Menu
Logchies kijkt uit naar finale

Logchies kijkt uit naar finale

Indien de zaterdagamateurs van Ajax promoveren naar de Topklasse voegt de club weer een nieuw hoogtepunt toe aan zijn imposante clubgeschiedenis. De Amsterdammers zijn dan vertegenwoordigd in de drie hoogste competities van Nederland: de Eredivisie, de Jupiler League en de Topklasse.

Hiervoor moet zaterdag in de finale van de play-offs eerst nog wel worden afgerekend met SteDoCo uit de Zuid-Hollandse gemeente Giessenlanden. Een ontmoeting die plaatsheeft op het terrein van Sportlust ’46 uit Woerden. ,,Ik heb er in elk geval hartstikke veel zin in", werpt trainer Bart Logchies alvast een blik vooruit.

Ondanks de monsterzege (6-1) in het eerste halve finale-duel met Noordwijk leek het avontuur van Ajax in de return alsnog te stranden. Zover kwam het uiteindelijk niet, want een 6-2-nederlaag in de kustplaats volstond voor de nummer twee van de hoofdklasse A. ,,Het was verschrikkelijk," blikt Logchies terug op de ontsnapping van zaterdag. ,,Ons spel was zeer teleurstellend en voldeed niet aan onze maatstaven. Hoewel ik natuurlijk blij ben dat we de finale hebben gehaald." Hoe anders was de stemming echter vier dagen eerder toen Ajax superieur was. ,,De euforie was toen groot, waardoor iedereen in de ‘mood’ kwam voor de finale, terwijl er nog een wedstrijd moest worden gespeeld."

Hoewel een gewaarschuwd mens voor twee telt, had Logchies liever met goed voetbal de finale bereikt. ,,Maar we moeten het negatieve maar omdraaien naar het positieve", blijft de voormalige trainer van onder meer Argon en JOS Watergraafsmeer de rust zelve. Daarom zal de voorbereiding in aanloop naar het duel met SteDoCo niet anders verlopen dan normaal. ,,Juist omdat iedereen daaraan gewend is."

Gaat Ajax zaterdag promoveren naar de Topklasse? Gaat Ajax zaterdag promoveren naar de Topklasse?

Ondanks dat Logchies zijn sporen als trainer in het amateurvoetbal ruimschoots verdiend heeft, weet hij weinig van de komende opponent. Wat niet vreemd is, gezien de gestage opmars van de club die zeven jaar geleden nog actief was in de vierde klasse. ,,Ik weet wie hun trainer is," doelt hij op Virgil Breetveld, de voormalige spits van onder meer Feyenoord, FC Dordrecht en De Graafschap. ,,Verder weet ik dat het met alle respect een kleine club is uit een kleine gemeenschap. Toch staan ze niet voor niks in de finale en hebben ze Staphorst uitgeschakeld. Ik zal het scoutingsrapport dan ook uitgebreid doornemen."

Desalniettemin gaat Ajax in de beslissingswedstrijd uit van eigen kunnen. ,,We zijn in de competitie als tweede geëindigd achter Sparta Nijkerk en hebben zowel in de competitie als nacompetitie Quick Boys achter ons gelaten," aldus de geboren Amsterdammer. ,,We hebben dus een aardige ploeg, die SteBoCo met goed voetbal te lijf wil gaan. Als dat straks ook nog eens uitmondt in promotie naar de Topklasse zou dat geweldig zijn. Niet alleen voor Ajax, maar ook voor Amsterdam dat dan de eerste Topklasser in de zaterdagcompetitie binnen de gelederen heeft."

Mocht het zover komen, dan hoopt Logchies op enige aanwas vanuit de jeugdopleiding. ,,De Topklasse is een mooi podium voor jongens die de stap naar Jong Ajax nog niet kunnen maken. Het zou dus mooi zijn als deze tussenstap bij Ajax wordt gepromoot."

Eerst wacht echter SteDoCo. ,,Dat is toch een prachtig affiche. Ik heb er in elk geval hartstikke veel zin in. En hoewel ik aardig wat gewend ben, voel ik natuurlijk ook een gezonde spanning."

SteDoCo rekende in de nacompetitie af met ASWH en met RVVH alvorens in de halve finale van de play-offs Staphorst aan de kant werd geschoven.

Ajax - SteDoCo begint zaterdag om 14.30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Proshots (boven)/Ajax.nl/Louis van de Vuurst