Menu

Lucky Ajax ook scherp in museumn8

ABN AMRO en Ajax zijn al jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar de een gaat, gaat de ander. Zo ook zaterdagnacht tijdens de vierde museumn8 in Amsterdam. ABN AMRO was hoofdsponsor van het succesvolle evenement en Lucky Ajax was er ook.

Maar het is niet alleen waar ABN AMRO gaat, Ajax gaat, maar ook waar Ajax gaat, komt pers. Dus was die er ook zaterdagavond aan de oevers van de Amstel, ofwel aan de Zeeburgerkade. Op die plaats staat sinds 2000 het vernieuwde persmuseum, met eigen expositieruimte. De aankondiging was dat er een voetbaltoernooi zou zijn in persmuseum. Wie zich daarbij afvraagt hoe dat kan, heeft gelijk. Het was niet in het museum, maar ervoor. In een kleine 'bak' speelden Lucky Ajax, Suri-profs, Zeeburgia en de Sportjournalisten een onderling toernooi 3 tegen 3. Voor meer spelers was simpelweg geen ruimte op het veld van straatklinkers.

Hoewel het toernooitje als bijprogramma van de museumn8 diende, dachten de spelers er heel anders over. In de kleine ruimte ging het veelvuldig hard tegen hard, wierpen de spelers (oud-keepers is hier beter op z'n plaats) elkaar tegen de straatklinkers en wilde niemand verliezen. Dat gebeurde uiteraard toch. De bikkelende sportpers - 'We moesten toch wàt!', verdedigde Humberto Tan zich voor het fysieke spel van zijn ploeg - werd vierde. Wel met één zege achter de naam, dus was de presentator van Studio Sport trots op zijn mannen.

Het laatste partijtje was op papier het mooiste affiche: Lucky Ajax tegen de Suri-profs. Dat bekende Winter en de Witschge tegen elkaar. En dat zouden beiden weten ook. Ze zochten elkaar op in de duels, ze probeerden scheidsrechter Luuk Riesenbeek te intimideren, maar ook na het voetbal waren ze nog goed voor een grap en een grol richting elkaar.

Zo moest Aron op voorspraak van Richard de prijs voor de Suri-profs in ontvangst nemen. En zoals viel te verwachten, drong Aron er op aan dat de sportjournalisten even aan de speaker Hans Versnel zouden doorgeven dat Richard toch echt de prijs voor Lucky Ajax in ontvangst moest nemen. Witschge zelf had het voorval gemist en zat volkomen op zijn gemak al lekker aan tafel, maar toen de speaker riep dat de sportjournalisten wilden dat Richard de prijs kwam halen, wist de gestopte voetballer precies hoe deze vork in de steel stak.

Al met al was het een geslaagd evenement. ,,Maar het was zwaar", hijgde Winter na afloop nog na. ,,En eigenlijk was het veldje te klein", klaagde Richard Witschge wat. De Ajacied doet tegenwoordig weinig, zo zei hij zaterdagavond. ,,Ik loop wat voor mezelf. Dat is het wel zo´n beetje", lachte de sympathieke Amsterdammer voordat hij écht mocht uitrusten van de inspanning.