Menu
Litmanen even terug bij Ajax

Litmanen even terug bij Ajax

Hoog bezoek dinsdagochtend op de Toekomst. Terwijl de Ajacieden zich op PSV voorbereidden arriveerde Jari Litmanen iets voor elf uur op het sportcomplex van Ajax. De illustere Fin nam vanwege Ajax’ 110e verjaardag de tijd voor een gesprek met Ajax TV.

Veel is deze ochtend nieuw voor Jari Litmanen. De 39-jarige Fin, die in de jaren negentig grote successen met Ajax vierde, was in zijn tijd als Ajacied vooral gewend te trainen naast stadion de Meer en de Amsterdam ArenA. Het afgelopen zomer deels verbouwde trainingscomplex op de Toekomst trekt als een snelle samenvatting aan hem voorbij. Wat gelukkig niet is veranderd, zijn de voor hem vertrouwde gezichten bij Ajax. Van fysiotherapeut Pim van Dord tot aan Gabri, met wie hij in zijn tijd bij FC Barcelona twee seizoenen samenspeelde.

De illustere nummer 10, nog altijd in zijn geboorteland actief op het hoogste niveau bij FC Lahti, schakelt moeiteloos van het Nederlands over naar het Spaans. Hij vertelt Gabri in het krachthonk over un metros nieve die momenteel een witte deken over Finlandia heeft gelegd.

Even later in de bestuurskamer van de Toekomst verhaalt hij voor de camera over heden, verleden en toekomst. Zijn twee periodes bij Ajax (1992-1999 en 2002-2004) leveren genoeg stof tot praten op. ,,Het is altijd leuk om even langs te komen. Dat doe ik niet zo vaak tegenwoordig”, vertelt Litmanen, die naast zijn bezoek aan Ajax ook nog even langs de fysio in Amsterdam ging. ,,Er is hier veel veranderd op de Toekomst, maar gelukkig zijn een aantal van de mensen die ik hier jarenlang vrijwel iedere dag heb meegemaakt nog altijd hier.”

Litmanen en Gabri kennen elkaar nog uit de gezamenlijke tijd bij FC Barcelona. Litmanen en Gabri kennen elkaar nog uit de gezamenlijke tijd bij FC Barcelona.

Achttien jaar nadat hij zijn entree bij Ajax maakte is hij anno 2010 nog altijd actief als voetballer. Zijn rijke, en helaas ook blessuregevoelige, loopbaan bracht hem naast Ajax ook bij Europese grootmachten als FC Barcelona en Liverpool FC. Sinds zijn tweede vertrek bij Ajax diende hij Hansa Rostock, Malmö FF, Fulham en tegenwoordig FC Lahti. ,,Tot nu toe is het nog redelijk leuk, daarom doe ik het”, zegt hij met zijn kenmerkende lage stem. ,,Ik voel me nog redelijk goed. Daarom wil ik gewoon nog even doorgaan. Nog even genieten.” En dan, met een opkomende glimlach rond zijn mond: ,,Maar op een gegeven moment is het wel over. Maak je geen zorgen, ik ga echt een keer stoppen.”

Wat hij na zijn actieve loopbaan gaat doen? ,,Voorlopig wil ik nog genieten van het zelf voetballen. Wat er daarna gebeurt zien we wel.” Zien we hem als trainer terug? ,,Voor veel jongens waarmee ik heb samengespeeld bij Ajax is het een logische stap geweest om trainer te worden. Na een korte pauze wil je toch weer in het voetbal actief blijven. Maar dat kan ook in een andere functie. We zien wel.”

Verder sprak Litmanen voor de camera van Ajax TV onder meer uitgebreid over zijn band met Ajax, zijn bijzondere relatie met de supporters en zijn herinneringen aan de tijd dat hij het roodwit droeg. Ook gaf hij antwoord op de vraag of we hem ooit nog bij Ajax terug gaan zien. Wat Litmanen daarover zei, zie je binnenkort op Ajax TV. Woensdag is er alvast een korte reportage van Litmanens bliksembezoek aan Ajax te zien. Dinsdag 16 maart wordt het hele interview met de ex-Ajacied uitgezonden. Houd het officiële clubkanaal van Ajax daarom goed in de gaten in aanloop naar Ajax’ 110e verjaardag.

Bekijk woensdag de eerste beelden van het interview met Litmanen op Ajax TV. Vanaf dinsdag 16 maart is het hele gesprek op Ajax' officiële clubkanaal te zien.

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Rond elf uur kwam Litmanen dinsdag aan op de Toekomst. Rond elf uur kwam Litmanen dinsdag aan op de Toekomst.
Ajax' illustere nummer 10 in gesprek met fysio Pim van Dord. Ajax' illustere nummer 10 in gesprek met fysio Pim van Dord.
Net als de Nederlandse taal is Litmanen ook het Spaans goed machtig. Net als de Nederlandse taal is Litmanen ook het Spaans goed machtig.
De Finse ex-Ajacied in gesprek met Ajax TV. Bekijk het complete interview vanaf 16 maart. De Finse ex-Ajacied in gesprek met Ajax TV. Bekijk het complete interview vanaf 16 maart.