Menu

Lukt het zondag wél tegen PSV?

Het is zondagavond 22 januari 1995 vijf over half acht. De 18-jarige Patrick Kluivert zet zich op een drijfnat Amsterdams veld achter de bal voor een strafschop, gegeven omdat Waterreus Finidi neerhaalde. De bijna 40.000 fans houden de adem in. De tiener scoort en het stadion explodeert. Kluivert haalt de winst binnen voor Ajax tegen PSV. Dat zou de laatste zege zijn op de Brabanders, want na de verhuizing naar de Arena lukte het Ajax niet meer om PSV in eigen huis klein te krijgen.

Een keertje nog, in de nadagen van 1998, sleepte Ajax een punt uit het vuur, maar in de overige vier competitieduels bleef de thuisploeg met lege handen achter.

Het team dat PSV in 1995 op de knieën kreeg is ondertussen uitgewaaid over de wereld. Doelman Edwin van der Sar speelt bij het Engelse Fulham, na een tussenstop bij Juventus.

Michael Reiziger verdient zijn geld net als de doelpuntenmaker van die 22e januari 1995 Patrick Kluivert, Frank de Boer en Marc Overmars in Barcelona.

Danny Blind en Frank Rijkaard zijn trainer geworden, Clarence Seedorf staat bij Inter onder contract en Jari Litmanen belandde na een periode bij Barcelona in Liverpool. Tarik Oulida zocht het van dat team het verste weg. Via Spanje kwam Oulida in Japan terecht bij Nagoya Grampus. Finidi George ging ook al via Spanje naar een ander land. De Nigeriaan komt nu uit voor Ipswich Town.

Twee spelers van toen zijn in Nederland actief. Peter van Vossen komt uit voor De Graafschap en Winston Bogarde, destijds invaller, traint mee bij AZ omdat hij bij Chelsea niet meer aan spelen toekomt.

Grote namen derhalve, maar het team dat komende zondag in het veld komt, liegt er natuurlijk ook niet om. John O'Brien gaat als Amerikaans international naar het WK, Chivu is Roemeens international, Bergdolmo is A-speler in Noorwegen, Heitinga, Van der Vaart en Van der Meyde komen uit voor Jong Oranje en Machlas, Mido en Zlatan (die na zijn schorsing weer mag spelen) zijn in hun land gewilde spelers voor de nationale selectie. Tomas Galasek werd door (voormalig-) bondscoach Chovanec ook regelmatig geselecteerd, maar speelde de laatste wedstrijden niet.

Yakubu zou een prima international zijn voor Ghana, ware het niet dat de Ajacied zich alleen op Ajax wil focussen en niet op Ghana. Daarom speelt hij geen interlands. De bikkelharde middenvelder is na zijn blessure weer beschikbaar.

Dan hebben we nog niet eens de geblesseerden genoemd. Pasanen is Fins internationals en Trabelsi gaat net als de ook geblesseerde Nigeriaan Ikedia naar het WK. Van der Gun zou als hij fit was geweest, ook bij Jong Oranje spelen.

Goede voetballers dus. Stuk voor stuk. Voetballers die revanche willen nemen voor de nederlaag tegen NAC. Voetballers die historie willen schrijven door de eersten te zijn die PSV in de Arena verslaan. Voetballers die willen winnen. Altijd. En zeker zondag.

Hoe ging het vorig jaar ook al weer? Ajax verloor met 0-1 door een doelpunt van Ramzi in de 53e minuut. Maar de blessurelijst was groot. O'Brien, Machlas, Ikedia, Knopper en Chivu konden niet spelen. Van der Vaart was minder dan de voorafgaande weken en werd pas een kwartier voor tijd ingebracht.

De tendens van die wedstrijd was ´liever risico te mijden dan te nemen´, iets wat zondag misschien ook de kop op zal steken, want opnieuw verliezen is voor beide ploegen eigenlijk geen optie.

De statistieken van dit seizoen kunnen de Ajacieden sterken voor de wedstrijd tegen PSV. De Eindhovenaren wonnen deze jaargang alleen de uitwedstrijd tegen Roda JC. Van de overige zes gingen er vier verloren en werden er twee gelijk gespeeld. Willem II, NAC, Heerenveen en Sparta waren te sterk. FC Groningen en AZ gelijkwaardig. Dat betekent dat de regerend landskampioen PSV voorafgaande aan het brunchduel van komende zondag op een onverwacht lage zevende plaats staat in de KPN Eredivisie. De ploeg van Erik Gerets speelt aanstaande donderdag in Griekenland de derde ronde in het UEFA Cup-toernooi tegen Paok Saloniki.

De statistieken van alle duels Ajax-PSV spreken in het voordeel van Ajax. Van de 45 ontmoetingen won Ajax 25 keer, tegen 14 voor PSV. Zes keer speelden de ploegen gelijk. De grootste overwinning behaalde Ajax op de Brabanders op 22 november 1964 (5-0), de grootste nederlaag leed Ajax op 4 december 1977 (1-4). En wie nog meer cijfertjes wil: de meeste goals vielen op 15 april 1962. Toen won PSV met 4-5.

Zondag staat de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Dick Jol. Onder hem verloor Ajax in 1996 en 1997 van PSV in competitieverband. Maar Jol floot ook de Amstel Cupfinale tussen Ajax en PSV in mei 1998 in de Rotterdamse Kuip. De Amsterdammers droogden in dat kampioensjaar PSV met 5-0 af.