Menu
Lodeiro geniet van elke minuut

Lodeiro geniet van elke minuut

Ajax is twee duels van de winterstop verwijderd. Zondag wacht de thuiswedstrijd tegen ADO en woensdag komt AZ op bezoek in de achtste finales van de KNVB Beker. Voor Nicolás Lodeiro vormen de laatste twee wedstrijden van 2011 het slot van een bijzonder jaar. In aanloop naar de jaarwisseling blikt de Uruguyaan terug op twaalf maanden vol pieken en dalen.

Lodeiro dreunt het rijtje clubs waartegen hij de afgelopen weken speelde moeiteloos op. Bij de wedstrijden tegen Olympique Lyon, NEC, Excelsior, Real Madrid, RKC Waalwijk was hij Ajax’ aanvalsleider. ,,En NAC past eigenlijk ook in dat rijtje”, doelt hij op de wedstrijd waar hij de geblesseerde Dmitry Bulykin na een halfuur ontving. Kortom; aan speelminuten geen gebrek voor Lodeiro. En dat was, mede door twee langdurige voetblessures, vaak anders.

Zijn invalbeurt op 19 november tegen NAC markeert het moment waarop de ziekenboeg van Ajax nog wat voller werd en Lodeiro zijn kans greep. Na de blessures van Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong en Bulykin werd de spoeling voorin steeds dunner. En dus moest Frank de Boer iemand anders tot zijn nummer 9 benoemen. ,,Voor mij was het natuurlijk geweldig dat de trainer voor mij koos. De afgelopen maand heb ik alle wedstrijden gespeeld. En dat is een groot verschil in vergelijking met de periode ervoor. Eindelijk speel ik nu. Dat is het belangrijkste. Ik geniet oprecht van elke minuut in Ajax 1.”

,,Gelukkig hebben die twee afgekeurde goals niets aan mijn vertrouwen afgedaan." ,,Gelukkig hebben die twee afgekeurde goals niets aan mijn vertrouwen afgedaan."

Volgende maand is Lodeiro precies twee jaar in Nederland. Met name dit kalenderjaar gebeurde er veel in het leven van de 22-jarige Ajacied. Zo behaalde hij met Ajax in mei het dertigste landskampioenschap en vierde hij een kleine tweeënhalve maand later opnieuw feest toen hij met Uruguay de Copa América in Argentinië veroverde. Tussen die twee mooie momenten vormde het overlijden van zijn vader een inktzwarte bladzijde in het leven van Lodeiro. In aanloop naar de Copa Ameríca verloor de Ajacied zijn vader. Om die reden wees hij onlangs na zijn eerste competitiegoal voor Ajax tegen Excelsior naar de hemel. Als eerbetoon aan Lodeiro senior.

Zijn rake vrije trap tegen Excelsior is tot dusver zijn enige doelpunt als spits ad interim. Eigenlijk had de teller al op drie moeten staan, ware het niet dat zowel tegen Real Madrid als RKC Waalwijk de assistent-scheidsrechter niet meewerkte. Twee glaszuivere goals werden onterecht wegens buitenspel afgekeurd. ,,Dat was gewoon pech”, zegt Lodeiro nu. ,,Gelukkig hebben die afgekeurde goals niets aan mijn vertrouwen afgedaan. Ik heb immers laten zien dat ik kan scoren. Maar dat geldt voor mij persoonlijk, voor het team staat de overwinning uiteraard voorop. En of ik dan scoor of een assist geef, maakt me niet zoveel uit. Al wil iedere speler natuurlijk scoren, dat spreekt voor zich.”

Lodeiro rekent erop dat Ajax het jaar met twee zeges afsluit, te beginnen zondag tegen ADO. ,,Hoewel ik nog nooit tegen ze heb gespeeld, weet ik dat ADO een sterk team is. Kijk maar naar vorig seizoen, toen we zowel thuis als uit van ze verloren. Toch kijk ik met vertrouwen naar de komende ontmoeting met ADO. In de ArenA moeten drie punten voor ons altijd het uitgangspunt zijn. Een vroege goal kan helpen, maar met een winnend doelpunt in de laatste minuut ben ik ook blij. Als we maar winnen. Hopelijk sluiten we het jaar mooi af.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst