Menu
Lukoki leert veel van 'mentor' Babel

Lukoki leert veel van 'mentor' Babel

Ajax staat aan de vooravond van een week vol grote wedstrijden. Binnen acht dagen komen achtereenvolgens FC Twente, Real Madrid en FC Utrecht naar de Amsterdam ArenA. Jody Lukoki (19) heeft er zin in. ,,Het is geweldig om in korte tijd zoveel grote wedstrijden te spelen."

De kans bestaat dat we dit seizoen een ontmoeting Lukoki - Lukoki in de Eredivisie krijgen. Spits Madjer Lukoki speelt sinds dit seizoen op amateurbasis bij de beloften van NAC Breda en zat zelfs al een keer bij het eerste elftal op de bank. Wellicht dat er 27 april 2013 twee keer Lukoki op het wedstrijdformulier staat. Het zou overigens niet voor het eerst zijn, want op de Copa Amsterdam stonden de gebroeders Lukoki ook al eens tegenover elkaar tijdens Ajax A1 - FC NH A1.

Net als Frank de Boer is Jody Lukoki de helft van een tweeling. ,,Maar daar houden de
vergelijkingen wel op”, zegt de jeugdinternational met een brede glimlach. ,,Ik ben een ander persoon dan de trainer.” Diezelfde trainer geeft hem dit seizoen vertrouwen. Na twee maanden heeft hij al net zoveel gespeeld en gescoord als het hele vorige seizoen. ,,Het laat zien dat ik me goed ontwikkel. De afgelopen tijd ben ik met sprongen vooruitgegaan. Mijn acties brengen meer rendement en ik ben ook sterker geworden door de vele uren in het krachthonk.”

Jody Lukoki wordt door tweelingbroer Madjer gefeliciteerd met de bekerwinst van Jong Ajax. Jody Lukoki wordt door tweelingbroer Madjer gefeliciteerd met de bekerwinst van Jong Ajax.

De komst van Ryan Babel heeft Lukoki de afgelopen weken ook al veel opgeleverd. ,,Hij besteedt veel aandacht aan me. Het is voor mij als jonge aanvaller fantastisch om er zo’n ervaren medespeler bij te hebben. Met al zijn interlands en ervaring in het buitenland kan ik heel veel van hem leren. Hij coacht me vaak tijdens trainingen en wedstrijden. Zijn tips zijn me veel waard. Het is vaak toch net even anders dan een aanwijzing van een coach. Juist die combinatie maakt het heel leerzaam voor me. Ik wil van iedereen leren.”

De immer vrolijke Lukoki noemt de zes jaar oudere Babel zijn mentor. ,,Het is mooi om te zien hoe hij zich als een 'echte prof' gedraagt. Hij leeft voor het voetbal. En hij wil het ook overbrengen aan de jonge talenten in de selectie. Hij laat me ook beseffen dat alles zo dichtbij is. Het motiveert me nog meer om er vol tegen te gaan. Natuurlijk ben ik iemand die vaak lacht en van een lolletje houdt, maar tijdens de wedstrijden moet ik er staan. Op die momenten ben ik juist hartstikke serieus.”

Lukoki verheugt zich op de topwedstrijden tegen FC Twente en Real Madrid die de komende dagen op het programma staan. Bovendien wacht hem half oktober mogelijk zijn debuut in Jong Oranje. Hij behoort tot de voorselectie voor de play-offwedstrijden tegen Jong Slowakije. ,,Het is geweldig om in korte tijd zoveel grote wedstrijden te spelen. Vooral als je jong bent, leer je daar ontzettend veel van. Vorig seizoen heb ik 11 minuten in de Champions League gespeeld, hopelijk worden dat er dit seizoen meer.” Aan de tips van Babel zal het in ieder geval niet liggen.


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Pro Shots (boven) en Gerard van Hees