Menu
Lukoki haalt inspiratie van YouTube

Lukoki haalt inspiratie van YouTube

Het jaar 2011 kan vooralsnog niet op voor Jody Lukoki. Eerst was er zijn debuut in Ajax 1 tijdens Ajax - Feyenoord en vrijdagmiddag zette hij bij Ajax zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2012. De klassieke rechtsbuiten ziet een droom uitkomen. Hij laat zich inspireren door bekende rechtsbuiten. Zowel op de Toekomst als via YouTube.

De overeenkomst tussen Jody Lukoki (18) en Frank de Boer werd vrijdagmiddag al snel duidelijk toen de familie Lukoki de Amsterdam ArenA betrad. Naast Ajacied Jody was ook zijn tweelingbroer Madjer van de partij. En net als de gebroeders De Boer blijken ook de broers Lukoki over voetbaltalent te beschikken. En dat is best handig, zo blijkt als we Jody er naar vragen. ,,Madjer speelt in de A1 van AFC. Hij is spits, dus we kunnen veel van elkaar leren. We zijn allebei aanvaller, maar wel op een specifieke positie. Hij in het centrum en ik rechtsbuiten.”

Een ‘klassieke rechtsbuiten’ zo noemde Frank de Boer hem onlangs al eens in aanloop naar zijn debuutwedstrijd tegen Feyenoord. Lukoki kent zijn voorgangers die in het verleden op de rechterflank speelden. ,,Van Finidi George en Simon Tahamata zoek ik wel eens beelden op YouTube op. Hun acties probeer ik wel eens na te doen. Het is leerzaam om daar zo af en toe naar te kijken.” Nog mooier zijn de praktijklessen die hij van individueel trainer Bryan Roy krijgt. Als voormalig buitenspeler kan Roy een schat aan ervaring op de jonge Amsterdammer overbrengen. ,,Hij leert me de momenten herkennen waarop ik het beste binnendoor of juist buitenom kan gaan. Daar leer ik heel veel van.”

Tweelingbroer Madjer Lukoki feliciteert Jody met zijn contract. Tweelingbroer Madjer Lukoki feliciteert Jody met zijn contract.

In algemene zin wil Lukoki ook graag zijn voormalige trainers Gery Vink en Frank de Boer bedanken voor het vertrouwen dat ze hem de afgelopen jaren hebben gegeven. Het bijzondere feit is echter dat het woord ‘voormalig’ eigenlijk niet van toepassing is op Vink en De Boer. De voormalig coaches van Ajax A1 en Ajax A2 zijn tegenwoordig eindverantwoordelijk bij Ajax 1 en Jong Ajax. Precies de elftallen waar de beoogde toekomst van A1-speler en jeugdinternational Lukoki ligt. ,,Gery Vink heeft in de A2 echt mijn ogen geopend. Hij was als een soort vaderfiguur voor me. Met Frank de Boer heb ik in de A1 ongeveer hetzelfde meegemaakt. Ik heb veel aan ze te danken.”

In huize Lukoki is de naam De Boer overigens nooit ver weg. Als speler van Ajax A2 kreeg Lukoki als ‘Rookie of the Year’ uit handen van teammanager Herman Arendse een FC Barcelona-shirt van Ronald de Boer. ,,Qua positie lijkt hij meer op mij dan Frank de Boer, maar ook dat Barcelona-shirt zou er natuurlijk mooi naast kunnen hangen”, zegt hij met een veel betekende glimlach. Met de shirts van de gebroeders Jody en Madjer Lukoki zit het in ieder geval goed. Die hebben al een ereplaats in huize Lukoki.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Algemeen directeur Rik van den Boog, Jody Lukoki en assistent-trainer Danny Blind. Algemeen directeur Rik van den Boog, Jody Lukoki en assistent-trainer Danny Blind.