Menu
Lucky Ajax wint unieke 'Oude Klassieker'

Lucky Ajax wint unieke 'Oude Klassieker'

De Klassieker is er in alle uitvoeringen; elk seizoen treffen elftallen van Ajax en Feyenoord elkaar voor de mooiste twist in het Nederlandse voetbal. Toch was de ontmoeting tussen Lucky Ajax en Oud-Feyenoord, zoals vrijdag gespeeld in Woerden, wel degelijk bijzonder te noemen. Elf jaar na de laatste ontmoeting stapten de Lucky Ajacieden opnieuw als overwinnaars van het veld na een zeldzame editie van de ‘Oude Klassieker’.

Woerden, vrijdag 18:33 uur. Als de avond langzaam valt druppelen oud-spelers van Ajax en Feyenoord binnen op sportpark Cromwijck. Bij het 65-jarig jubileum van Sportlust’46 leek het de Woerdense club aardig om een ontmoeting te arrangeren tussen Lucky Ajax en het team met oud-Feyenoorders. Bij het zien van een enkele speler doemt de vraag op welk shirt hij vanavond draagt? Rob Witschge geeft bij de warming-up het antwoord. De speler die doorbrak als Ajacied, maar mooie jaren beleefde als Feyenoorder hult zich in een Ajax-shirt.

De Oud-Feyenoorders van trainer-coach Gerard Meijer nemen het begrip ‘oud’ wel erg letterlijk, zo blijkt bij de opkomst. Rugnummers ontbreken op de Feyenoord-shirts. De laatste Klassieker zonder rugnummers dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de voorbije eeuw. ,,Elf jaar terug stonden we voor het laatst tegenover elkaar in Kollum,’’ vertelt Mister (Lucky) Ajax Sjaak Swart, gestoken in vertrouwd Ajax-shirt met rugnummer 8. ,,We dachten een minder ploegie te hebben dan Feyenoord, maar we speelden ze helemaal naar de klote.’’ De man die steevast uitblonk in de volwassen versie van De Klassieker laat daar een daverende lach op volgen. ,,Feyenoord maakt het beste in mij los. Ik speel tegen die club altijd mijn beste wedstrijden. De Klassieker blijft bijzonder.’’

Lucky Ajax oogt al bij de opwarmsessie een stuk fitter en jonger dan de collega’s van de historische rivaal uit Rotterdam. Frank de Boer, Michel Kreek, Richard Witschge en Kenneth Perez staan moeiteloos hun mannetjes tegenover mannen als Ruud Heus, Henk Vos, Pieter Collen en André Stafleu. Ook oudgediende Dick Schoenaker en Swart moeten mee kunnen. ,,Toch is het goed dat deze wedstrijd twee keer 35 minuten duurt,’’ lacht De Boer. ,,We spelen toch weinig van dit soort wedstrijden. Negentig minuten is toch een aardige aanslag op onze lichamen.’’ Vrijwel direct laat scheidsrechter Maurice de Hond zijn fluitje voor het eerst horen. Er wordt afgetrapt voor de zeldzame uitvoering van De Klassieker.

Al in de zevende minuut is het raak voor de Amsterdammers. Kreek stuurt Ajax’ nummer 10 Perez diep, waarna de Deen koelbloedig afrondt met een boogbal over doelman Peter Brunings. Een dik kwartier later levert spits John Bosman voorbereidend werk en is linksbuiten Bryan Roy afmaker: 2-0. Gezien het krachtsverschil dreigt een forse afstraffing voor de oudgedienden uit Rotterdam. Zelfs als collega-spits Henk Vos voor de 2-1 tekent, en daarmee de avond een beetje verpest voor Ajax-keeper Fred Grim, lijkt het vooral wachten op nieuwe Ajax-treffers. ,,Blundertje van Grim,’’ klinkt het sarrend vanuit de dug-out van Lucky Ajax. Vervolgens wordt de jongste van de Witschge-broers aangemoedigd de bal weer eens negen keer hoog te houden. ,,Hooghouden Ries,’’ klinkt het vragend naar een herhaling van het kunststukje dat Witschge ooit verrichtte tijdens een Klassieker in de ArenA.

De startende elf van Lucky Ajax in de unieke Klassieker in Woerden. De startende elf van Lucky Ajax in de unieke Klassieker in Woerden.

Werner Schaaphok, de Gerard Meijer van Lucky Ajax, ziet en hoort alles glimlachend aan. De oud-speler en mede-oprichter van Lucky Ajax ziet dat Witschge zijn hooghoudact vanavond achterwege laat. Als De Hond Ajax een penalty weigert te geven én ook nog een keer tegen Swart fluit, haalt de opinieleider en -peiler zich de woede op de hals van vooral … Sjaak Swart. ,,Niet te peilen,’’ is het begeleidende commentaar vanuit de Amsterdamse dug-out. Swart beklaagt zich in (heftig) woord en gebaar bij de man in het zwart, die kalmpjes fluit voor de rust.

Een kwartier later verschijnt Mister Ajax in trainingspak in de dug-out. De woede over de beslissingen van De Hond zijn nauwelijks weggeëbd. ,,Wat een hangjas,’’ klinkt het verontwaardigd uit de mond van de 73-jarige op wie ouderdom maar geen vat lijkt te krijgen. Coach Schaaphok ziet een halve minuut later goedkeurend toe hoe Swart een jonge fan tijdens de wedstrijd helpt aan een handtekening. ,,Normaal ga ik er ook nooit uit hoor,’’ legt Swart uit als de jonge handtekeningenjager weer uit zicht is en Kiki Musampa en Arno Splinter zijn ingevallen. ,,Vanavond moeten andere wissels ook spelen. Ik heb vlak voor de tweede helft wel gezegd: jongens jullie moeten het nu wél laten zien.’’

Het komt meer dan goed wat de Lucky Ajacieden laten zien. Met De Boer soms zelfs als hangende rechtsbuiten en Rob Witschge onverminderd bikkelend als centrumverdediger blijft Feyenoord kansloos. Met een klassieke Ajax-aanval over meerdere schijven wordt de 3-1 ingeleid. De wijze waarop Bosman vallend inkopt is al net zo klassiek te noemen. Perez maakt er met een droog schot 4-1 van. ,,Wat een kegel,’’ laat Swart het, eenmaal bedaart, bewonderend klinken. Op de 4-2 van Peter Houtman laat Richard Witschge op artistieke wijze de 5-2 volgen. De oude Houtman heeft met de laatste treffer in deze Klassieker het laatste woord. ,,Gefeliciteerd Sjaak, weer gewonnen van Feyenoord,’’ klinkt het vanuit het publiek dat bestaat uit Ajax- en Feyenoord-fans. Mister Ajax gloeit een moment van trots. Een Klassieker blijft een Klassieker.

Als de oud-spelers elkaar na het treffen opnieuw ontmoeten bij het buffet is er een opmerkelijke vriendschappelijkheid. ,,Wie wint is ook helemaal niet belangrijk,’’ legt Oud-Feyenoord-coach Meijer uit. ,,Je ziet op een andere manier. Het is gewoon lolliger.’’ Ook De Boer heeft genoten van het weerzien met oude collega’s. Sommige Feyenoorders trof Ajax’ huidige hoofdcoach als speler op het hoogste niveau, in échte Klassiekers. Mols, Bosveld en Rob Maas zijn meer dan goede bekenden van De Boer. ,,Maar of ik nou tegen Feyenoord speel of niet. Ik wil altijd winnen,’’ legt De Boer uit, voordat hij het inmiddels aardedonkere complex van Sportlust verlaat. ,,Zolang het schema het toelaat is het fantastische om te voetballen.’’

Oudgediende Schaaphok benadrukt het reünieachtige karakter dat van duels van Lucky Ajax uitgaat. ,,Het gaat vooral om vriendschap,’’ weet Schaaphok, een Ajax-kampioen uit 1960. Glimlachend: ,,En in ons ploegje halen Sjaak en ik de leeftijd ten minste nog een beetje omhoog. Wedstrijden als deze moeten we blijven spelen.’’

Houd deze week Ajax TV in de gaten voor een reportage over de unieke Klassieker tussen Lucky Ajax en Oud-Feyenoord

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Frank de Boer was een van de publiekstrekkers in Woerden. Frank de Boer was een van de publiekstrekkers in Woerden.
Mister (Lucky) Ajax Sjaak Swart ontbrak uiteraard niet in de 'Oude Klassieker'. Mister (Lucky) Ajax Sjaak Swart ontbrak uiteraard niet in de 'Oude Klassieker'.
Ajax-jeugdtrainer (kampioen C1) speelde een duel lang linkerverdediger. Ajax-jeugdtrainer (kampioen C1) speelde een duel lang linkerverdediger.
John Bosman (hier in duel met Michael Mols) tekende voor een klassieke 'Bosman-kopgoal'. John Bosman (hier in duel met Michael Mols) tekende voor een klassieke 'Bosman-kopgoal'.
Kenneth Perez was een van de gevaarlijkste Lucky Ajacieden. Kenneth Perez was een van de gevaarlijkste Lucky Ajacieden.
Frank de Boer droeg het rugnummer 4 en deed ook in voetbaldaden en -gebaren terugdenken aan vroeger. Frank de Boer droeg het rugnummer 4 en deed ook in voetbaldaden en -gebaren terugdenken aan vroeger.
De Feyenoord-defensie in opperste staat van paraatheid bij een Ajax-aanval. De Feyenoord-defensie in opperste staat van paraatheid bij een Ajax-aanval.
Yannis Anastasiou (ook jeugdtrainer Ajax B2) viel voor rust uit met een hamstringblessure. Yannis Anastasiou (ook jeugdtrainer Ajax B2) viel voor rust uit met een hamstringblessure.
Rob Witschge (3) en Sjaak Swart (8), Lucky Ajacieden op de rug gezien. Rob Witschge (3) en Sjaak Swart (8), Lucky Ajacieden op de rug gezien.