Menu

Litmanen, Zlatan en Yakubu tegen Zwolle

In de laatste training voor de thuiswedstrijd tegen FC Zwolle had trainer Ronald Koeman een aantal verrassingen in petto. Was het om de toeschouwers zand in de ogen te strooien of is de Ajax-oefenmeester echt van plan te starten met Zlatan, Yakubu en Litmanen?

Op vrijdag is de training altijd toegankelijk voor de pers. Meestal volgt er dan op zaterdag nog een training, maar deze vrijdag is het tevens de laatste training voor de wedstrijd. Zwolle wacht namelijk zaterdagavond in de Arena.

Voor een trainer een lastige kwestie. Geeft hij zijn geheimen ten overstaan van de journalisten prijs of strooit hij hen bewust zand in de ogen? Koeman gaf in de grote partijvorm een hesje aan Zlatan, Jari Litmanen en Yakubu.

De Fin vormde als 'nummer 10' eerder deze week al een perfecte tandem met Zlatan, die ook in het vermoedelijke basiselftal in een oranje hesje stond.

Koeman gaf de pers na de training uitsluitsel over zijn opstelling. Hij begint tegen Zwolle met Yakubu in het centrum van de verdediging. ,,Yakubu speelt omdat ik vind dat hij een kans verdient. Bergdølmo maakt een mindere periode door ten opzichte van vorig seizoen en heeft in de wedstrijden een paar fouten gemaakt. Pasanen trainde deze vrijdag pas met de ploeg mee."

Ook op het middenveld voert Koeman een belangrijke wijziging door. Litmanen begint. ,,Het inpassen van Jari ging makkelijk omdat hij de club kent en wij kennen elkaar uit onze Barcelona-periode. Jari is een slimme speler, die het snel oppakt. Hij is het type voetballer dat anderen beter laat spelen. Met Jari zal er misschien meer voetbal in de ploeg komen."

Kan Litmanen de hele wedstrijd spelen? ,,Ik besef heel goed dat hij dit seizoen pas twee wedstrijden heeft gespeeld, beide met het Finse team. Tegen Zwolle start hij in ieder geval en zullen we kijken hoe lang het gaat. Is het een uur dan is het een uur, maar het liefst zo lang mogelijk."

Koeman begint ook met een andere spits. Zlatan in plaats van Mido, die zijn trainer tegen FC Groningen ergerde met zijn instelling. ,,Zlatan verdient een kans. Mido heeft niet goed gespeeld. Ik was al van plan met Zlatan te beginnen en de trainingen van deze week hebben mijn mening alleen maar versterkt. Ik hoop dat Jari Zlatan net dat zetje kan geven dat hij nodig heeft. Dat we dan ook in wedstrijden de Zlatan van de training zien. Hopelijk geeft het publiek hem ook dat vertrouwen."

Tegen Zwolle speelt Ajax de laatste wedstrijd voordat het grote Champions League-avontuur begint. ,,Dat is het gevaar van dit soort wedstrijden. Misschien kijken de spelers al naar dinsdag. Ik hoop dat ze het niet moeilijk vinden zich te focussen op dit duel. Maar op de training waren ze gretig, scherp en fanatiek. Wij willen winnen en de wedstrijd zonder kleerscheuren doorkomen. Zwolle zal er op willen kletsen, omdat zij ook weten dat wij dinsdag voor de Champions League moeten spelen. Het zal niet voor het eerst zijn dat in zo'n wedstrijd dure punten worden verspeeld."