Menu
Luque thuis bij Ajax

Luque thuis bij Ajax

Albert Luque is nog geen drie maanden bij Ajax, maar heeft al meer meegemaakt dan sommige voetballers in hun hele carrière. Van verwachtingen tot kritiek, blessures tot doelpunten en van roem tot 'het incident': alles kwam voorbij tijdens zijn eerste periode in Amsterdam.

Wie een bezoek brengt aan Amsterdam kan tegenwoordig onverwacht tegen een leuke gratis attractie aanlopen. Of beter gezegd: wie door het stadscentrum loopt kan misschien wel worden overreden door een gratis attractie. De naam van de attractie: Albert Luque Martos. Sinds de Spanjaard deze zomer door Ajax is aangetrokken houdt hij er een nieuwe hobby op na: fietsen door de hoofdstad van Nederland. Heeft hij een vrij uurtje en is de lucht gevrijwaard van regendruppels, dan pakt hij zijn fiets en gaat hij op ontdekkingsreis door de stad. Soms alleen, maar soms ook met Ismael Urzaiz, die bij hem in de buurt woont en ook de stad nog moet leren kennen. ,,Dan fietsen we een stuk en drinken we ergens een kop koffie", zegt Luque over zijn fietstripjes. Met een knipoog: ,,Ismael is wel de beter fietser. Hij is sterker. Als ik Miguel Indurain ben, dan is hij toch wel Lance Armstrong." Luque vertelt met een lach op zijn gezicht. Het leven in Amsterdam en bij Ajax bevalt hem tot nu toe meer dan goed. ,,Het gaat inderdaad prima", zegt hij. ,,Ik ben fit, ik speel, maak doelpunten en we liggen op koers voor de landstitel." Hoe anders was het de afgelopen twee jaar toen hij in Engeland speelde.

Luque speelt bij Ajax met nummer tien. Luque speelt bij Ajax met nummer tien.

In de zomer van 2005 wordt Luque door Newcastle United overgenomen van Deportivo La Coruna. Waar hij in de Spaanse Primera División schitterde, is hij in de Premier League een schim van zichzelf. In twee jaar Newcastle komt Luque in de competitie niet verder dan zes basisplaatsen. Hij verliest in die periode zijn plaats in het nationale elftal en ziet zijn in Spanje opgebouwde reputatie net zo snel slinken als de spiermassa in zijn bovenbenen. De oorzaken: een blessure en een voor hem ongunstige trainerswissel. Hij heeft een vijfjarig contract, maar na twee jaar is het mooi geweest. Voetballend Europa is ondanks die twee magere jaren niet vergeten dat Luque tot 2005 één van de smaakmakers was van de Primera División, dat hij moeiteloos een aanvalsduo vormde met spelers als Samuel Eto’o (Mallorca) en Roy Makaay (Deportivo) en dat hij een WK (2002) en een EK (2004) op zijn naam heeft staan. Clubs tonen interesse. Uiteindelijk kiest hij in augustus voor Ajax. ,,Ajax is een grote club in Europa, die ik al mijn hele leven met belangstelling volg", zegt Luque als hij zijn handtekening zet in Amsterdam Zuidoost.

Zijn eerste kennismaking met het Ajax-publiek bezorgt hem kippenvel. Eén dag nadat hij zijn contract getekend heeft bezoekt hij in de Amsterdam ArenA de wedstrijd Ajax – Heerenveen. Hoewel hij zelf nog niet in actie kan komen, wordt hij door de supporters getrakteerd op een daverend applaus. ,,Dat moment deed me heel erg goed", blikt hij nu terug. ,,Ik voelde me welkom." De week na de wedstrijd tegen Heerenveen verloopt voor Ajax dramatisch. De ploeg, nog onder leiding van Henk ten Cate, wordt door Slavia Praag uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. De selectie keert in de nacht van woensdag 29 oktober op donderdag 30 oktober zwaar teleurgesteld terug uit Tsjechië. Die middag zet Luque zijn eerste stappen op het trainingsveld. Terwijl Ajax in crisis is, moet hij zich voorbereiden op zijn debuut. Dat debuut komt drie dagen later, tegen FC Groningen. Luque begint in de basis, maar kan het verschil (nog) niet maken. Ajax blijft steken op 2-2, Luque wordt na 71 minuten naar de kant gehaald. Na twee jaar voornamelijk als bankzitter te hebben gefungeerd, mist hij conditie en wedstrijdritme. Bijna de hele maand september heeft hij moeite zijn draai te vinden in het elftal. En een lichte liesblessure helpt hem ook niet echt. ,,De pers zag het volgens mij al niet meer echt in me zitten", kijkt Luque terug op zijn eerste maand. ,,Het enige dat je op zulke momenten kan doen is hard blijven werken. Ik weet dat Ajax veel in mij heeft geïnvesteerd. Het is dan ook alleen aan mij om te laten zien dat ik die investering waard ben."

Albert Luque kwam twee seizoenen uit voor Newcastle United. FOTO: PRO SHOTS. Albert Luque kwam twee seizoenen uit voor Newcastle United. FOTO: PRO SHOTS.

Op de laatste dag van september speelde Ajax in de ArenA tegen VVV-Venlo. Na twee duels als invaller staat hij in de basisopstelling. De middag begint slecht als Ajax al na vier minuten tegen een 1-0 achterstand aankijkt. Maar tien minuten later laat Luque zijn klasse zien. Gabri zet hem met knappe steekpass vrij voor het doel. Met zijn linkerbeen tikt Luque de bal langs keeper Kevin Begois. Zijn eerste Ajax-treffer: beide handen gaan in de lucht, dan slaat hij een kruisje. Weer vijf minuten later wordt hij aan de rand van het zestienmetergebied aangespeeld. Zonder te twijfelen haalt hij uit: 2-1. ,,Ik voelde me heel sterk die middag", zegt Luque over het treffen met de Limburgers. ,,Het was de eerste keer dat ik echt met veel zelfvertrouwen op het veld stond. Vooral daarom was het zo jammer dat ik weer geblesseerd raakte." Luque verlaat vlak na zijn tweede treffer het veld met een verrekte lies. Weer een paar weken uit de roulatie, maar hij heeft in ieder geval het publiek laten zien wat hij in huis heeft.

Eind oktober maakte hij zijn rentree. Opnieuw is er in de tussentijd veel gebeurd: Ajax is uitgeschakeld in de UEFA Cup en Henk ten Cate vertrekt naar Chelsea. Onder nieuwe trainer Adrie Koster begint Luque steeds belangrijker te worden voor het team. Hij geeft de beslissende voorzet op Klaas Jan Huntelaar tijdens FC Utrecht – Ajax (0-1) en wordt na een treffer en een assist in de thuiswedstrijd tegen Roda JC (4-2 ) uitgeroepen tot 'Ajacied van de wedstrijd'. Vooral zijn traptechniek doet het goed bij de Ajax-aanhang. Iedere keer als Luque zich meldt bij een vrije trap of corner galmt zijn naam door het stadion. ,,Dat is echt heel speciaal en daar wil ik iedereen ook voor bedanken", zegt hij ,,Die dode spelmomenten zijn belangrijk, er komt vaak een doelpunt uit voort. Het is fijn als het publiek dan achter je gaat staan." Feyenoord – Ajax verloopt vanwege een ruzie met Luis Suarez niet zoals gepland; het Spaanstalige duo wordt in de rust gewisseld. Het 'incident' wordt uitgesproken en tegen Vitesse staat hij er weer. Hij geeft een assist op Suarez en benut een penalty: Ajax wint met 4-1 en Luque wordt na afloop toegezongen door het publiek.

Bij Ajax is Luque begonnen aan zijn tweede voetballeven. Hij krijgt het publiek in Nederland weer op de banken, zoals hij dat ook in Spanje deed. ,,Ik weet niet wat men er in Newcastle van vindt, dat het nu weer goed met me gaat", zegt hij. ,,Die periode in Engeland heb ik helemaal afgesloten. Vanuit Spanje is er veel meer belangstelling voor mijn prestaties. Na de wedstrijd tegen Roda JC werd ik bijvoorbeeld veel gebeld door journalisten omdat ik was uitgeroepen tot 'Ajacied van de wedstrijd'. Wat ik ze vertel? Dat ik het hier ontzettend naar mijn zin heb."