Menu

Lobont eerste keeper voor Koeman

Trainer Ronald Koeman liet dinsdagmiddag, net voor de laatste training in Almancil, weten dat hij in Bogdan Lobont nog altijd zijn eerste keeper ziet. De Roemeen raakte aan het begin van dit seizoen (opnieuw) geblesseerd aan een schouder en was er voor lange tijd uit. Maar aan het begin van de tweede competitiehelft staat de international er weer en moeten Didulica en Stekelenburg, die afwisselend een basisplaats hadden, pas op de plaats maken.

,,Bogdan is ongelukkig geweest met zijn blessure", aldus Koeman. ,,We hopen dat hij vanaf nu gevrijwaard blijft van zulke ernstige blessures en dat hij kan laten zien wat hij kan. Hij is goed, jong en laten we hopen dat hij nu een langere periode aan de bak kan. Ik zie het zeker in hem zitten. Maar ik ken hem natuurlijk niet zo goed, omdat hij die blessure had en vorig seizoen was uitgeleend. Bogdan is niet groot, maar heeft wel uitstraling en is moedig."

Wie een minder positief oordeel kreeg van de trainer was Jari Litmanen. Tijdens het trainingskamp sprak Koeman met alle Ajacieden en dus ook met de blessuregevoelige Fin. Koeman: ,,Mijn gevoel over Jari is niet helemaal positief. Ik vind zijn inbreng te beperkt. Zeker in wedstrijden, maar dat komt vooral door de blessures. Ik hoopte dat zijn inbreng tijdens trainingen, maar ook buiten de trainingen, groter zou zijn. Maar in zo’n periode van blessures is Jari erg met zichzelf bezig. Hij traint te weinig. Ik had de hoop dat hij nu alles zou goedmaken, goed zou trainen en dan inhoud aan zijn rol zou kunnen geven. Maar we moeten voorlopig niet aan wedstrijden denken. De komende periode kan ik nog niet op hem rekenen."

Over Wamberto heeft de trainer wel een goed gevoel. ,,Ik heb het idee dat Wamberto in zijn hoofd is schoongespoeld. Hij is weer even terug geweest naar Brazilië en ik denk dat dat ook wel heeft geholpen. De laatste twee maanden voor de winterstop was zijn inbreng minder maar in de tweede helft tegen Wolfsburg en de eerste helft tegen Aberdeen heeft hij prima gespeeld."

Ook Zlatan kwam er goed vanaf. ,,Bij hem is het kwartje gevallen", aldus Koeman. ,,Als je bedenkt wat we vorig jaar rond deze tijd bespraken en wat nu, dan is dat een wereld van verschil."

De jonge spelers, De Jong, Seedorf en Sneijder, deden het prima. ,,De Jong is de laatste maanden als een komeet omhoog geschoten, maar hij moet nog veel leren. Sneijder is eveneens een talent. Bij hem is het afwachten hoe hij zich fysiek houdt. Maar de jongens kunnen zonder moeite mee, al heeft Seedorf nu een blessure die toch wel met overbelasting te maken heeft. Misschien zou je de jonge spelers ook wel eens buiten de training moeten laten, zoals ik nu soms met Trabelsi doe. De komst van deze nieuwe jongens geeft een nieuwe impuls aan de groep. Bij sommigen worden de ogen geopend. De concurrentie is er immers."

Voor Koeman is het geen uitgemaakte zaak dat Chivu of Van der Vaart volgend seizoen vertrekt. ,,De financiële markt is namelijk niet meer zo geweldig, dat elke club maar kopen kan. Chivu leek klaar voor een Europese topclub, maar ik vind dat hij de laatste periode concentratiefoutjes heeft. Dat moet verbeteren. Het is tevens ook niet zo dat wij op zo´n laag niveau spelen, dat deze spelers minder worden als ze nog een jaar hier blijven. Maar ik heb het daar niet persoonlijk over met Chivu."

Door de matige prestaties van Barcelona valt ook Koemans naam regelmatig in de Spaanse pers als opvolger van Louis van Gaal. ,,Ik ben volgend seizoen honderd procent zeker nog trainer van Ajax. Ik dien mijn contract hier gewoon uit. Of het moet zo zijn dat we ineens drie keer achter elkaar verliezen, want dan weet je het natuurlijk nooit."