Menu

Liverpool houdt Barcelona alleen maar tegen

BARCELONA (ANP) - Liverpool heeft Barcelona donderdagavond in de halve finale van het toernooi om de UEFA-beker laten stuk lopen op een muur van verdedigers. Veel meer dan het afstoppen van de tegenstander deden de Engelsen niet. In Nou Camp bleef het daarom 0-0.

Barcelona speelde met vier Nederlanders, Kluivert, Cocu, Overmars en De Boer. Reiziger, de club dreigend met een vertrek naar Engeland, was onvoldoende fit om te spelen. Zenden, recentelijk in Oranje nog basisspeler, zat op de bank. Hij kwam pas in de laatste fase voor Overmars.

Liverpool moest het doen zonder zijn spelmaker, de enkele maanden geleden uitgerekend van de Spaanse tegenstander overgenomen Litmanen. De Fin, oud-Ajacied, brak onlangs in de interland met Engeland zijn pols. Waarschijnlijk speelt hij dit seizoen niet meer.

Mede daardoor kwamen de Engelsen, met in het doel Westerveld, niet in hun normale spel. Ze volstonden voornamelijk met verdedigen. Dat ging Liverpool, met oud-Willem II'er Hyypia als leider van de defensie, wel goed af. Barcelona had een overwicht, maar kreeg vrijwel geen kansen.

Liverpool is het elftal in opkomst. Het won reeds de League Cup, staat in de halve finale van de FA Cup, heeft in de nationale competitie nog uitzicht op de tweede plaats en versloeg het afgelopen weekeinde de ongenaakbare koploper Manchester United (2-0).

Barcelona, eerder uitgeschakeld in de Champions League, is wisselvallig dit seizoen. Vooral achterin, waar ook de geblesseerde Abelardo al enige tijd ontbreekt, is de formatie kwetsbaar. Waar de Fransman Houllier een held aan het worden is in Liverpool, moet coach Ferrer bij Barcelona na dit seizoen waarschijnlijk weg.

Beide helften gaven eenzelfde beeld. Barcelona in de aanval, Liverpool op de weg terug zonder al te vaak in gevaar te komen. Eigenlijk was er slechts drie keer sprake van een dreigende situatie voor het doel van Westerveld, steeds gecreeerd door een landgenoot van de doelman. Twee keer bij een schot van Cocu, een keer bij een inzet van Kluivert.

Liverpool had gezegd niet alleen te komen om het achterin dicht te houden. ,,Ik zou niet wedden op 0-0'', zei Houllier. Wat de Engelsen voorin presteerden was desondanks ronduit teleurstellend. Alleen Fowler kreeg, in de slotfase, een mogelijkheid. De invaller, in het laatste kwartier gekomen voor de onzichtbare Owen, schoot in redelijk vrije positie over het doel van Reina.