Menu

LSR-vezel en speciaal rubber moeten grasmat op termijn gaan vervangen

Ajax en de Amsterdam Arena hebben maandag 29 oktober 2001 officeel de start van het kunstgrasproject aangekondigd. Het streven is om de Amsterdam Arena binnen drie jaar te voorzien van een kunstgrasveld dat minimaal voldoet aan de kwaliteit van het natuurgras. Edel Grass, Thiolon Grass/Koninklijke Ten Cate en Rubber Recources, de partners in het pilotproject, zijn ervan overtuigd dat dit met het nieuw ontwikkelde LSR (Lower Sliding Resistance) -vezel lukt.

Naast de vezel heeft het bedrijf Rubber Recources een speciale rubbersoort ontwikkeld. Dit zal als vervanging van het zand dienen en tussen het kunstgras worden ingebracht. Het rubber is geurarm en heeft een speciale rolweerstand dat overeenkomt met een natuurlijk veld. Ook de demping van het rubber is tijdens het hardlopen en het maken van actie's gelijk aan dat van een gewoon veld. Voor een perfecte voetbalmat is ongeveer 80 ton rubber nodig dat tussen de kunstgrasvezels wordt ingestroomd.

Het nieuwe kunstgras is nog nooit in een officiele wedstrijd gebruikt. Er zijn wel reeds verschillende tests op het kunstgras afgenomen die positief zijn ontvangen. Een aantal Europese clubs, zoals Valencia en Manchester United, laten geblesseerde spelers speciaal op het nieuwe kunstgras werken aan hun herstel.

Verschillende jeugdelftallen van Ajax hebben op buitenlandse toernooien al kennis kunnen maken met het veld. De ervaringen waren volgens de trainers en begeleiders bijzonder positief. Ajax wil het kunstgras op termijn dan ook verenigingsbreed invoeren. Een deel van het trainingsveld van het eerste elftal zal in het voorjaar van 2002 dan ook worden vervangen. Voordat het zo ver is, zal de komende maanden door de universiteiten van Twente, Wageningen en door het TNO nog verschillende testen worden uitgevoerd. De FIFA, die volledig achter het initiatief staat, zal uiteindelijk een certificaat moeten afgeven op basis waarvan alle clubs in de wereld het groene licht krijgen voor invoering. De verwachting is dat voetbalclubs vanwege de hoge kwaliteit en kostenbesparende aspecten van het kunstgras op termijn zullen overgaan. Voor de spelers zelf zal er niks veranderen. De voetbalschoen, met of zonder lange nop, kan op het nieuwe veld worden gebruikt en ook de speelbal met haar huidige afmetingen zal gewoon blijven bestaan.