Menu

Lucky Oranje mazzelt in openingsduel

Het Nederlands team dat tegen Tsjechie binnen de lijnen kwam, had een hoog Ajax-gehalte. Liefst negen spelers die door bondscoach Frank Rijkaard werden ingezet, kwamen in hun carriere uit in het rood-wit van de Amsterdamse formatie. De enige huidige Ajacied, Aron Winter, bleef echter de hele wedstrijd op de bank. Twee andere Ajacieden, Cristian Chivu bij Roemenie en Jesper Gronkjaer bij Denemarken, speelden wel de hele wedstrijd.

Foto's Louis van de Vuurst

Patrick Kluivert had een zeer zware avond. Dennis Bergkamp had een verklaring: ,,Achterin bleven ze gegroepeerd staan tegen Kluivert en mij. Maar eindelijk hadden wij nu eens geluk."

De Italiaanse scheidsrechter Pierluigi Collina eiste een hoofdrol voor zich op. Een minuut voor tijd wees hij tot ontzetting van uitblinker Nedvev naar de stip. Ronald de Boer: ,, Je kan er twijfels over hebben. Maar hij trok me aan mijn shirt. Normaal zijn Nederlanders lief en blijven ze staan."

Frank de Boer is het middelpunt van een vreugde-uitbarsting met Patrick Kluivert en Philip Cocu, nadat hij Nederland zeer tegen de verhouding in op voorsprong heeft gebracht: ,,In elke wedstrijd heb je geluk nodig. Dat hebben we gehad, dus nu gaan we voetballen."

Het oranje-legion haalde opgelucht adem na de krappe en onterechte overwinning tegen Tsjechie. De Tsjechische bondscoach Jozef Chovanec begreep er niets van: ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Zo goed spelen, zo veel beter zijn, toch verliezen."