Menu

Lof voor Ajax-directie op Aandeelhoudersvergadering

De aandeelhouders van Ajax kregen vrijdagmiddag de gelegenheid te reageren op het jaarverslag over boekjaar 2002-2003. Natuurlijk stelden sommigen kritische vragen, maar door de bank genomen waren er vooral complimenten aan de directie voor het gevoerde beleid.

Ten opzichte van vorig jaar waren twee nieuwe gezichten achter de tafel te zien. Zo hanteerde voorzitter John Jaakke voor het eerst de hamer en had ook Louis van Gaal zich als nieuwe technisch directeur tussen Arie van Eijden en Jeroen Slop genesteld.

Nadat de voorzitter de drukbezochte vergadering had geopend nam de algemeen directeur Arie van Eijden het woord en gaf een korte toelichting op het jaarverslag. ,,Toen ik hier vorig jaar stond voelde ik mij dualistisch. Enerzijds hadden we het sportief goed gedaan, maar anderzijds hadden we een slecht finanicieel resultaat. Nu zijn we tot een operationele winst gekomen van 12,2 euro. Een geweldig resultaat en een bevestiging van de rooskleurige vooruitzichten die we vorig jaar hadden. De verwachting is dat we over dit boekjaar ook in het totale plaatje een winst kunnen presenteren."

De algemeen directeur gaf middels een voorbeeld aan hoe moeilijk het is voor een voetbalbedrijf voorspellingen te doen over de eventuele winst uit transfersommen. ,,Op 7 juli leek er niets veranderd in de spelersgroep. Twee dagen later worden Chivu, Mido en Van der Meyde alsnog verkocht. Dus moesten we aan de slag met aankopen. Een pluim voor de technische staf en scouting die ons goed instrueerden wie de vervangers zouden kunnen zijn. Zodat we geen kwaliteitverlies leden en toch winst hebben."

Nadat financieel directeur Jeroen Slop de cijfers middels sheets had verduidelijkt aan de aanwezigen, was het tijd voor de aandeelhouders zelf. Doordat het Ajax-aandeel in bezit is van een gemeleerd gezelschap - van supporter tot echte belegger - waren ook de aan de voorzitter voorgelegde vragen zeer verschillend. Van 'wordt er dividend uitgekeerd?' en de vraag 'wat Ajax nog op de beurs te zoeken heeft?' tot de angstuiting dat 'we' jongens van 20 jaar al kwijt raken.

De woordvoerder namens de Vereniging van Effectenbezitters had vele kritische vragen voor de directie, die niet allemaal te beantwoorden waren. Want bij AFC Ajax NV hangt veel af van de sportieve prestaties. ,,We begroten al geen Champions League", gaf Van Eijden aan, waarmee hij al duidelijk maakte hoe moeilijk het is een winstverwachting neer te zetten. ,,Maar twee ronden UEFA Cup. Ik kan namelijk niet beloven dat we elk jaar Champions League spelen. We moeten ook niet vreemd opkijken dat Nederland over een paar jaar ook de vaste plaats voor de kampioen kwijtraakt, zodat die zich net als in België via voorronden moet kwalificeren."

Daar haakte een aandeelhouder later op in. ,,Kan het niet zo zijn dat de UEFA naar de prestaties van de club gaat kijken, in plaats van naar het land? Want straks helpen Feyenoord en PSV door hun slechte prestaties onze plek naar de knoppen." Dezelfde heer was overigens niet in zijn sas met de economische vragen en antwoorden. ,,Ik heb een aantal aandelen, omdat Ajax zorgt dat ik elk jaar op het Leidseplein kan staan. De verliezen interesseren me niets. Al had Ajax 100 miljoen verlies!" Zijn stelling oogste bijval, want wat volgde was een luid applaus.

Zoals er deze middag meer applaus klonk in de Rinus-Michelszaal. De handen gingen op elkaar voor Louis van Gaal: ,,Het is heerlijk om Louis van Gaal hier weer te zien", sprak een mevrouw verheugd. ,,Hij hoort er gewoon bij." Maar ook het gevoerde beleid kreeg bijval van de aandeelhouders. Er waren zelfs nog presentjes, toen een Duitse aandeelhouder het jaarverslag van Borussia Dortmund overhandigde aan Van Eijden en ook een washand met douchegel in de clubkleuren van de nieuwe werkgever van oud-Ajacied André Bergdølmo op de tafel deponeerde.

Na de vraag- en antwoordsessie, waarin Van Eijden beloofde volgend jaar in het jaarverslag een hoofdstuk uitgave supporters zou opnemen, kwamen meer officiële handelingen ter tafel. Zo moesten de aandeelhouders instemmen met de benoeming van Frank Eijken tot nieuwe commissaris en met de herverkiezing van Sjoerd van Loon. Nadat de nieuwe man zich had voorgesteld, tekende niemand bezwaar aan. Ook de herbenoeming van Van Loon verliep van een leien dakje.

Daarna was het tijd voor de rondvraag. De heer Stam gaf aan dat het scorebord nog altijd slecht is te lezen en dat de speaker slecht is te verstaan in zijn vak. Van Eijden beloofde de oorzaak op te sporen. Iemand wilde weten of de naam Ajax in de toekomst in de stoelen terug te vinden zal zijn. Daarop antwoordde de directeur dat er een stoelenplan is waarbij meer het Ajax-gevoel tot uiting komt.

Pas over half zes kon voorzitter John Jaakke de vergadering sluiten, waarna elke aandeelhouder weer wijzer de ArenA kon verlaten.