Menu

Litmanen Ajax' talisman tegen Feyenoord?

Met Jari Litmanen in het veld verloor Ajax slechts een keer van Feyenoord, zondag tegenstander van Ajax in de Rotterdamse Kuip. De Fin is fit en kan zondag zijn twaalfde duel spelen tegen de aartsrivaal, die na een gelijkspel tegen Kiev en een nederlaag tegen RBC wel iets heeft recht te zetten.

Litmanen speelde twee keer in een Rotterdamse competitie-uitvoering van de Klassieker. In de competitieduels waarin Litmanen wel speelde tegen Feyenoord was hij zeer belangrijk. In het seizoen 1997-1998 zette hij Ronald de Boer in perfecte positie om het enige doelpunt te maken. Terwijl hij twee seizoenen eerder zorgde voor de gelijkmakende 2-2, waarna Overmars het karwei kon klaren, 2-4 in Amsterdams voordeel. De enige keer dat Ajax met Litmanen verloor van Feyenoord was in het Amstel Cup-toernooi, op 8 maart 1995, tevens de enige wedstrijd die Ajax dat seizoen verloor. De laatste keer dat Litmanen tegen de Rotterdammers in actie kwam was op 2 mei 1999 in de Arena. Ajax won met 6-0 onder meer door twee doelpunten van Jari zelf.

Litmanen deed vrijdag met de groep mee. De Fin was niet afgereisd naar Noorwegen vanwege een hamstringblessure, maar hij is op tijd fit om mee te spelen tegen Feyenoord.

Dat zijn Rafael van der Vaart, Bogdan Lobont, Joey Didulica, John O'Brien en Johnny Heitinga zeker niet. ,,De achillespeesblessure van O'Brien herstelt langzamer dan verwacht", aldus Koeman. ,,Dat valt tegen en is een streep door de rekening." Op de trainingspartij van vrijdag ontbraken ook Van Damme, Maxwell, Trabelsi, Wamberto en Sikora. ,,Maar Van Damme en Trabelsi zijn geen probleem voor zondag", schatte Koeman vrijdag in. Wamberto was ziek en kan in principe zaterdag weer trainen. Maxwell en Sikora zijn vraagtekens.

,,Ik heb dus nog geen honderd procent zekerheid over wie wel en wie niet beschikbaar is. Dat is de laatste wedstrijden steeds zo geweest. Daardoor ben ik beperkter in mijn keuzes. Morgen heb ik pas meer inzicht in de invulling van de spelers en kan dan pas gaan denken over het systeem. Voor Rosenborg had ik ook een ander idee in mijn hoofd dan hoe we uiteindelijk speelden. Dat komt omdat ik was uitgegaan van een systeem met Litmanen."

De speelwijze is dus nog niet bekend, de tegenstander wel. ,,Ik vind Feyenoord gegroeid ten opzichte van vorig seizoen. Daardoor had ik niet verwacht dat ze punten zouden laten liggen bij RBC. Dat geeft aan dat het dus toch moeilijk is om je voor een wedstrijd tussen twee Champions League-duels in te motiveren. Onbewust zal er toch iets van onderschatting insluipen. Bij Feyenoord staat er desondanks een goed team en als je ziet wie er op de bank zitten dan heeft de trainer zoveel keuzes uit spelers die een wedstrijd kunnen doen omkeren."

Behalve dat Feyenoord een goed team heeft, loopt er ook nog een specialist rond, Pierre van Hooijdonk. ,,Die vrije trappen komen natuurlijk op onze training aan de orde", aldus Koeman, die zelf ook niet de minste vrije trappen nam. ,,Elke vrije trap die net buiten de zestien komt te liggen is een doelpunt. Is het geen doelpunt dan is het meegenomen. Je kan het niet altijd voorkomen, en dat is maar goed ook, want als Van Hooijdonk scoort - wanneer het niet tegen Ajax is - kan ik daar van genieten. Hij traint er dagelijks op en bereidt zich er ook op voor als de tegenstander zich anders gaat opstellen dan hij aanvankelijk verwachtte. Ik dacht niet dat hij het doelpuntenaantal van vorig seizoen zou kunnen overtreffen, maar hij is al weer aardig op weg. Feyenoord zou er goed aan doen, hem nog een vijfjarig contract te geven."

Ajax staat boven Feyenoord op de ranglijst. Het verschil tussen de rivalen van dit weekeinde is drie punten. De Amsterdammers kregen een doelpunt minder tegen dan de Rotterdammers, die op hun beurt weer twee keer meer wisten te scoren in de zes gespeelde duels.

Feyenoord-Ajax begint zondag om 13.00 uur en is live te zien op Canal +.