Menu
Louis van Gaal ziet eindelijk weer 'een goed Ajax'

Louis van Gaal ziet eindelijk weer 'een goed Ajax'

Deze week gaan we terug naar 23 februari 1997 wanneer het uiteenvallende Ajax van Louis van Gaal nog wel een keer korte metten met Feyenoord maakt.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Het is afzien voor Louis van Gaal na de verhuizing van de Meer naar de Arena. De kilte heeft bezit genomen van de club die zijn veilige, warme nest aan de Middenweg is ontgroeid.

Ajax is door de successen onder Van Gaal door z’n plafond geschoten

Ajax is door de successen onder Van Gaal door z’n plafond geschoten, maar sinds de Amsterdamse grootmacht zijn intrek heeft genomen in het moderne, kolossale stadion aan de zuidoostelijke stadsrand gaat er van alles mis.

Het Bosman-arrest heeft beroepsvoetballers vrijer gemaakt, althans, ten opzichte van hun werkgever, niet ten opzichte van de zaakwaarnemers die optimaal profiteren van de grotere mogelijkheden om spelerswaar te verhandelen.

Trekjes van het dominante Ajax
Van Gaal ziet een groot deel van de groep waarmee hij 2 keer achter elkaar de Champions League-finale haalde naar steenrijke buitenlandse clubs vertrekken. Die uittocht verhoogt de druk op de achterblijvers waarvan de een na de ander (langdurig) geblesseerd raakt.

Louis van Gaal (met op de achtergrond Feyenoord-trainer Arie Haan): 'Ik heb een goed Ajax gezien.' Bron: Ajax Erfgoed
Louis van Gaal (met op de achtergrond Feyenoord-trainer Arie Haan): 'Ik heb een goed Ajax gezien.' Bron: Ajax Erfgoed

En dan is er ook nog dat vervloekte ArenA-veld waarop geen grasmat wil hechten. Alles bij elkaar is het te veel van het slechte. De 5 vette Van Gaal-jaren zijn voorbij.

Maar heel soms zijn er nog trekjes te zien van dat dominante Ajax dat de bal zo snel en soepel van voet tot voet kan laten gaan. Daardoor reiken de Amsterdammers in de Champions League zowaar nog tot de halve eindstrijd, en in de competitie wordt in de 1e thuiswedstrijd van de 2e seizoenshelft wederom afgerekend met Feyenoord: 3-0.

Een lesje in snelheid
In de winterstop is de ArenA wat Ajax-vriendelijker gemaakt met enorme rood-witte clublogo’s, een nieuwe grasmat (nummer 4 alweer) en het samenbrengen van de sfeermakers van de F-Side, die door het stadion verspreid zaten. Het helpt, die veranderingen van huiselijke aard, want Van Gaal zegt na de eenzijdige Klassieker ‘dat hij een goed Ajax heeft gezien’, en het gebeurt inmiddels niet vaak meer dat Louis dit stopzinnetje van ‘m uitspreekt.

Tijjani Babangida, Patrick Kluivert en Jari Litmanen maken de doelpunten en de suf gespeelde Ronald Koeman merkt na afloop op dat zijn Feyenoord van Ajax een lesje in snelheid, opbouwen en rust bewaren heeft gekregen.

Kwelgeest van de Rotterdammers
Het glansrijke optreden tegen de aartsrivaal zal slechts een stuiptrekking van een glorieus Ajax blijken, maar betekent wel mooi Van Gaals 12e klassiekerzege.

Tussen 1991 en 1997 duelleert Louis 18 keer (12 keer in de competitie, 3 keer voor de beker en 3 keer voor de Supercup) met Feyenoord en verliest hij maar 4 keer (doelcijfers: 49-18). Het maakt hem voor de Rotterdammers tot de kwelgeest van de jaren negentig.

Fotobijschrift (boven): Giovanni van Bronckhorst duelleert met aanvoerder Danny Blind en Ronald de Boer.
Bron: Ajax Erfgoed

Lees ook: United-legende special guest bij uitlooptraining Ajax