Menu
Lucky Ajax speelt altijd om de eer

Lucky Ajax speelt altijd om de eer

Lucky Ajax is letterlijk een elftal ‘voor al uw feesten en partijen’. Zo’n vijftien keer per jaar komt het team van oud-Ajacieden in actie ter ere van jubilea, openingen en het goede doel. Wie er bij Ajax meespelen is altijd een verrassing, op één naam na: Sjaak Swart. Mister Ajax is er altijd bij. Zo ook afgelopen zaterdag op bezoek bij DSS in Haarlem.

De warming-up belooft veel goeds. Sjaak Swart (73) heeft deze middag een aantal prominente namen weten te strikken voor Lucky Ajax. Samen met onder anderen Dennis Bergkamp, Frank de Boer en veel jeugdtrainers van Ajax maakt hij de openingswedstrijd op het nieuwe kunstgrasveld van DSS tot een onvergetelijke happening voor velen. ,,Dennis en Frank hebben het natuurlijk druk met eerste elftal, maar als ze meedoen heeft dat wel een enorme meerwaarde”, weet Swart.

De amateurs uit Haarlem hebben wat dat betreft een goede dag uitgekozen. Daags na Ajax - Vitesse, en nog voor de jeugdelftallen aan de competitie beginnen, zijn er weinig afmeldingen. Eerder in de week waren de vooruitzichten al goed. Swart, iedere dag present bij de Ajax-training, was toen al druk bezig een aansprekend team op de been te krijgen. Ook langs het trainingsveld op de Toekomst gaat het selecteren gewoon door. Dat ging ongeveer zo: ,,Psst, Dennis… Doe je mee zaterdag?” Bergkamp: ,,Ik zal het thuis even overleggen. Je hoort het nog van me…” Swart: ,,Het is lekker dichtbij, in Haarlem. Niet vlak bij de Duitse grens deze keer.”

De elf van Lucky Ajax, met onder anderen smaakmaker Dennis Bergkamp en uiteraard Sjaak Swart. De elf van Lucky Ajax, met onder anderen smaakmaker Dennis Bergkamp en uiteraard Sjaak Swart.

Tussen de regenbuien door krijgt het publiek waar voor zijn geld op het Pim Mulier Sportpark. Zuivere passes van De Boer, passeeracties van Bryan Roy en artistieke hoogstandjes van Bergkamp worden met plezier bekeken. De tijd lijkt even te stil te hebben gestaan. Er komen heel wat generaties Ajacieden voorbij. Ook de ‘zekerheidjes’ Fred Grim, Bryan Roy en Dick Schoenaker zijn tot plezier van Mister Ajax van de partij. ,,Op hen kan ik altijd rekenen. Verder is het vaak even puzzelen, maar meestal kan ik wel een aardig team met mooie namen samenstellen”, aldus de man die tussen 1956 en 1973 liefst 603 officiële wedstrijden voor Ajax speelde. Op hoeveel duels de teller voor Lucky Ajax inmiddels staat, durft hij niet te zeggen. ,,Het zullen er ondertussen al aardig wat geweest zijn, want sinds de oprichting van dit team heb ik geen wedstrijd gemist. Gelukkig ben ik nog nooit geblesseerd geweest. Volgend jaar vieren we ons twintigjarig jubileum, dus reken maar uit.”

Het erelid van Ajax heeft in de afgelopen jaren vele dorpen en gehuchten aangedaan met Lucky Ajax. ,,Ik ben op plaatsen geweest waar ik nog nooit van gehoord gehad. De mensen willen ons echt overal hebben. En ze verzorgen alles tot in de puntjes om het ons naar de zin te maken. Van de ontvangst tot het diner na afloop. Het ontbreekt ons aan niets. Daarom is het ook zo leuk om dit soort wedstrijden te spelen. De sfeer is altijd fantastisch.”

In totaal vallen er deze middag in Haarlem vier doelpunten te bejubelen. Na twintig minuten spelen zet Bergkamp Lucky Ajax via een strafschop op voorsprong. Kort daarna verdubbelt De Boer de score door een vrije trap feilloos raak te schieten. De 1-2 van DSS maakt het nog even spannend totdat Nordin Wooter de eindstand op 1-3 bepaalt. Swart: ,,Natuurlijk wil de tegenstander altijd graag van Ajax winnen, maar ze moeten niet vergeten dat een erewedstrijd is. Het gaat niet om de punten. Het allerbelangrijkste is dat je plezier in het voetbal hebt. En dat straalt er bij ons wel vanaf.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: www.degoeieouwetijd.nl