. Hoewel hij zich weinig herinnert van de wedstrijden in Amsterdam, weet hij des te meer van de duels in Alkmaar. ,,De mooiste wedstrijd was in het seizoen 2003-2004, toen ik nog bij AZ speelde", graaft hij in zijn geheugen. ,,Ik kwam tien minuten voor tijd in het veld en maakte in de laatste minuut de 1-1. Dat was wel mooi, vooral omdat ik niet zo vaak scoorde."

Twee seizoenen later - Lindenbergh had AZ inmiddels verruild voor Ajax - eindigde het duel op Alkmaarse bodem in mineur voor de Purmerender. ,,We verloren toen met 4-2 en ik schoot in de eerste helft op de lat. Later die wedstrijd kreeg ik rood."

Nadat de 35-jarige Lindenbergh vorig jaar zonder club kwam te zitten, meldde hij zich aan bij de amateurs van Purmersteijn, waarmee hij onlangs kampioen werd en promoveerde naar de zondag eerste klasse. Daarnaast komt hij in de zaal uit voor Veerhuys/Desko, dat uitkomt op het hoogste niveau. ,,Ik speel vanaf december in het nationale team", zegt de linkspoot desgevraagd. ,,Hoewel ik het zo uitstekend naar mijn zin heb, moet ik volgens de nieuwe reglementen volgend jaar kiezen voor veldvoetbal of futsal. Maar misschien krijg ik dispensatie."

Door deze drukke werkzaamheden heeft Lindenbergh nauwelijks tijd om zijn oude ploegmakkers te volgen. ,,Ik ben dit seizoen één keer bij Ajax geweest. Ook heb ik een wedstrijd bezocht van AZ en FC Twente. Verder heb ik bij Ajax nog geregeld contact met Maarten Stekelenburg."

Ajax - AZ begint zondag om 14.30 uur. Lindenbergh zal niet aanwezig zijn vanwege het competitieduel van Purmersteijn tegen EDO.

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2007-2008 Ajax - AZ 6-1 (13-01-2008)
2006-2007 Ajax - AZ 2-2 (10-12-2006)
2005-2006 Ajax - AZ 1-0 (09-04-2006)
2004-2005 Ajax - AZ 4-2 (10-04-2005)
2003-2004 Ajax - AZ 3-2 (01-11-2003)


tekst Coen Heil