Menu
'Litmanen heeft mij enorm geholpen'

'Litmanen heeft mij enorm geholpen'

Hei, mijn naam is Saku Ylätupa, een Finse vleugelspits van Ajax O19. Normaal gesproken ben ik een rustige jongen, maar via deze blogs treed ik graag op de voorgrond voor een schriftelijke kennismaking.


Iedere maand houdt een Ajacied een blog bij voor Ajax.nl. Zij schrijven over hun leven en het reilen en zeilen rondom Ajax. Saku Ylätupa (18) is deze maand onze blogger.


In deze blog ga ik het hebben over Jari Litmanen. Hij heeft mij namelijk enorm geholpen de afgelopen jaren. Mijn zaakwaarnemer, ook een goede vriend van mij, is in 2016 overleden. Hij was een goede man, die mij uitstekend heeft begeleid. Na zijn overlijden kwam Jari naar mij toe om mij te helpen.

Jari weet echt alles en heeft mij veel adviezen gegeven

We kenden elkaar via Finland O18, waar hij ook nauw bij betrokken was. Jari weet echt alles en heeft mij veel adviezen gegeven. Hij speelde bij Ajax en FC Barcelona en heeft zoveel meegemaakt in zijn carrière. Ik kan hem altijd adviezen vragen als ik die nodig heb. Daar ben ik erg blij mee.

Interesse van Ajax
Ik speelde vorig jaar met Finland O18 een toernooi in Nederland. We verloren en ik weet nog dat Justin Kluivert beslissend was die wedstrijd. Litmanen was daar ook, samen met wat mensen van Ajax. Na het toernooi hoorde ik dat de club interesse in mij had. Daar is het allemaal begonnen. Jari kent zo veel mensen in de voetballerij, vooral bij Ajax.

Luisterend naar Jari op de training van Ajax O19.
Luisterend naar Jari op de training van Ajax O19.

Daarna ging ik voor een medische test naar Amsterdam. Het was een soort bliksembezoek. Ik ontmoette toen Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar en Marc Overmars. Ik vond het echt een bizarre ervaring. Op dat moment besefte ik dat er geen enkele club is zoals Ajax.

The King
Litmanen is de grootste speler aller tijden van ons land. Daar is geen twijfel over mogelijk. De eerste keer dat ik hem ontmoette was ik best zenuwachtig, want ja... Het is Litmanen. In Finland staat hij bekend als The King.

Er zijn geen andere voetballers die qua reputatie en prestaties ook maar in zijn buurt komen. Finland is een ijshockeyland en normaal gesproken zijn de ijshockeyers de helden van de bevolking. Maar Jari is de grootste, zelfs groter dan de grootste ijshockeysterren. 

'Niemand kan ooit de status van Jari bereiken'

Het is een enorme opdracht om in zijn voetstappen te treden. Ik hoop sommige prestaties te evenaren, alleen niemand kan ooit de status van Jari bereiken, dat is onmogelijk. Het zijn té grote schoenen om te vullen. Maar ik hoop ooit in de buurt te komen.

Lees ook: 'Voetbalde in Finland vaak met immigranten'
Lees ook: 'Wonen in het oude gastgezin van Christian Eriksen'