Menu

Lobont maakt debuut in Arena

Of hij nooit anders heeft gedaan. Zo stond Bogdan Lobont zijn defensie te regelen in doel van Roemenië. Foto's Louis van de Vuurst

Ajax-keeper Bogdan Lobont heeft zaterdagavond zijn debuut gemaakt in de Amsterdam Arena. De 22-jarige reserve-doelman van zowel Ajax als Roemenië, stond onder de lat omdat vaste waarde Bogdan Stelea geblesseerd was.

Lobont heerst in de lucht.

Lobont trof geen blaam voor het 2-1 verlies. De Roemeense goalie kreeg complimenten van alle kanten na zijn overtuigende optreden. Natuurlijk had hij liever zijn doel schoon gehouden. De wedstrijd had voor hem een extra dimensie. Voor het eerst speelde hij in de ArenA, maar niet in het Ajax-tenue, waar hij erg naar uitkijkt, maar in de nationale kleuren. Dat was uiteraard wel iets anders dan de ballen vanuit de dug-out het spel inwerpen, waartoe hij zich het afgelopen seizoen moest beperken.

Cristian Chivu zet Roy Makaay de voet dwars.

Chivu verdedigde zijn linkerkant goed. Ook voor hem was de wedstrijd beladen. In eigen stadion spelen, maar wel als 'tegenstander'. Zelfs grootmeester Georghi Hagi was vol lof over de jongeling en voorspelt hem een grote toekomst. De Roemeense sterspeler zei zelfs dat Chivu 'de beste verdediger ter wereld' kan worden. Chivu zelf kijkt voorlopig nog huizenhoog op tegen zijn vroegere kamergenoot.

Aron Winter wordt fel op de huid gezeten door een Roemeen.

Aron Winter is hard op weg recordinternational te worden. De Ajacied stond zaterdagavond voor de 80-ste keer binnen de lijnen van een interland. Vier duels is hij verwijderd van het record van Ruud Krol. Sommigen zagen Winter als een van de afvallers voor het EK, maar de Ajacied zorgde voor de balans op het middenveld en speelde een prima wedstrijd.

Zijn goede spel verbaasde de bondscoach niet. 'Voor mij geen verrassing', liet Rijkaard weten. 'Ik weet exact wat ik aan Winter heb en voor deze rol is hij geknipt. Hij is voor mij nooit een onzekerheid geweest.'