Menu

Lobont maakt zich populair

Als de internationals van Ajax zich donderdag weer melden in de Amsterdam ArenA, zal Bogdan Lobont ongetwijfeld een extra hartelijke ontvangst krijgen. De doelman was er zaterdagavond mede voor verantwoordelijk dat Roemenië van Tsjechië won (2-0), waardoor het Nederlands elftal plaatsing voor het WK in Duitsland nauwelijks nog kan ontgaan.

Lobont was niet de enige Ajacied die in Constanta aan de aftrap verscheen. Bij de Tsjechen maakte Zdenek Grygera zijn opwachting als rechtsback, zijn vaste positie in het nationale team. Tomás Galásek liep eerder in week tijdens een training een blessure op en werd door de Tsjechische bondscoach Karol Brückner buiten de ploeg gelaten. Adrian Mutu tekende namens de Roemenen voor beide doelpunten.

Markus Rosenberg kwam bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Zweden en Bulgarije niet aan spelen toe. Bij aanwezigheid van Henrik Larsson en Zlatan Ibrahimovic zat er voor de Zweedse spits van Ajax niet meer in dan een plaats op de bank. De Scandinaviërs wonnen het duel met 3-0, door doelpunten van Fredrik Ljungberg, Olaf Mellberg en Ibrahimovic.

Net als Zweden heeft ook Tunesië goede papieren om het WK te bereiken. Met Hatem Trabelsi als aanvoerder versloegen de Noord-Afrikanen zaterdag Kenia met 2-0. Guemamndia en Jomâa zorgden voor de doelpunten. Tunesië gaat aan de leiding in groep 5 van de Afrikaanse kwalificatieronde.

Marokko (met Nourdin Boukhari bij de selectie) staat tweede in de groep, ook na de 1-0 overwinning van zaterdagavond op Botswana. Het verschil tussen Tunesië en Marokko bedraagt een punt. Op 7 oktober treffen de beide kemphanen elkaar in Tunis voor de laatste kwalificatiewedstrijd, om te beslissen wie naar het WK mag.

In groep 2 staat het Zuid-Afrika van Hans Vonk en Steven Pienaar er minder goed voor. 'Bafana Bafana' ging zaterdag met 3-1 onderuit in Burkina Faso. Net als Ghana hebben de Zuid-Afrikanen 15 punten, maar ze hadden een wedstrijd meer nodig om tot dat totaal te komen.