Menu

Lovende woorden Adriaanse over Celtic

Vier keer is de technische staf van Ajax gaan kijken naar Celtic, woensdag en 22 augustus tegenstander in de voorronde van de Champions League. Trainer Co Adriaanse was lovend over de club, door welke hij zelf nota bene vorig jaar is gevraagd manager van te worden.

Adriaanse koos voor Ajax en de trainer nam maandagmiddag achttien spelers mee naar het traditionele trainingskamp in Callantsoog. Niet tot zijn beschikking staan Mitchell Pique (voetblessure), John O'Brien (knieblessure), Tomas Galasek (knieblessure), Tim de Cler (kaakblessure) en Wamberto (geschorst).

Wel tot de selectie behoort onder andere Shota Arveladze. Hij mag van de directie weer worden opgesteld aangezien er een opening is in de onderhandeling tussen Ajax en Arveladze.

De technische staf heeft Celtic vier keer in actie gezien. ,,Dat moet voldoende zijn om een goed beeld te krijgen van de ploeg", schatte Adriaanse in. ,,Daarbij viel een aantal zaken op. Ten eerste de teamspirit. Je voelt dat al als je bij Celtic binnenkomt. Maar ook binnen het team zelf zit veel wilskracht. Ze durven in balbezit te voetballen."

,,Ten tweede herbergt het team veel kracht. Duelkracht en veel lengte. Bij corners zijn ze enorm gevaarlijk. Daarnaast beschikken alle spelers over een sterke fysieke conditie. Dat moet ook wel, want zodra ze hebben gezorgd dat de bal is heroverd, wil iedereen zich ook met de aanval bemoeien. Dan moet je wel een goede conditie hebben."

,,Celtic is flexibel in de tactische speelwijze. Ze spelen een 3-5-2 systeem. Dat is al zeer opvallend. Ze kunnen ook binnen een wedstrijd flexibel zijn. Dat bleek afgelopen weekeinde toen Petta geblesseerd het veld verliet. Ze schakelden zo over naar een andere speelwijze."

Adriaanse raakte bijna niet uitgesproken over de pluspunten van de formatie van Martin O'Neill, want er kwam ook nog een vierde. ,,Het scorend vermogen van Celtic is goed. Met Larsson hebben ze de Europees topscorer in huis. In Nederland was hij al goed, maar hij heeft zich doorontwikkeld en is nog sterker en beter geworden."

De ervaring van het team is pluspunt nummer vijf. ,,De gemiddelde leeftijd van de spelers van Celtic is aanmerkelijk hoger dan onze spelers. Daarnaast hebben velen ook internationale ervaring."

Het zelfvertrouwen vormt de zesde opvallende zaak. ,,Als je met 20 punten voorsprong eindigt op een ploeg als Glasgow Rangers, waar een van de betere Nederlandse trainers zit, dan zegt dat iets over de kracht van Celtic. De ploeg straalt en neemt het zelfvertrouwen mee dit jaar in. Ze winnen nota bene van Man United uit!"

Wie denkt dat Adriaanse alles wel gezegd zou hebben, kwam bedrogen uit. ,,Celtic heeft de steun van het publiek als zevende pluspunt. Ik hoorde net dat ze ook 7800 fans meenemen naar Amsterdam. Hun supporters zijn echte supporters. Zij ondersteunen het team zonder een negatieve klank. Hier steunen supporters je vaak als het niet meer nodig is. Bij 3-0 ofzo. Maar steun is juist zo hard nodig als je moeite hebt de winnende treffer te maken."

Uiteraard had Adriaanse ook wel negatieve punten gezien bij de komende tegenstander. ,,Maar die ga ik hier niet vertellen, want hun trainer Martin O'Neill is wel zo intelligent daar iets mee te doen."

Wel wilde Adriaanse nog kwijt dat Celtic een club is naar zijn hart. En dat hij vorig seizoen zelfs gevraagd is daar manager te worden.

De achttien spelers die mee zijn naar Callantsoog zijn de volgende: Grim, Lobont, Trabelsi, Vierklau, Pasanen, Yakubu, Bergdolmo, Chivu, Maxwell, Cruz, Knopper, Van der Vaart, Van der Meyde, Ikedia, Machlas, Arveladze, Mido en Zlatan.