Menu

Louis van Gaal kwaad op trainersvakbond

NICOSIA (ANP) - Bondscoach Louis van Gaal is kwaad op de trainersvakbond CBV. De belangenvereniging hield woensdag in Hoenderloo een presentatie van ProZone, een systeem waarmee wedstrijden en spelers haarfijn kunnen worden geanalyseerd. Tot ontsteltenis en zonder toestemming van Van Gaal bracht de CBV de analyse van Nederland - Ierland naar buiten.

Dat was vooral pijnlijk voor Richard Witschge. Volgens de analyse was hij de zwakste schakel bij Oranje. Van Gaal zegt veel op te steken van ProZone; het helpt hem bij zijn analyses en nabeschouwingen. ,,Maar het is vertrouwelijke informatie, ik vind het heel vervelend dat het naar buiten is gekomen. Dat is in strijd met de ethiek. Ik stel dergelijke informatie dus niet meer beschikbaar.''

In de bedwelmende hitte van Nicosia bereidt het Nederlands elftal zich voor op de tweede WK-kwalificatiewedstrijd, zaterdag tegen Cyprus. In het GSP-stadion liep het kwik op tot ruim 30 graden. Oranje trainde met achttien spelers. Boudewijn Zenden trainde apart met fysiotherapeut Leo Echteld. Hij heeft last van zijn hamstrings.

Volgens Van Gaal is er niets aan de hand. ,,Wij vinden hem wel fit, uit voorzorg werkt hij apart. Overmars en Talan trainden deze week ook apart.'' Barcelona, de club van Zenden, is intussen in rep en roer. Zenden zou zonder toestemming van de medische staf zijn vertrokken. Bovendien zou Van Gaal in zijn tijd als trainer van Barca geblesseerde spelers nooit afstaan aan hun nationale team.

,,Ik stond altijd spelers af'', repliceert Van Gaal. ,,Ik weet niet dat Barcelona hem geen toestemming zou hebben gegeven. Ik communiceer alleen via de offici~.ele kanalen. En daar komt bij dat wij hem fit genoeg vonden om te selecteren.''

Zenden zal niet starten in de basis. Van Gaal kiest vrijwel zeker voor Overmars (links) en Talan (rechts) op de flanken. Bosvelt en Davids lijken het centrale duo op het middenveld te vormen. Ronald de Boer speelt achter diepe spits Kluivert als nummer tien, dat is zonneklaar. De vorige interland, tegen Ierland, speelde Cocu op die positie. De allrounder zal vermoedelijk met Frank de Boer het hart van de defensie vormen. Van Bronckhorst en Reiziger zijn de backs.

Nederland traint vrijdagavond achter gesloten deuren: pers en publiek zijn dus niet welkom. Van Gaal vindt dat hij nogal eens concessies moet doen aan zijn manier van werken als de sessies openbaar zijn.

,,Soms wil ik spelers corrigeren op een manier zoals ik dat wil'', verklaarde hij. Wie Van Gaal soms bezig ziet, krijgt de indruk dat hij voortdurend uit zijn slof schiet. Vooral in Spanje werd zijn trainingsstijl verkeerd uitgelegd. ,,En tijdens besloten trainingen kunnen we met elkaar rustiger en geconcentreerder werken'', was zijn tweede argument.