Menu
Lobont hoopt op mooi seizoen

Lobont hoopt op mooi seizoen

Een van de teruggekeerde Ajacieden is doelman Bogdan Lobont. De Roemeen was uitgeleend aan Dynamo Boekarest en werd met die club prompt kampioen en speelde in de bekerfinale. ,,Toch is het anders om kampioen te worden met Dynamo dan met Ajax", schat de jonge talentvolle doelman in.

Kort na het kampioensduel van Ajax in Nijmegen probeerde Lobont al contact te krijgen met zijn vriend Cristian Chivu, die hij zeker twee keer per dag belde vanuit Roemenië om op de hoogte te blijven. ,,Ik belde hem rond de tijd dat hij in de kleedkamer zou moeten zitten. Maar ik kreeg geen antwoord. 'Misschien hebben ze wel verloren', dacht ik. Toen belde ik naar mijn manager of hij misschien wist hoe Ajax had gespeeld. Hij had geen idee. Eindelijk, uren later belde Cris op om te zeggen dat ze kampioen waren geworden."

Uiteraard was Lobont blij voor zijn collega's. ,,Mensen feliciteerden mij ook met het kampioenschap van Ajax. 'ik was maar tweede keeper in de eerste maanden' reageerde ik."

Toch was enkele weken later ook Lobont de gevierde man. Dynamo werd kampioen van Roemenië. ,,Dat gebeurde op de laatste speeldag. Wij wonnen thuis met 4-0 en National verloor van Croiava. Toen waren we pas kampioen, terwijl we veertien punten voor hadden gestaan bij de start van de tweede helft van het seizoen."

Die voorsprong slonk echter en de druk nam toe. ,,We verloren in vijf wedstrijden twee keer uit en lieten thuis drie keer punten liggen. De spanning werd steeds groter. Niet alleen nam de druk toe van de kant van de supporters, maar ook van de bazen binnen de club. Zij kwamen naar het trainingskamp en zeiden dat we kampioen moesten worden. Anders zouden we gestraft worden. Ja, zo gaat dat in Roemenië", verontschuldigt Lobont zich.

,,De bonussen werden al ingehouden en als we geen kampioen zouden worden, zou er nog meer geld worden ingehouden. Maar gelukkig lukte het ons de laatste wedstrijd kampioen te worden. Voor mij was het de tweede keer dat ik kampioen werd. Toch is er, denk ik, een groot verschil tussen kampioen worden met Dynamo of met Ajax. Ajax is een club met een grote geschiedenis. Ik had liever met Ajax kampioen geworden, maar het is toch een ander gevoel kampioen te worden als eerste of als tweede keeper."

Doordat hij ongeveer 27 wedstrijden op het hoogste Roemeense niveau heeft gekeept, is Lobont niet meer dezelfde keeper als degene die werd verhuurd. ,,In het begin was ik nog wel angstig vanwege de langdurige schouderblessure die ik heb gehad. Maar dat was ik snel kwijt. Nu heb ik als keeper veel meer vertrouwen in mijzelf. Dat is het belangrijkste voor een doelman. Veel belangrijker dan voor een speler, want die kan misschien als linksback linkshalf gaan spelen. Een keeper kan niet van positie veranderen."

Dat zelfvertrouwen moet leiden naar een vaste plek in Ajax I. ,,We zijn drie jonge keepers die strijden voor een plaats. Ik kan nu, na drie trainingen, natuurlijk nog niet zien of er niveauverschil tussen Maarten Stekelenburg, Joey Didulica of mij is. Dat is sowieso aan de keeperstrainer Wil of aan de trainer om te vertellen."

Die trainer is voor Lobont overigens nieuw. Op het moment dat hij wegging zwaaide Co Adriaanse immers nog de scepter. ,,Ik heb Ronald Koeman een keer ontmoet toen we met Roemenië in Parijs tegen Frankrijk speelde. Hij zei tegen mij dat hij mij terug wilde hebben. Ik heb geen garanties gevraagd. Mijn overeenkomst met Dynamo liep tot 30 juni. Daarna ging ik weer terug naar Amsterdam. Ik ben gelukkig hier."

Afgelopen dinsdagavond keerde Lobont terug naar zijn huis in Ouderkerk aan de Amstel. ,,Alles was nog hetzelfde. Alleen was het aan de buitenkant een beetje vies. Vooral de tuin zit vol met muggen en spinnen. Vorig jaar kwamen mijn vader en moeder nog mee en heeft mijn vader veel aan de tuin gedaan. Dat zit er nu niet in. Ik vind tuinieren wel leuk, maar het verveelt me snel."

Vervelen zal hij zich komend seizoen niet. ,,Het wordt een moeilijk seizoen. We moeten de titel en de beker verdedigen en daarnaast ook nog Champions League spelen. Ik denk wel dat we meer kunnen dan het afgelopen jaar. We zijn een sterker team met jonge spelers. Die willen altijd meer. Laten we hopen dat het een goed jaar wordt."