Menu
Liverpool kan titel verdedigen

Liverpool kan titel verdedigen

Liverpool is een mogelijke opponent van Ajax in de voorronde van de UEFA Champions League. De Engelse Europees kampioen kan instromen in de eerste kwalificatieronde van het prestigieuze toernooi.

Liverpool kan komend voetbalseizoen toch de titel in de Champions League verdedigen. De Europese voetbalbond UEFA heeft vrijdag alsnog de weg vrijgemaakt voor de Engelse club. Liverpool, dat vorige maand AC Milan na strafschoppen versloeg in de finale, stroomt niet rechtstreeks het hoofdtoernooi in. De club moet beginnen in de eerste kwalificatieronde. Liverpool won de Champions League, maar eindigde in de Engelse Premier League slechts als vijfde. Alleen de eerste vier hebben recht op deelname aan de CL. De Engelse bond FA was niet van zins de nummer vier uit de competitie, stadgenoot Everton, in te wisselen voor Liverpool.

Liverpool is uitgesloten van de regel dat er niet tegen landgenoten geloot kan worden en tevens heeft de Cup-winnaar de laagste status van de Engelse deelnemers gekregen.

De UEFA heeft vrijdag besloten de reglementen zo te wijzigen dat in de toekomst de winnaar van de belangrijkste Europa Cup in het voetbal automatisch deelneemt aan het volgende toernooi.

Ajax trof Liverpool in de historie pas twee keer in een officiële wedstrijd. In het seizoen 1966-1967 wonnen de Amsterdammers in de achtste finale van de Europa Cup I met 5-1 van de Engelsen. In Liverpool zelf speelden de mannen van trainer Rinus Michels met 2-2 gelijk. Daarnaast kwamen Ajax en Liverpool elkaar vier keer op toernooien tegen. Ajax won in 1977 op het Amsterdam 702-toernooi (2-1), in 1995 op het jubileumtoernooi van Borussia Mönchengladbach (5-0) en in 2001 op het derde Amsterdam Tournament (3-1). De meest recente ontmoeting tussen de roodwitten en de Reds was tijdens het Amsterdam Tournament in 2003. Beide elftallen kwamen destijds niet tot scoren.