Menu

Louis van Gaal: 'Nog een keer zo'n rondvaartboot'

Op indrukwekkende, soms ontroerende wijze presenteerde Louis van Gaal zich vrijdagochtend aan de pers als nieuwe technisch directeur van Ajax. Voor hem, als oud-speler en voormalige succestrainer bij deze club, is de cirkel met zijn aanstelling rond. Dat liet hij met zijn antwoorden op de vele vragen al blijken, maar met het oplezen van een zelf geschreven gedichtje gaf hij de aanwezigen een kijkje in zijn hart, een Ajax-hart.

Met zijn twaalfregelige gedichtje sprak Louis van Gaal zijn Ajax-gevoelens voor een breed publiek uit.

Hier, bij Ajax ligt mijn hart
Een club fascinerend, altijd apart
Door velen genoemd naar Godenzonen
Voor mij de bakermat van voetbaliconen
Mijn herinneringen gaan terug naar “De Meer”
Ook daar heerste een bijzondere sfeer
Nu ga ik mijn gevoelens achterna
En treedt technisch toe in de ArenA
In mijn levensfase is dit een nieuwe kans
En mijn jeugdliefde krijgt een extra stimulans
En daarom klinkt het vol overgave uit mijn mond
Vandaag is de cirkel ècht weer rond

De perspresentatie was al een tijd onderweg toen Van Gaal naar zijn binnenzak greep en het A4-tje te voorschijn toverde. Uiteraard was de opvolger van de in juni opgestapte Leo Beenhakker door algemeen directeur Arie van Eijden geïntroduceerd. ,,De kogel is formeel door de kerk”, begon Van Eijden. ,,Wij zijn blij dat Louis ‘ja’ heeft gezegd.”

Nadat de algemeen directeur de procedure voor de aanstelling had verklaard, kreeg Louis van Gaal zelf het woord. ,,Voor velen van u zal het verrassend zijn dat ik terugkeer bij Ajax. Daarom wil ik een verhaaltje kwijt. Ik was elf jaar en aan spelen op straat in de Watergraafsmeer had ik niet voldoende. Ik wilde ook naar het veld en ging elke week naar Ajax, ik zal er geweest zijn toen je nog een kwartje moest betalen voor de jongenstribune. Maar mijn herinnering gaat terug tot vijftig cent. Ook gingen we met vriendjes wel eens stiekem het veld op. Daar nam ik een penalty en sprak de woorden ’ik ga hier spelen’. Dat was belachelijk, want Ajax was ook toen een grote club. Maar ik heb er gespeeld. Als we naar trainingen gingen, keken mijn vriendjes naar de spelers en wilden ze handtekeningen. Ik keek naar die ene man, Rinus Michels, en besloot dat ik trainer wilde worden. Er was en is maar een club in Nederland waarvan ik wil zeggen dat het een topclub is, en dat is Ajax. Ik werd er trainer. We werden kampioen van Europa en voeren op een rondvaartboot door Amsterdam. Dat is de mooiste voetbalherinnering die ik heb. Bij de club die mij dat heeft gegeven, wil ik terugkeren. En eerder dan op 55-jarige leeftijd. Ik zou nooit voor een andere club drie jaar eerder mijn trainersambities opzij zetten. Dat doe ik alleen voor Ajax. Ik ben er geboren, getogen, heb er succes en verdriet gekend. Deze kans wilde ik niet voorbij laten gaan.”

,,Ik ben zestien jaar betaald voetballer geweest, zestien jaar trainer. Als ik zestien jaar technisch directeur blijf, zal Truus niet blij zijn. Hoe lang ik het wel blijf kan ik niet zeggen. Het zal misschien geen acht jaar zijn, maar ik heb wel de intentie het minimaal drie jaar te doen. We praten immers over de langere termijn.”

Zijn doel als technisch directeur is de droom van elke supporter. ,,Ik wil nog een keer zo’n rondvaartboot. Ajax haalde vorig jaar al de kwartfinale in de Champions League, dat had ook de halve of finale kunnen zijn. Het moet een keer lukken in de komende jaren of althans, dat Europa weer praat over Ajax. Of je de finale bereikt heeft ook met een beetje geluk te maken. Maar de droom moet je hebben. Ik ben trots dat ik een bijdrage kan leveren aan dit Ajax, al is het een bijdrage die ik vanuit de luwte zal leveren.”