Menu
Liverpool steekt licht op bij Ajax

Liverpool steekt licht op bij Ajax

Steve Cooper is deze week te gast bij Ajax. De manager van de jeugdopleiding van Liverpool FC is in Amsterdam om te leren van de jeugdopleiding van Ajax. Gesprekken met de staf en het observeren van trainingen zijn enkele onderdelen van zijn bezoek op de Toekomst.

Luis Suarez hoefde er niet aan te pas te komen om de jeugdopleidingen van Ajax en Liverpool met elkaar in contact te brengen. De sterspeler van de huidige nummer 6 van de Premier League had met zijn achtergrond bij Ajax uiteraard de helpende hand kunnen toesteken. De hulp van de Uruguayaan bleek uiteindelijk niet nodig omdat technisch directeur Damian Camolli al een vierdaags bezoek voor de manager van Liverpools jeugdopleiding had geregeld.

Hoe het er momenteel met de jeugdopleiding van Liverpool voorstaat, illustreert Cooper met een treffend voorbeeld. Een aantal spelers die in het voorjaar van 2010 met Liverpool U-17 aan de AEGON Future Cup deelnamen, maken ondertussen deel uit van de A-selectie van Liverpool. Zo hebben Jack Robinson en Jon Flanagan inmiddels hun debuut voor The Reds gemaakt. Ze traden daarmee in de voetsporen van onder meer Steven Gerrard, Michael Owen, Jamie Carragher en Robbie Fowler, die in het verleden ook uit de eigen kweek van de 18-voudig landskampioen voortkwamen. ,,Dat zien de fans van Liverpool graag. We zijn een traditieclub, waar zelfopgeleide spelers een bijzondere plek innemen. Daarom is het belangrijk dat we onze opleiding ook blijven door ontwikkelen”, weet Cooper.

In 2010 nam Cooper met Liverpool U-17 deel aan de AEGON Future Cup. In 2010 nam Cooper met Liverpool U-17 deel aan de AEGON Future Cup.

Tijdens zijn bezoek aan Amsterdam hoopt Cooper vooral te leren van de structuur van de opleiding. Om die reden sprak hij ook uitgebreid met studiecoördinator Ger Boer over het lesprogramma op de Toekomst. Verder vormt ook de trainersstaf van de Toekomst deze week een vraagbaak voor het hoofd van de jeugdopleiding van Liverpool. Heini Otto heeft de Welshman tijdens de afgelopen dagen al aardig wegwijs gemaakt op het sportcomplex van Ajax.

,,Ik ben onder de indruk van de faciliteiten en de organisatie”, zegt de oud-speler van Wrexham, die voorheen de U-12 tot U-16-teams van Liverpool onder zijn hoede had. Vanuit die rol was hij al eens eerder op de Toekomst tijdens de AEGON Future Cup. ,,Maar nu ik hier alleen ben heb ik echt de kans om alles goed in me op te nemen en veel te leren. Hopelijk leert Ajax ook iets van Liverpool. Dat zou deze informatie-uitwisseling voor beide partijen nuttig maken. Het is altijd goed om te zien hoe jeugdopleidingen in andere landen georganiseerd zijn. Zeker bij zo’n wereldberoemde opleiding als die van Ajax.”

Met een schat aan informatie en nieuwe inzichten vertrekt Cooper donderdag terug naar Liverpool. ,,Dankzij mijn ‘all area pass’ van de Toekomst heb ik deze vier dagen alle kans om alles te weten te komen over de jeugdopleiding van Ajax. Hopelijk lukt het me ook nog om Frank de Boer even te spreken. En Dennis Bergkamp uiteraard. Hij is een legende in Engeland. Ook van hem steek ik graag iets op.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl (boven) en Liverpool FC (midden)