Menu

Litmanen wil Sjakie Wolfs nog niet opvolgen

Jari Litmanen presenteerde zich maandagmiddag aan de massaal uitgelopen Nederlandse en ook Finse pers. De Ajacied was nuchter en ad rem. ,,Wil je soms dat ik de opvolger word van Sjakie Wolfs als materiaalman?", beet hij een journalist toe die vroeg wat hij na zijn carrière wil gaan doen.

Het is gelukkig nog lang niet zo ver dat Litmanen serieus moet gaan nadenken wat hij na zijn voetballoopbaan gaat doen. ,,Ik wil nog een aantal jaren voetballen", liet de Fin op de persconferentie weten. Maar de journalist stelde de vraag niet zomaar. Algemeen directeur Arie van Eijden had namelijk de aanzet tot de vraag gegeven, omdat hij stelde dat Jari Litmanen, als hij eventueel in Nederland blijft als zijn contract afloopt (juli 2004), misschien in de Ajax-organisatie opgenomen zou kunnen worden.

,,Dat weet ik nog niet", zei Litmanen zelf. ,,Er zijn twee mogelijkheden: of ik ga iets binnen het voetbal doen of iets buiten het voetbal. Of dat bij Ajax is, weet ik ook nog niet. Dat is afhankelijk van de situatie. Ik probeer van dag tot dag te leven. Vind je nu al dat ik trainer moet worden, of materiaalman? Misschien word ik over twintig jaar de opvolger van Sjakie Wolfs."

Ronald Koeman heeft voorlopig een andere rol voor de Finse aanvaller in gedachten. ,,Jari kan achter de spits, maar ook als tweede spits en middenvelder spelen", aldus de trainer. ,,Nu is het wat makkelijker omdat Van der Vaart helaas geblesseerd is. Maar Litmanen en Van der Vaart kunnen ook samen spelen. Daar zullen we het de komende dagen wel over gaan hebben. Ik heb in juni al een gesprek met Jari gevoerd over zijn eventuele terugkeer bij Ajax. Ik ga niet in op wat toen de reden was dat het niet doorging en nu wel. Ik denk dat hij een fantastische stap heeft gezet door aan te geven dat hij toch graag terug wilde komen bij Ajax. Ik ben erg blij met zijn terugkeer. Jari is een fantastische speler en nog lang niet aan het einde van zijn mogelijkheden. Ik denk dat hij kan meehelpen dit jonge elftal verder op weg te helpen. Hij kan zijn ervaring overbrengen op de talentvolle groep. Maar laat duidelijk zijn dat we Litmanen erbij hebben genomen om hem zoveel mogelijk wedstrijden te laten spelen."

Dat wil hij zelf natuurlijk ook, want de laatste jaren is dat er niet zo van gekomen. ,,Toch heb ik er geen spijt van, al is het niet gegaan zoals ik had gehoopt. Maar dat is voetbal. Ik heb er toch goede herinneringen aan over gehouden. En er zijn niet zoveel Finse voetballers die bij die twee grote clubs hebben gespeeld."

Toen Jari voor zijn eerste training na drie jaar afwezigheid de trappen afdaalde, wat ging er door hem heen? ,,Het was fantastisch. Ik heb altijd een goede band gehad met de supporters en dat werd vandaag bewezen. Vanaf dag 1 heb ik mij hier altijd thuisgevoeld en dat gevoel gaat volgens mij nooit weg. Ik heb hier zeven fantastische jaren gehad, als voetballer en als mens. Afgelopen zomer had ik het gevoel dat als het maar enigszins kon, ik terug wilde komen. Ik zie veel goede dingen hier. Ik ben blij dat ik er weer ben."

De blessuregevoeligheid van Litmanen is altijd een heikel punt geweest. ,,Vorig jaar ben ik twee weken geblesseerd geweest, de laatste twee van de competitie", reageerde de Fin. ,,Nu ben ik fit." Hij zou dus zaterdag kunnen spelen? ,,Dat is aan de trainer", speelde hij de vraag door naar Koeman. ,,Maar ik ben er wel klaar voor!"

Heeft hij Ajax de laatste jaren niet gemist? ,,Nee, want ik was ergens anders mee bezig. Als je ergens anders begint, moet je iets achterlaten. Maar ik was Ajacied en ben altijd Ajacied gebleven. Ik heb veel vrienden hier en daardoor heb ik veel gevolgd. Het afgelopen seizoen heb ik het voetbal hier wel gemist, want toen werd Ajax landskampioen en won het de beker, maar de twee seizoenen daarvoor niet", was Litmanen opnieuw ad rem.

,,Van de spelersgroep van 1999 is weinig meer over. Ook van de technische staf. Alleen met Richard Witschge heb ik nog een paar seizoenen samen gespeeld, met Wamberto een seizoen en met Andy van der Meyde een paar wedstrijden. Verder met niemand. Dus ik moet aan de spelers wennen en andersom ook."

,,Ik zie heel veel talenten, jonge jongens die graag verder willen komen als voetballer. Die willen werken. Dat is een beetje hetzelfde als ik had toen ik hier tien jaar geleden kwam. Dat wil ik eigenlijk nog een keer meemaken."