Menu
Lulu is het gezicht van ‘Chinees Ajax’

Lulu is het gezicht van ‘Chinees Ajax’

In de maand waarin Ajax zijn 110e verjaardag vierde, werd de club verblijd met een gloednieuwe website. Na de Engelse site is er sinds maart ook een Chinese variant van Ajax.nl. Lulu He is het gezicht achter www.ajax.titan24.com.

He groeide op in Shanghai en studeert sinds 2,5 jaar Economie en Financiën aan de Universiteit van Amsterdam. De Chinese beschouwt de hoofdstad inmiddels als haar nieuwe thuis. ,,Ajax was de belangrijkste reden om naar Nederland te komen’’, vertelt He (1988) tijdens een bezoek aan de Amsterdam ArenA. Wat volgt is een mooi verhaal over hoe de twintiger al in haar jongste jaren werd ‘geïnfecteerd’ met roodwitte clubliefde. Vader He was in de jaren tachtig en negentig groot fan van Marco van Basten. ,,In het jaar waarin Nederland het EK won werd ik geboren. Niet lang daarna vertelde mijn vader me al over Van Basten en Ajax’’, gaat He terug in de tijd. Lulu He is de club altijd blijven volgen. Als student in Amsterdam woont ze de meeste thuisduels van haar club bij in de ArenA. He: ,,Ajax - FC Groningen zag ik zondag nog met vrienden, vanuit vak 125 of 126. Dat is de F-Side. I like the spirit there. Net als bij VAK 410 wordt daar toch de meeste sfeer gemaakt. Ik heb inmiddels al veel vrienden. Ook kom ik veel op de Toekomst. Voor jeugdwedstrijden en duels van Jong Ajax. Weet je dat Ajax nog nooit heeft verloren als ik toeschouwer ben in de ArenA?’’

Lulu He interviewde voor Football Weekly eerder onder meer Siem de Jong. Lulu He interviewde voor Football Weekly eerder onder meer Siem de Jong.

Voetbal is booming in China. Ajax is als officiële opleidingspartner van de Chinese voetbalbond en op basis van zijn roemruchte historie een bekende naam bij Chinese liefhebbers. Als freelance medewerker van Football Weekly, het populairste voetbalblad van China, schreef He al artikelen over het Nederlandse voetbal. Trots toont ze een interview met Siem de Jong. Ook John Goossens en Ajax-fan Frans werden al gepresenteerd aan de 5.000 lezers van de Chinese versie van Voetbal International. Football Weekly (dat wekelijks verschijnt in druk, maar ook in digitale versies wordt uitgebracht) en de Chinese websites van onder meer Ajax, Bayern München en FC Barcelona zijn allen uitgaves van Titan Sports. Via een kennis werd He benaderd om te werken voor de Chinese website van Ajax.

Sinds maart is de student wekelijks een handvol uren kwijt aan het vertalen van artikelen en het schrijven van nieuwe teksten voor www.ajax.titan24.com. Het is voor Ajax-fan He een mooie manier om werk, hobby en clubliefde te combineren. ,,Het aantal uren dat ik voor de site werk, hangt ook af van het aanbod op Ajax.nl’’, vervolgt He, die vooral fan is van Jan Vertonghen en Siem de Jong. Eerder konden Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Thomas Vermaelen al rekenen op haar warme aandacht. ,,Ik ben de enige Chinese schrijfster voor de site, die vanuit Nederland werkt. In China werken ook nog eens drie of vier collega’s aan de Chinese Ajax-site. Het is erg leuk om te doen, helemaal omdat ik de club toch al volgde. Ik vertaalde eerder ook al artikelen voor vrienden in China.’’

Tekst en foto's: Ajax.nl/Ronald Jonges

Klik hier om naar de Chinese website te gaan

Lulu He in de Amsterdam ArenA. Lulu He in de Amsterdam ArenA.
Ajax-supporter Frans was eerder ook al onderwerp in Football Weekly. Ajax-supporter Frans was eerder ook al onderwerp in Football Weekly.