Menu
Litmanen trekpleister Ajax Experience

Litmanen trekpleister Ajax Experience

De Ajax Experience biedt alle Ajacieden de kans om zich in het hartje van de stad onder te dompelen in de wereld van Ajax. In de Experience op het Rembrandtplein kun je sinds eind 2011 een heuse Ajax-belevenis ondergaan. In vier afleveringen neemt Ajax.nl je mee in ’s werelds nieuwste interactieve voetbalbeleving. In aflevering 1: de zussen van Bulykin en Eriksen.

De medewerkers van de Ajax Experience hebben in ruim een halfjaar tijd al heel wat verschillende nationaliteiten rondgeleid door de wereld van Ajax. De bezoekers komen uit alle uithoeken van de wereld. Van Australië tot de Verenigde Staten en van Israël tot Brazilië. Het geeft het internationale karakter van Ajax en Amsterdam goed weer.

Een land dat bovenmatig goed vertegenwoordigd is, is Finland. Uiteraard met dank aan Jari Litmanen. Het inmiddels 41-jarige Ajax-icoon zorgt ervoor dat zijn landgenoten bij een bezoek aan Amsterdam in veel gevallen ook de Ajax Experience even aandoen. Op de vraag of de medewerkers overwegen om op Finse les te gaan, volgt een lach van Elleke van Maanen. De publiekscoach, voetbalvariant van gids, zegt dat ze vaak aan een woord al genoeg hebben. Als de buitenlandse bezoeker zich als Fin identificeert, is het woord ‘Litmanen’ genoeg om een glimlach tevoorschijn te toveren. ,,En ook op de plekken in de Experience waar Litmanen voorkomt, zie je ze helemaal opleven”, zegt Van Maanen.

De zus van Bulykin schafte onlangs, net als deze jonge fan, een aantal Ajax-shirts aan. De zus van Bulykin schafte onlangs, net als deze jonge fan, een aantal Ajax-shirts aan.

Ook teamleider Danny Ekelschot kan na het eerste halfjaar al putten uit een rijk arsenaal verhalen over buitenlandse Ajax-fans. ,,De Italianen worden uiteraard enthousiast als ze beelden van Wesley Sneijder zien, maar ook Zlatan Ibrahimovic is populair. Ondanks dat zijn wondergoal tegen NAC uiteraard ook op YouTube staat, is de beleving hier op een groot scherm toch anders. Veel Milan-fans kennen het verhaal over de goal, maar krijgen er hier in de Experience letterlijk een beeld bij.”

Ook de zussen van Christian Eriksen en Dmitry Bulykin hebben de Experience eind vorig jaar met een bezoekje vereerd. Hoewel de zus van de Russische Ajax-spits aanvankelijk ‘undercover’ door de Experience wilde gaan, viel ze in de Ajax Fanshop alsnog op. ,,Toen ze zich met een paar shirts bij de kassa meldde en vervolgens overal de naam Bulykin op wilde laten drukken, stelde ze zich als ‘de zus van’ voor”, vertelt Ekelschot, die naast zijn werk in de Experience ook hoofdsteward in de Amsterdam ArenA is.

Het brengt de teamleider af en toe in grappige situaties. ,,De hele week zie ik hier de virtuele Frank de Boer in de nagebouwde kleedkamer in de Experience. Mede doordat het allemaal zo echt lijkt en ik hem dagelijks dus een paar keer zie, is het net alsof ik hem inmiddels heel goed ken. Als ik hem dan tweewekelijks bij de thuiswedstrijden van Ajax begroet, besef ik ineens dat de ‘echte’ De Boer toch iemand anders is.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Ajax Experience biedt een reis door de rijke geschiedenis van Ajax. De Ajax Experience biedt een reis door de rijke geschiedenis van Ajax.