Menu
Louis van Gaal gaat gelijk op met Johan Cruijff

Louis van Gaal gaat gelijk op met Johan Cruijff

Deze week gaan we terug naar 27 februari 1983 wanneer Johan Cruijff en Louis van Gaal op het Kasteel van Sparta de punten delen.

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Wanneer de eigenzinnige voetbaldenkers klaar zijn met zelf voetballen, zullen zij vanwege verschil van inzichten nog geregeld tegenover elkaar komen te staan. Op het veld gebeurt dat in de vroege jaren ‘80 5 keer.

Onweerstaanbaar
Terug in de Eredivisie wordt Cruijff nog even 3 keer landskampioen, 2 keer met Ajax, 1 keer met Feyenoord. Johan de voetballer is ook op zijn oude dag nog onweerstaanbaar, als organisator op het middenveld en vormgever van de aanval, zowel in Amsterdamse als Rotterdamse dienst.

Sparta-strateeg en oud-Ajacied Van Gaal weet Cruijff toch een aantal keren knap partij te bieden

Maar Sparta-strateeg en oud-Ajacied Van Gaal weet Cruijff toch een aantal keren knap partij te bieden. 3 keer blijft het duel Cruijff-Van Gaal zonder winnaar, 2 keer krijgt Louis geen kans van Johan: Ajax-Sparta 5-1, in het voorjaar van 1982, en Sparta-Feyenoord 0-4, anderhalf jaar later.

Trainer Aad de Mos doet met Ajax voorzichtig aan bij Sparta in een seizoen dat zijn grote spelbepaler geregeld (te) veel last heeft van enkels en knieën. Johan Cruijff wervelde na zijn comeback, eind 1981, door de Eredivisie en zijn tegenstanders lieten hem in bewondering excelleren.

Johan Cruijff ontwijkt een tackle van Geert Meijer, terwijl Adri van Tiggelen (5) en Gary Heale toekijken. Bron: Ajax Erfgoed
Johan Cruijff ontwijkt een tackle van Geert Meijer, terwijl Adri van Tiggelen (5) en Gary Heale toekijken. Bron: Ajax Erfgoed

Totdat zo nu en dan iemand een been voor de accelererende Cruijff stak, of hem zelfs een ordinaire rotschop verkocht. Sindsdien is het spitsroepen lopen voor de ook alweer 35-jarige, die meer dan De Mos lief is wedstrijden moet laten schieten.

Maar uit tegen Sparta is Johan van de partij en in een sterk 1e half uur van Ajax is hij ook ouderwets op dreef. Gerard Vanenburg zet de bezoekers al snel op voorsprong en het is wachten op meer Amsterdamse doelpunten in Rotterdam-West, waar 23.000 toeschouwers en verhoogde entreeprijzen voor een recordomzet van ruim 2 ton (in guldens) zorgen.

'Ik dacht even dat ik allebei mijn poten had gebroken'

Sparta de poen en de Ajax de punten, zo lijkt het. Maar als de 0-2 uitblijft, weten de Rotterdams toch ook puntwinst te behalen. De Engelsman Gary Heale maakt vlak voor de pauze gelijk en in een erbarmelijke tweede helft is Sparta zelfs nog dicht bij de winst. Wouter Holverda gaat alleen op doelman Piet Schrijvers af, maar de doorgebroken spits wordt door Keje Molenaar bruut een halt toegeroepen.

Fluitende dorpsgenoot
'Ik dacht even dat ik allebei mijn poten had gebroken', zegt Holverda na afloop in onvervalst Leids. Dader Molenaar uit Volendam wordt gematst door zijn fluitende dorpsgenoot Jan Keizer en krijgt slechts een gele kaart.

De Mos is niet ontevreden met de 1-1 waarmee zijn ploeg op titelkoers blijft. Sparta-trainer Barry Hughes praat hoofdschuddend over Ajax en zegt niet te begrijpen dat een elftal met zoveel klasse zo negatief kan voetballen. Schrijvers moet volgens hem rugpijn hebben gekregen van het oprapen van alle terugspeelballen.

Fotobijschrift (boven): Johan Cruijff pikt Sparta-aanvoerder Louis van Gaal de bal af.
Bron: Ajax Erfgoed

Ajax Jaarboek