Menu
Litmanen: 'Het voelt weer een beetje zoals in De Meer'

Litmanen: 'Het voelt weer een beetje zoals in De Meer'

Er was woensdagochtend een opvallende gast bij de training van Ajax 1. Jari Litmanen. De voormalig topspeler uit Finland loopt twee dagen mee op sportcomplex de Toekomst. Niet om te scouten of stage te lopen, maar puur om te observeren. Wellicht dat hij er later zijn voordeel mee kan doen in zijn functie als technisch adviseur van de Finse voetbalbond.

Jari, hoe is het om al die bekende gezichten weer te zien?
,,Het is altijd mooi om terug te zijn bij Ajax. Zoals ik al vaker heb gezegd: het voelt altijd als thuiskomen. Ik heb hier negen jaar met veel plezier gespeeld en in Amsterdam gewoond, en kom altijd altijd veel oude bekenden tegen. Zoals vandaag met Edwin van der Sar en Marc Overmars, twee mannen met wie ik lang heb samengespeeld. Maar ik zag bijvoorbeeld ook net John Heitinga, die ik nog ken uit mijn tweede periode. En Pim van Dord. Een van mijn grootste vrienden. Met hem heb ik misschien wel de meeste tijd als speler doorgebracht, want hij was altijd de fysio. Ik ben hier in totaal twee dagen en morgen zie ik nog Richard Witschge en Aron Winter. Leuke dingen.”

Wat is de reden van je bezoek aan Ajax?
,,Ik ben al ruim een week in Nederland vanwege het EK-kwalifcatietoernooi voor jongens onder 19 jaar. De wedstrijden werden in het noorden afgewerkt en Finland heeft ook meegedaan. Ik ben technisch adviseur voor de Finse bond en in die hoedanigheid heb ik de wedstrijden gevolgd en geanalyseerd. Gisteren ben ik op bezoek geweest bij AZ en John van den Brom, ook een oud-ploeggenoot van Ajax. Vandaag en morgen ben ik de hele dag bij Ajax.”

Wat is je tot dusver opgevallen als je zo over de Toekomst loopt?
,,Er is aardig wat bijgebouwd. Ik ben in 2004 weggegaan, sindsdien is er veel bijgekomen. De indoorhal bijvoorbeeld en het nieuwe schoolgebouw, maar ook de grasvelden aan de overkant. Die waren vroeger nog van een amateurvereniging. Ik ben sinds mijn vertrek hier nog drie of vier keer geweest, maar dat was steeds van korte duur. De laatste keer, denk ik, twee of drie jaar geleden. Nu ben ik er voor het eerst wat langer. Het doet me goed. Ajax heeft een speciale plek in mijn hart.”

Zijn het positieve ontwikkelingen die je constateert?
,,Je merkt nu weer wat Ajax altijd is geweest: een leuke club waar iedereen welkom is. In mijn tweede periode zaten we met het eerste een soort van afgesloten in de Amsterdam ArenA. Het voelde alsof je een beetje weg was van de club Ajax. Nog steeds worden in de ArenA de wedstrijden gespeeld en veel personeel is daar gevestigd, maar het voetbalgedeelte zit nu lekker bij elkaar. Het voelt weer een beetje zoals in De Meer, waar iedereen vol lof over was. Iedereen was dichtbij elkaar en aanwezig. Dat gevoel krijg ik nu weer een beetje. Je ziet jongens van het eerste, maar ook jeugdspelers. En de Ajax Vrouwen zijn er. Die had je in de jaren negentig niet.”

Volg jij Ajax nog op de voet?
,,Ik zit in Estland en Finland en daar kan ik de wedstrijden niet live zien. Ik krijg alleen de goals mee via Eurosport. In de Europa League heb ik Ajax ook niet kunnen zien. Maar toevallig kom ik de thuiswedstrijd tegen Schalke 04 wel kijken. Vervolgens ben ik ook bij Ajax-Heerenveen en de Future Cup.”

Heb je nog een doel voor deze twee dagen, of laat je alles gewoon op je afkomen?
,,Ik ben nauw betrokken met voetbal, zowel het Finse als het internationale. Ik doe dingen voor de Finse bond, want ik wil het Finse voetbal verder helpen. Ik kijk, analyseer voor mezelf en geef dan mijn mening. Ik volg veel internationaal voetbal. De Premier League, de Primera Division en ook de Champions League. Af en toe verzorg ik bij CL-wedstrijden de analyse op de Finse tv.”

,,Als ik hier bij Ajax ben, dan kom ik in de eerste plaats voor het totaalplaatje. Oude bekenden begroeten, maar ook kijken hoe het met Ajax gaat. Hier ligt mijn hart. Maar uiteindelijk hoop ik ook iets te zien wat ik misschien in een later stadium bij de Finse bond neer kan leggen.”

Heb je een voorbeeld?
,,Nee. Kijk, ik ben niet iemand die met pen en papier rondloopt en allemaal dingen gaat noteren. Mijn hoofd zit vol met ideeën en informatie. Het gaat er meer om dat ik op een bepaald moment met een idee kom. Dat kan volgende week zijn, maar ook over drie jaar. Het voelt niet alsof ik hier kom om te werken en dit en dat moet weten. Het is meer praten en kijken. Ik ga straks alles op mijn gemak analyseren en wellicht komt er iets uit voort. Het Finse voetbal leeft zijn eigen leven en moet van nieuwe impulsen worden voorzien. We kunnen alleen niet kopiëren. Net zoals Ajax niet kan kopiëren wat Chelsea doet. Of Barcelona. Je kan wél altijd en overal wat dingetjes uithalen.”

📝 | Een scherpe training met een speciale gast...Check het trainingsverslag 👉 https://t.co/SNHyWVNSNw pic.twitter.com/5GICQ3ponM

— AFC Ajax (@AFCAjax) 29 maart 2017

Je zegt dat het Finse voetbal zijn eigen leven leeft. Zit het wat dat betreft een beetje in hetzelfde schuitje als het Nederlandse voetbal, dat het ook lastig heeft?
,,Het Nederlands voetbal is nog steeds internationale top. De Nederlanders zeggen alleen dat het niet zo is. Nederland heeft de WK-finale in 2010 gehaald en brons in 2014. Nu is er wat tegenslag, maar zo gaat dat nu eenmaal in voetbal en het leven. We moeten niet vergeten dat het grote verschil tussen Nederland en al die andere toplanden een kwestie van geld is. In Engeland, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië zit heel veel geld, veel meer dan in Nederland.”

,,Maar er is geen enkel land dat zoveel grote voetballers heeft voortgebracht voor andere landen. In Spanje, Duitsland, Engeland en Italië blijven de topspelers vooral in eigen land. Nederland heeft ook veel grote voetballers voor het buitenland afgeleverd. Zie bijvoorbeeld Johan Cruijff en Ronald Koeman in Spanje, Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten in Italië en Dennis Bergkamp en Edwin van der Sar in Engeland. Het Nederlands elftal staat nu vierde in de poule, maar zo slecht is die ploeg niet. Er staan nog steeds spelers bij AS Roma, Liverpool, Bayern München en Lazio Roma in de basis, en daarnaast een aantal jongens bij Nederlandse topclubs. Die hebben wij in Finland niet.”

Schuilt er een trainer in jou? Heb je trainersambities of ben je heel tevreden met de rol die je nu hebt?. ,,Deze rol past mij op dit moment heel goed. Het voordeel is dat ik heel veel zie en vrijuit dingen kan doen. Die vrijheid is voor mij gecreëerd, omdat ze bij de bond weten dat ik dat nodig heb om goed mijn ding te kunnen doen. Een van de nadelen van deze job is dat ik nergens heel diep op inga. Ik ken nu bijvoorbeeld de trainers en de jongens van O19, maar bekijk het van een afstandje. Ik heb geen invloed op wie er geselecteerd wordt, wie er gaan spelen, of welk systeem er gehanteerd gaat worden. Ik bekijk de grote lijnen en geef tips aan de trainers, maar het is dan aan hun om te bepalen wat ze ermee doen. Dat is wel iets wat op gegeven moment voor mij reden zou kunnen zijn om iets anders te gaan doen. Dat ik iets dieper op de materie in kan gaan.”

Dat klinkt alsof je op termijn best wel op het veld zou willen staan.
,,Op dit moment is het fijn, deze job, en past het perfect. Maar ik sluit niet uit dat ik later iets anders ga doen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees