Menu
Logchies: coach, opleider en Ajacied

Logchies: coach, opleider en Ajacied

Bart Logchies is vanaf dit seizoen de nieuwe coach van Ajax Zaterdag 1. De 47-jarige opvolger van Constantijn Schouten is al sinds 1983 als trainer actief. Aan de hand van vijf onderwerpen stelt hij zichzelf en de zaterdagamateurs van Ajax voor. Van Ajax Zaterdag 1 tot FC Barcelona. En van Axios tot Sjaak Swart.

Ajax Zaterdag 1

,,We hebben dit seizoen een mooie, complete selectie. Enerzijds heb je echte clubvoetballers als Sergio Cameron en keeper Dennis van der Kraan. Dat zijn jongens die al jaren bij Ajax spelen. Ook Sergio Parris en Dennis Kaars (vorig seizoen topscorer van HBOK, red.) zijn belangrijke spelers die het verschil voor ons moeten kunnen maken. Daarnaast ben ik blij met de komst van Laurens en Arturo ten Heuvel. Beide broers hebben een verleden als profvoetballer. Ik ken ze vanuit de tijd dat ik bij HFC Haarlem assistent-trainer was. Met hun ervaring zijn ze van toevoegde waarde voor Ajax. Bovendien willen ze allebei als trainer verdergaan. Omdat ik naast mijn werk als coach ook als KNVB-docent op de ALO actief ben, komen ze eigenlijk ook een soort trainersstage lopen. Alles bij elkaar is hun komst dus een mooie dubbelslag.

Twee seizoenen geleden hebben we met JOS/Watergraafsmeer de hoofdklasse bereikt. Dat moet dit seizoen ook het doel bij Ajax zijn. Er is hier al jaren behoefte om het hoogste amateurelftal van Ajax naar een hoger plan te tillen. Uiteindelijk is de Topklasse - of zelfs de Jupiler League - natuurlijk het ideaalbeeld. Maar laat ons eerst maar eens de hoofdklasse halen, pas dan kan je over de volgende stap gaan praten.”

Bart Logchies wil Ajax Zaterdag 1 dit seizoen richting de Hoofdklasse brengen. Bart Logchies wil Ajax Zaterdag 1 dit seizoen richting de Hoofdklasse brengen.

FC Barcelona

,,Tijdens mijn cursus coach betaald voetbal heb ik in het seizoen 2004-2005 bij Willem II stagegelopen. Als speler en trainer was ik altijd het amateurvoetbal gewend. Onder leiding van toenmalig hoofdcoach Robert Maaskant heb ik alle ins- en outs van een BVO leren kennen. Later heb ik bij FC Barcelona stagegelopen. Als stagiair heb ik daar enorm veel geleerd van Frank Rijkaard en Henk ten Cate. Ik heb er veel interviews afgenomen met trainers, spelers en bestuursleden van de club. Op die manier probeerde ik erachter te komen hoe die club in elkaar zat, wat hun drijfveer was. Zowel mijn stage in Tilburg als in Barcelona was een onbetaalbare leerschool waar ik als trainer veel van geleerd heb.”

Axios

,,Naast mijn werk bij Ajax en de KNVB ben ik als opleider aan de stichting Axios verbonden. In samenwerking met Ajax en de gemeente Amsterdam is Axios uitvoerder en ontwikkelaar van sociaal preventief supportersbeleid in de breedste zin van het woord. De afgelopen periode heb ik samen met de Haagse Hogeschool een scholingsprogramma opgezet voor kinderen met gedragsproblemen op VMBO-scholen in Amsterdam. Daar leren we ze wat het is om Ajacied te zijn. Die normen en waarden projecteren we op hun eigen leven. Op speelse wijze leren we ze wat de gevaren van groepsgedrag kunnen zijn en hoe ze hun eigen gedrag kunnen veranderen. Dat is belangrijk, want het zijn de supporters van de toekomst.

Met Axios doen we ook mee aan de Dutch Career Cup. Vanaf 5 september starten we bij Ajax met drie teams Wajongers (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) die moeten re-integreren op weg naar werk. Samen met de Zaterdag 1-spelers Sil Paddenburg en Arturo en Laurens ten Heuvel gaan we ze klaarstomen voor hun eerste toernooi. Vanuit mijn achtergrond als reclasseringsmedewerker zie ik dat als een geweldige uitdaging.”

Clubliefde

,,Van jongs af aan ben ik met Ajax opgegroeid. Hoewel mijn ouders aanvankelijk niets met voetbal hadden, ben ik toch via hen met Ajax in aanraking gekomen. Mijn moeder werkte jarenlang bij Het Parool als secretaresse van Simon Carmiggelt. Via haar werk gingen ze vaak naar De Meer. Uiteindelijk heb ik eind jaren ’60 en begin jaren ’70 alle Europese thuisduels in het stadion meegemaakt. Een unieke ervaring. Als jeugdspeler van Zeeburgia was Sjaak Swart in die tijd mijn grote voorbeeld. Net als nu gingen er ook in die tijd veel jongens van Zeeburgia naar Ajax. Voor mij zat dat er helaas niet in, daar was ik simpelweg niet goed genoeg voor. Gelukkig ben ik nu als trainer uiteindelijk alsnog bij Ajax terechtgekomen.”

Amateurvoetbal versus betaald voetbal

,,De amateurelftallen van Ajax hebben een bijzondere status binnen de club. Het is natuurlijk duidelijk dat het om een ander elftal gaat. Toch is het voor Ajax Zaterdag 1 wel heel prettig dat we inmiddels onder betaald voetbal bij Ajax vallen. Dat wil zeggen: het team wordt gelijkgesteld aan Jong Ajax en Ajax A1. Vanuit die hoedanigheid is het ook makkelijker om succes te behalen. Zo zou ik bijvoorbeeld graag zien dat jeugdspelers van de A2 niet afvallen, maar dat ze via ons alsnog een alternatieve route naar Jong Ajax of het betaald voetbal krijgen geboden. Want dat deze jongens goed kunnen voetballen is natuurlijk duidelijk. Daar zou ik als trainer graag gebruik van willen maken.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto (midden): Ajax.nl/Louis van de Vuurst