Menu

Loting verhindert tot nu toe dragen Ajax-cupshirt

Zoals bekend speelt Ajax zoveel mogelijk wedstrijden, thuis én uit, in het wereldberoemde rood/wit. Voor die gevallen dat kleuren conflicteren met het rood/wit, dient Ajax een reservetenue te hebben in duidelijk contrasterende kleuren. De thuisspelende club heeft de eerste tenuekeuze.

Dit seizoen heeft Ajax voor het eerst een tweesplitsing gemaakt in de keuze
voor zo'n reservetenue, namelijk geel/blauw voor nationale competitiewedstrijden en zwart voor cupwedstrijden (Amstel Cup, UEFA Champions League, UEFA Cup en het Amsterdam Tournament). Het aantal wedstrijden dat Ajax in het zwarte tenue kan spelen is afhankelijk van de lotingen in bovengenoemde toernooien en hoe ver Ajax in de desbetreffende toernooien doordringt.

De kleurstellingen van de tenues van UEFA Champions-Leaguetegenstanders Bayern München, Juventus en Macabi Tel-Aviv en de strenge UEFA-regelgeving maken het helaas niet mogelijk om in deze eerste UEFA Champions-Leagueronde in het zwart te spelen.

Ajax zal de komende twee thuiswedstrijden in de UEFA Champions League tegen
Maccabi Tel-Aviv en Bayern München gewoon spelen in het rood/witte tenue. Ook
uit tegen Maccabi Tel-Aviv kan Ajax gewoon in het rood/wit spelen (Maccabi Tel-Aviv speelt in het geel).

Door de kleurstelling van het Juventus-thuistenue en de strenge UEFA-regelgeving kan Ajax in de uitwedstrijd tegen Juventus niet spelen in rood/wit noch zwart. Rood/wit is niet mogelijk vanwege de conflicterende kleuren van de broek en sokken (beiden wit). Zwart is niet mogelijk vanwege de overwegend zwarte kleurstelling van het Juventus-thuistenue. Ajax zal uit tegen Juventus in geel/blauw spelen.

De gelijkenis van het zwarte Ajax-tenue en het zwarte Bayern München-tenue is op zijn zachtst gezegd ongelukkig te noemen. Bayern München heeft, zo kwam Ajax enkele weken geleden te weten, een nagenoeg zelfde shirt als Ajax gekozen waar ze zo mogelijk al haar UEFA Champions-Leaguewedstrijden (thuis én uit) in zullen spelen. Zwart is helaas geen unieke kleurstelling in het voetbal.

Dit voorval - hoe ongelukkig dan ook - doet echter in onze ogen niets af aan
de kracht van het zwarte tenue. Het idee voor het zwarte Ajax-tenue is ontstaan in Amsterdam. Er is doelbewust voor deze kleurstelling gekozen. Spelers voelen zich er sterk in. Ajax realiseert zich hierbij terdege welke gevoelens er leven bij de supporters en wat zaken als emotie, passie en identificatie met de club en het team betekenen.