Menu

Lobont wint kwalificatieduel met Roemenië

Roemenië is de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland begonnen met een 2-1-overwinning op Finland. De Roemenen wonnen het eerste duel in groep 1, waarin ook Nederland uitkomt, door goals van Mutu en Petre. Voor Finland maakte Eremenco in blessuretijd uit een strafschop de 2-1. Bogdan Lobont speelde de hele wedstrijd voor Roemenië, ex-Ajacieden Petri Pasanen en Jari Litmanen stonden bij Finland in de basis.

Het duel werd ontsierd door twee rode kaarten. Barcauan van Roemenië en Heerenveen-speler Vayrynen kregen beiden een rode kaart.

Het duel had een hoog Nederlands gehalte. Bogdan Lobont, bij Ajax inmiddels voorbij gestreefd door Stekelenburg, verdedigde het doel van de Roemenen. Bij Finland stonden Petri Pasanen, Jari Litmanen (ex-Ajax), Hyppia (ex-Willem II), Vayrynen, Nurmela (ex-Heerenveen) en oud-PSV'er Kolkka in de basis.

Tsjechië, Nederlands belangrijkste tegenstander in groep 1, kwam in Praag in een vriendschappelijke wedstrijd niet verder dan een 0-0-gelijkspel tegen Europees kampioen Griekenland. Nederland speelt op 8 september het eerste kwalificatieduel in de groep tegen de Tsjechen.

België, met Tom Soetaers en Wesley Sonck in de selectie, speelde in Oslo met 2-2 gelijk tegen de Noren in een vriendschappelijk duel. Wesley Sonck viel na 62 minuten in voor Mbo Mpenza, Tom Soetaers kwam niet in actie voor de Rode Duivels. Thomas Vermaelen en Tom de Mul kwamen dinsdagavond voor België onder 21 jaar in actie, ook in en tegen Noorwegen. De Belgen versloegen hun leeftijdgenoten met 3-2. De Mul begon in de basis en speelde alleen de eerste helft, Vermaelen verving na een uur spelen Monteyne.

Zuid-Afrika won het oefenduel in en tegen Tunesië met 2-0. Oud-Ajacied Benni McCarthy scoorde namens de Zuid-Afrikanen eenmaal.

Bron: ANP en ajax.nl