Menu

Ling één van de achttien die Klassieker in beide kampen speelden

Bijna zeshonderd voetballers hebben in hun carrière Dé Klassieker gespeeld. De meesten in dienst van Ajax óf Feyenoord. Maar achttien spelers speelden in dienst van beide clubs de roemruchte wedstrijd. Onder hen Tscheu La Ling.

Tscheu-la Ling speelde dertien Klassiekers, waarvan elf voor Ajax en twee voor Feyenoord. ,,De wedstrijd die ik mij het beste herinner is de Feyenoord - Ajax in mijn eerste jaar bij Feyenoord. Bij Feyenoord had je toen een aantal oud-Ajacieden, zoals Molenaar, Tahamata en Rep. We wilden natuurlijk in De Kuip graag wat laten zien tegen onze oude club. Daar speelden toen al weer nieuwe talenten, zoals Van Basten, maar we wonnen wel", vertelt de onnavolgbare rechtsbuiten van weleer.

Behalve Ling speelden de volgende 17 spelers De Klassieker zowel in dienst van Ajax als van Feyenoord: Johan Cruijff (Ajax 23, Feyenoord 4), Theo van Duivenbode (Ajax 10, Feyenoord 5), Jan Everse (Ajax 5, Feyenoord 3), Martin van Geel (Ajax 1, Feyenoord 3), Ruud Geels (Ajax 8, Feyenoord 5), Henk Groot (Ajax 19, Feyenoord 4), Wim Jansen (Ajax 4, Feyenoord 30), Ronald Koeman (Ajax 8, Feyenoord 5), John van Loen (Ajax 4, Feyenoord 3), Keje Molenaar (Ajax 4, Feyenoord 5), René Notten (Ajax 6, Feyenoord 6), Eddy Pieters Graafland (Ajax 4, Feyenoord 27), Johnny Rep (Ajax 5, Feyenoord 3), Arnold Scholten (Ajax 8, Feyenoord 13), Simon Tahamata (Ajax 7, Feyenoord 5), Peter van Vossen (Ajax 4, Feyenoord 6) en Rob Witschge (Ajax 6, Feyenoord 16).

Ling was ook een van de spelers die een van de veertien penalty's voor Ajax kreeg. ,,Dat was in het Olympisch stadion. Ik werd toen neergelegd door Eddy Treytel. We wonnen die wedstrijd uiteindelijk met 3-1, geloof ik."

Ling scoorde niet voor beide teams in De Klassieker. Zes spelers deden dat wel. De zes zijn: Ruud Geels met 11 (Ajax 10 en Feyenoord 1), Henk Groot met 11 (Ajax 9 en Feyenoord 2), Johan Cruijff met 9 (Ajax 8 en Feyenoord 1), Rob Witschge met 4 (Ajax 3 en Feyenoord 1), Keje Molenaar met 2 (Ajax 1 en Feyenoord 1) en Ronald Koeman (Ajax 1 en Feyenoord 1).

Terugkijkend op de Klassiekers en zijn voetbalcarrière komt Ling tot de conclusie dat hij zijn beste periode bij Ajax beleefde. ,,Ajax was een vorm van overleven. De manier van trainen en de spelopvatting is gewoon beter en hoger dan bij andere clubs. Het haalde het beste in mij naar boven. Ik kwam daar het beste tot mijn recht. Dat geldt trouwens, naar mijn mening, voor de meeste spelers die bij Ajax zijn begonnen en later bij Feyenoord of bij een andere club zijn gaan spelen", analyseert hij.

Een Klassieker spelen is en blijft iets bijzonders. Ajax gebruikte in De Klassieker tot op heden 301 verschillende spelers. Feyenoord kon sinds 1921 met 3 spelers minder toe. Van die 599 spelers waren 40 keepers. Slechts één van hen werd nooit gepasseerd: op 2 oktober 1938 hield Feyenoorder Harry Kervers in zijn enige Klassieker zijn doel schoon.

Keeper Eddy Pieters Graafland werd het meest gepasseerd. Hij stond zowel bij Ajax als bij Feyenoord in 31 Klassiekers onder de lat en kreeg het exacte moyenne van 2 doelpunten per wedstrijd tegen: 62 keer moest Eddy PG naar het net.

In totaal werden de keepers negen keer verrast door een teamgenoot. Feyenoord was in de historie van De Klassieker twee keer zo genereus als Ajax met het helpen van de tegenstander. De Rotterdammers schoten 6 keer in eigen doel, de Amsterdammers 3 keer. Voor Feyenoord waren de ongelukkigen: Adriaan Konings, Janus Bul, Cor Veldhoen, Guus Haak, Rinus Israël en Henk Fräser; voor Ajax Werner Schaaphok, Johnny Dusbaba en Aron Winter.

Feyenoord benutte in De Klassieker de meeste penalty's. De Rotterdammers schoten 20 keer raak vanaf elf meter. Reinier ‘Beertje’ Kreijermaat, Peter Houtman en Ruud Heus benutten allen 2 strafschoppen. Ajax was 14 keer trefzeker vanaf de stip. De Ajax-penalty's werden benut door 14 verschillende spelers.

Ruud Geels namens Ajax en Hans Venneker namens Feyenoord waren de spelers die de meeste doelpunten maakten in één editie van De Klassieker. Beiden scoorden 5 keer. Venneker maakte de 2-2 (21), 4-2 (40), 5-2 (44), 7-3 (65) en 9-4 (90) op 29 november 1964 in De Klassieker die in Rotterdam in 9-4 eindigde. Geels slaagde er nota bene in 4 van zijn 5 doelpunten op rij te scoren: 1-0 (10), 3-0 (69), 4-0 (71), 5-0 (81) en 6-0 (89). De Klassieker van Geels werd gespeeld op 1 november 1975 en eindigde in 6-0 voor Ajax.

Naast Ruud Geels slaagde alleen Ajacied Bob ten Have erin een zuivere hattrick te scoren in De Klassieker. Ten Have deed dat op 11 november 1934 door in een thuiswedstrijd na rust Ajax’ eerste, tweede en derde doelpunt voor zijn rekening te nemen in een uiteindelijke 4-0 overwinning op Feyenoord.

Twee spelers slaagden er in De Klassieker in in de eerste minuut te scoren. Het is niet duidelijk of Johnny Rep het record van de snelste treffer in De Klassieker op zijn naam heeft. Als Ajacied had Rep op 3 maart 1973 precies 40 seconden nodig voor de 1-0. Ook Feyenoorder Piet Burg scoorde op 19 april 1936 binnen de minuut. Het exacte aantal tellen dat Burg voor zijn goal nodig had, is echter niet bekend.

Aan een voorspelling wil Ling zich ook wel wagen. ,,Ajax wint en dat zeg ik niet, omdat ik nog een Ajax-hart heb. Op dit moment zou Ajax van de tien wedstrijden tegen Feyenoord er negen winnen. Feyenoord is een aantal belangrijke steunpilaren kwijtgeraakt en dat zie je terug in het elftal."

Openingsfoto: Tscheu-la Ling omspeelt Wim Jansen van Feyenoord.

Bekijk in PDF-formaat de lijst met alle spelers die de Klassieker speelden.

Statistieken & research: Jacob Bergsma en Evert Vermeer